Antena Meniu Search
x

Rusia a oprit brusc negocierile de pace cu Japonia. Guvernul de la Tokyo protestează ferm: Este nejustificat și inacceptabil

Japonia protestează ”ferm" faţă de decizia Rusiei de a abandona negocierile pentru un tratat de pace între cele două ţări. Kremlinul a anunțat luni că renunță brusc la negocieri din cauza "poziţiei neprietenești" a autorităţilor de Tokio care au sancționat Rusia din cauza războiului din Ucraina, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 22.03.2022, 10:51

Rusia a oprit brusc negocierile de pace cu Japonia. Guvernul de la Tokyo protestează ferm: Este nejustificat și inacceptabil
Vladimir Putin - Profimedia

Rusia a anunţat brusc luni că abandonează negocierile de pace cu Japonia, considerând că "este imposibil să se discute despre semnarea unui document fundamental asupra relaţiilor bilaterale cu un stat care ocupă o poziţie deschis neprietenească şi caută să dăuneze intereselor" Moscovei.

Rușii încheie negocierile privind tratatul de pace cu Tokyo din cauza restricţiilor unilaterale impuse recent de Japonia împotriva Rusiei pe fondul situaţiei din Ucraina, a anunţat, luni, Ministerul rus de Externe, citat de agenţia de presă de stat TASS. 

”Având în vedere natura evident neprietenoasă a restricţiilor unilaterale impuse de Japonia împotriva Rusiei în contextul situaţiei din Ucraina, urmează să fie luate următoarele măsuri. În situaţia actuală, partea rusă nu are intenţia de a continua negocierile privind tratatul de pace cu Japonia, deoarece este imposibil să discutăm despre semnarea unui tratat fundamental în relaţiile bilaterale cu o ţară care adoptă o poziţie neprietenoasă şi încearcă să dăuneze intereselor ţării noastre”, a comunicat Ministerul rus de Externe, citat de TASS.

Ministerul anunţă că a fost luată decizia de a anula călătoriile fără viză ale cetăţenilor japonezi în baza acordurilor privind schimburile fără viză dintre Insulele Kurile de Sud ale Rusiei şi Japonia din 1991 şi a acordului din 1999 privind regulile simple de călătorie pentru acei japonezi care doresc să-şi viziteze fostele locuri de reşedinţă pe Insule.

Pe acelaşi subiect

Rusia renunţă la dialogul cu Japonia privind activitatea economică comună în Insulele Kurile de Sud şi blochează prelungirea statutului Japoniei de partener de dialog sectorial al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră.

”Toată responsabilitatea pentru prejudiciul adus relaţiilor bilaterale şi intereselor Japoniei revine autorităţilor de la Tokyo, care a ales în mod conştient o politică anti-rusă, în loc să dezvolte o cooperare şi o vecinătate reciproc avantajoase”, a mai precizat Ministerul rus de Externe.

Decizia Moscovei a stârnit un protest ferm din partea Japoniei. "Această situaţie este rezultatul agresiunii ruse în Ucraina", a declarat premierul japonez, Fumio Kishida, în parlamentul de la Tokyo. "Tentativa rusă de a muta această problemă asupra relaţiilor dintre Japonia şi Rusia este extrem de nejustificată şi absolut inacceptabilă", a adăugat el. Japonia "protestează ferm", a adăugat prim-ministrul nipon, condamnând încă o dată Rusia pentru acţiunile sale în Ucraina care "schimbă statu-quo-ul prin forţă, în mod unilateral".

De ce duceau rușii și japonezii negocieri de pace

Japonia şi Rusia întreţin relaţii complexe de mai multe decenii. Cele două ţări nu au semnat niciun tratat de pace după Al Doilea Război Mondial din cauza unei dispute asupra a patru insule mici din Arhipelagul Kurile.

Insulele vulcanice în cauză, situate între Marea Ohotsk şi Oceanul Pacific, sunt numite Kurile de Sud de către Rusia şi Teritoriile de Nord de către Japonia. Au fost cucerite de armata sovietică în 1945 şi de atunci nu au mai fost restituite Japoniei. Tokyo consideră cele patru insule în dispută, cu o populaţie de 20.000 de locuitori, drept "parte integrantă a teritoriului Japoniei". 

Ce sancțiuni a impus Japonia Rusiei

Japonia a introdus anterior mai multe pachete de sancţiuni împotriva Rusiei din cauza conflictului din Ucraina. 300 de produse au fost interzise să fie exportate către Rusia, inclusiv semiconductori, mijloace de comunicare, produse militare, inclusiv arme, software şi echipamente de rafinare a petrolului.  Astfel de restricţii se aplică pentru 49 de companii şi organizaţii din Rusia, inclusiv Rosoboronexport, Rostech, Serviciul Federal de Securitate (FSB) şi Serviciul de Informaţii Externe (SVR).

Japonia a îngheţat activele mai multor bănci, precum Otkrytie, Novikombank, Sovcombank, VTB, Rossiya Bank, Promsvyazbank şi VEB.RF. De asemenea, au fost impuse restricţii personale preşedintelui Vladimir Putin şi mai multor oameni de afaceri ruşi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Rusia a oprit brusc negocierile de pace cu Japonia. Guvernul de la Tokyo protestează ferm: Este nejustificat și inacceptabil