Antena Meniu Search
x

Putin: Ucraina nu poate lovi singură în Rusia cu rachete de înaltă precizie. Occidentul alege ţintele

Război în Ucraina. Vladimir Putin a răspuns miercuri seară timp de trei ore la întrebările jurnaliştilor străini. El a spus că Rusia se "va gândi" să trimită rachete convenționale cu rază lungă către ţări terţe pentru a lovi interesele occidentale, fără a detalia unde anume. Preşedintele rus a avertizat Occidentul "să studieze și să ia în serios" doctrina nucleară a Rusiei şi a reluat acuzaţia că armata ucraineană nu poate lansa de una singură rachete de înaltă precizie pe teritoriul Rusiei, fiind ajutată de specialişti occidentali să aleagă ţintele. 

de Redactia Observator

la 06.06.2024 , 14:34

Putin: Armata Ucraineană nu poate lovi singură în Rusia cu rachete de înaltă precizie. Occidentul alege ţintele
Putin: Armata Ucraineană nu poate lovi singură în Rusia cu rachete de înaltă precizie. Occidentul alege ţintele - Profimedia

Vladimir Putin a spus miercuri seară la Sankt Peterburg că armata ucraineană de una singură nu poate lovi în Rusia cu rachete de înaltă precizie. Țintele sunt alese de specialiști occidentali, Moscova nu își face iluzii în acest sens, a spus preşedintele rus. Putin a mai spus acest lucru pe 28 mai, la finalul unei vizite în Uzbekistan. A declarat atunci că rachetele de precizie cu rază lungă de acţiune oferite de Occident armatei ucrainene nu pot fi lansate fără ajutorul sateliţilor spion occidentali.

În astfel de cazuri, a detaliat Putin, selectarea ţintelor poate fi efectuată numai de "specialişti înalt calificaţi", care NU sunt ucraineni, iar rachetele franco-britanice Storm Shadow/Scalp pot primi instrucţiuni în zbor "fără vreo implicare a soldaţilor ucraineni", proceduri aplicabile de asemenea în cazul rachetelor americane ATACMS cu ajutorul datelor satelitare. Aşadar, a concluzionat preşedintele rus, aceste misiuni contra ţintelor ruseşti "nu sunt pregătite de soldaţi ucraineni, ci de reprezentanţi ai ţărilor NATO".

Rusia ar putea trimite rachete mai aproape de Vest

Articolul continuă după reclamă

Putin a mai ameninţat miercuri cu livrarea de arme către ţări terţe care să lovească interesele occidentale. Potrivit lui Vladimir Putin, dacă rachete cu rază lungă de acţiune, care necesită asistenţa unor militari occidentali, vor fi lansate în viitor împotriva unor ţinte de pe teritoriul Rusiei, Moscova va riposta.

Pe acelaşi subiect

Are în vedere desfășurarea de rachete similare de înaltă tehnologie, cu rază lungă de acțiune suficient de mare pentru a lovi în state care au permis Ucrainei să lovească teritoriul Rusiei cu astfel de arme. Putin nu a oferit detalii despre unde se gândește să livreze astfel de rachete.

"Dacă cineva consideră posibil să furnizeze astfel de arme în zona de luptă pentru a ne lovi teritoriul (...), de ce nu am avea şi noi dreptul să furnizăm arme de acelaşi tip în regiuni ale lumii unde să fie lovite instalaţii sensibile în ţări care acţionează împotriva Rusiei?", a declarat Putin la prima sa întâlnire față în față de la începutul războiului din Ucraina cu redactorii agențiilor internaționale de presă.

"Dacă vedem că aceste țări sunt atrase într-un război împotriva Federației Ruse, atunci ne rezervăm dreptul de a acționa în același mod. În general, aceasta este o cale care duce către probleme foarte grave", a spus Putin.

Agenţia AP a confirmat miercuri că Ucraina a folosit în ultimele zile arme americane pentru a lovi în interiorul Rusiei, citând un senator american. Armele au fost folosite la directiva aprobată recent de președintele Joe Biden, care autorizează folosirea armelor americane pentru a lovi limitat, doar ținte militare, în interiorul Rusiei, şi situate doar în apropiere de graniţa cu regiunea Harkov.

