Antena Meniu Search
x

Rusia spune că a trimis trei avioane de vânătoare MiG-31, echipate cu rachete hipersonice Kinjal, în Kaliningrad. VIDEO

Ministerul rus al Apărării a anunţat joi că trei avioane de vânătoare MiG-31 de mare altitudine, echipate cu rachete hipersonice Kinjal (Pumnalul) au fost relocate în regiunea Kaliningrad, relatează Interfax, citat de Reuters. Război Rusia - Ucraina, ziua 176 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 18.08.2022, 16:51

Vezi și

Agenţia de presă oficială de presă RIA Novosti citează ministerul afirmând că aceste avioane interceptoare supersonice vor fi de serviciu fără pauză, 24 de ore din 24. Cele trei avioane de vânătoare MiG-31, echipate cu rachete hipersonice Kinjal, vor fi dislocate pe aerodromul Cikalovsk din regiunea Kaliningrad, notează publicaţia Moskovski komsomoleţ.

Ministerul rus al Apărării a explicat că relocarea acestor interceptoare supersonice în Kaliningrad se înscrie în cadrul măsurilor suplimentare de descurajare strategică, potrivit ziarului citat

Kaliningrad, o exclavă rusă pe coasta Mării Baltice, între Polonia şi Lituania - ţări membre NATO şi UE - a devenit un punct fierbinte după ce Lituania a decis să limiteze tranzitul de mărfuri spre regiune prin teritoriul său, Rusia ameninţând cu represalii.

Ce sunt Kinjal, rachetele numite invincibile de Putin

Pe acelaşi subiect

Kinjal este o rachetă balistică rusă aer-sol hipersonică cu capacitate nucleară, are o viteză Mach 10 şi manevrabilitate ridicată, Kremlinul nu o dată afirmând că acest tip de rachetă străpunge orice sistem de apărare antiaeriană existent în prezent. Rachera Kinjal aparţine unei familii de noi arme dezvoltate de Rusia, pe care preşedintele rus Vladimir Putin le califică drept "invincibile".

Mai devreme, Ministerul finlandez al Apărării a comunicat în cursul dimineţii că două avioane de vânătoare MiG-31 sunt suspectate că fi încălcat spaţiul său aerian în apropierea oraşului Porvoo, în Golful Finlandei, la 150 km (90 mile) distanţă de Rusia. Generalul-locotenent Serghei Dronov, comandantul şef adjunct al Forţelor aerospaţiale ruse, declarase anterior că rachetele hipersonice Kinjal sunt utilizate în campania militară a Rusiei în Ucraina, potrivit Kommersant. 

Două avioane de luptă ruseşti, suspectate că au încălcat spaţiul aerian finlandez

În paralel, Ministerul Apărării de la Helsinki a anunţat joi că două avioane de vânătoare ruseşti sunt suspectate că au încălcat spaţiul aerian finlandez. "Două avioane de vânătoare ruseşti MIG-31 sunt suspectate că au violat spaţiul aerian finlandez în Golful Finlandei, în largul Porvoo", a anunţat ministerul într-un comunicat.

Forţele aeriene finlandeze au ridicat de la sol un aparat de zbor pentru a identifica avioanele, a precizat ministerul, adăugând că gărzile de frontieră finlandeze au declanşat "o anchetă preliminară".

Incidentul a avut loc la 09.40 dimineaţă (06.40 GMT) şi a durat circa două minute, în condiţiile în care avioanele de vânătoare au zburat spre vest circa un kilometru, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării finlandez pentru AFP.

În condiţiile în care are o graniţă de 1.300 km cu Rusia şi este în mod tradiţional nealiniată din punct de vedere militar, Finlanda a trecut printr-un punct de cotitură istoric în luna mai, când şi-a depus, împreună cu Suedia, cererea de aderare la NATO, după invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârşitul lunii februarie. Serviciul finlandez de siguranţă internă (SUPO) a avertizat în mai că "Rusia vrea" să influenţeze procesul de aderare al Finlandei la NATO şi că "diverse tentative de a face acest lucru sunt de prevăzut".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Rusia spune că a trimis trei avioane de vânătoare MiG-31, echipate cu rachete hipersonice Kinjal, în Kaliningrad. VIDEO