Washingtonul încă interzice Kievului să lovească Rusia cu rachete ATACMS, care au o rază de acțiune de până la 300 de km și alte arme cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA. Unele ţări ale NATO, precum Italia, continuă să se opună utilizării armelor lor pe teritoriul rus, în special a rachetelor cu rază lungă de acţiune de înaltă precizie, având temerea că aceasta ar putea duce la o escaladare a conflictului.

Putin: Occidentul ar trebui să citească doctrina nucleară a Rusiei

Putin a stat de vorbă cu jurnaliştii străini timp de mai bine de trei ore la sediul Gazprom, turnul cu 81 de etaje din Sankt Petersburg, şi a abordat subiecte de la războiul din Gaza până la viitoarele alegeri din SUA. "Nimeni din Statele Unite nu este interesat de Ucraina, ei sunt interesați de măreția Statelor Unite, nu luptă pentru Ucraina și poporul ucrainean, ci pentru propria lor măreție" a spus Putin.

Putin susţine că Rusiei nu îi pasă cine va fi următorul președinte al SUA şi a spus că sistemul judiciar american este folosit în mod clar în lupta politică împotriva lui  Donald Trump.

"Se ard pe ei înșiși din interior, statul lor, sistemul lor politic... Este evident peste tot în lume că urmărirea penală a lui Trump pentru acuzații formulate pe baza evenimentelor petrecute cu ani în urmă, fără dovezi directe, înseamnă pur și simplu folosirea justiţiei în lupta politică internă", a spus Putin.

Întrebat despre riscul unui război nuclear, Putin a spus că doctrina nucleară a Rusiei permite utilizarea unor astfel de arme. "Din anumite motive, Occidentul crede că Rusia nu o va folosi niciodată", a spus Putin, întrebat de Reuters despre riscul escaladării nucleare. 

"Avem o doctrină nucleară, citiţi-o. Dacă acțiunile cuiva ne amenință suveranitatea și integritatea teritorială, considerăm că este posibil să folosim toate mijloacele pe care le avem la dispoziție. Acest lucru nu trebuie luat ușor, superficial", a spus el. 

Doctrina nucleară publicată de Rusia în 2020 stabilește condițiile în care un președinte rus ar lua în considerare utilizarea unei arme nucleare. În linii mari, se referă la un răspuns la un atac cu arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă sau la utilizarea armelor convenționale împotriva Rusiei "când însăşi existența statului este pusă în pericol”.

Putin: Rusia nu va ataca NATO

Putin consideră conflictul din Ucraina ca parte a unei bătălii existențiale cu un Occident decadent şi aflat în declin, despre care spune că a umilit Rusia după căderea Zidului Berlinului în 1989, încălcând ceea ce el consideră sfera de influență a Moscovei, comentează Reuters. 

Putin acuză Occidentul că a refuzat să vorbească despre cauzele războiului din Ucraina, despre care el spune că a început în 2014, după ce președinte pro-rus al Ucrainei a fost răsturnat de la putere prin revoluție. Putin o consideră o lovitură de stat susținută de SUA.

Occidentul spune că invadarea Ucrainei de către Rusia este ocupare în stil imperial și a promis că va ajuta Ucraina să învingă forțele ruse. Kievul spune că nu va fi pace până când fiecare soldat rus nu va fi alungat din Ucraina.

Liderii occidentali și Ucraina au minimalizat avertismentele Rusiei cu privire la riscul unui război mai larg, dar au avertizat în mod repetat că Putin ar putea ataca un membru al NATO. Atât Putin, cât și Biden au spus că un conflict direct între Rusia, cea mai mare putere nucleară din lume, și NATO condusă de SUA, ar fi un pas către al treilea război mondial.

"Nu ar trebui să faci un inamic din Rusia. Îţi faci singur rău aşa", a spus Putin. "Ei cred că Rusia vrea să atace NATO. Au înnebunit de tot? Sunt la fel de proşti ca masa asta. Cine a venit cu ideea asta? E o prostie completă. O prostie totală", a spus Putin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Mergeţi în vacanţă pe litoralul românesc sau în străinătate?
Observator » Stiri externe » Putin: Ucraina nu poate lovi singură în Rusia cu rachete de înaltă precizie. Occidentul alege ţintele