Antena Meniu Search
x

Rusia își testează mâine întreg arsenalul nuclear. Vladimir Putin conduce manevrele

Vineri, Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a anunţat că preşedintele rus Vladimir Putin "va conduce" sâmbătă, în calitate de comandant suprem, exerciţii ale forţelor nucleare ruse cu lansări de rachete balistice şi de croazieră, relatează Agerpres.

de Redactia Observator

la 18.02.2022, 14:20

Rusia își testează mâine întreg arsenalul nuclear. Vladimir Putin conduce manevrele
Rusia își testează mâine întreg arsenalul nuclear. Vladimir Putin conduce manevrele - Getty Images

Preşedintele rus Vladimir Putin va asista sâmbătă la exerciţii ale forţelor nucleare ruse cu lansări de rachete balistice şi de croazieră. Manevrele anunţate de Ministerul Apărării de la Moscova au loc în contextul tensiunilor tot mai ridicate dintre Rusia şi Occident, provocate de concentrarea forţelor armate ruse în jurul frontierelor Ucrainei. Exercițiile de comandă strategică și de stat major implică toate cele trei componente ale forțelor nucleare strategice: aer, apă, sol.

Rusia dezminte că ar intenţiona să invadeze Ucraina. Vineri, ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, a declarat parlamentului de la Kiev că potrivit serviciilor de informaţii probabilitatea unei escaladări majore a confruntării cu Rusia este redusă. Oleksii Reznikov a anunţat vineri că Rusia a comasat 149.000 de soldaţi la frontiera cu Ucraina. ''Observăm unităţile militare ruse, dintre care forţele terestre se ridică la 129.000. Dacă adăugăm componenta navală şi pe cea aeriană, ele ating 149.000'', a declarat Reznikov.

Kremlinul consideră ''foarte îngrijorătoare'' confruntările armate din estul Ucrainei

Kremlinul a apreciat vineri ca fiind ''foarte îngrijorătoare'' noua escaladare a violenţelor între forţele Kievului şi ale separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, în plină criză ruso-occidentală, informează AFP.

Pe acelaşi subiect

"Ceea ce se întâmplă în Donbas este foarte îngrijorător şi potenţial foarte periculos", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Totodată, Peskov a respins ideea că exerciţiile nucleare ale Rusiei vor alimenta şi mai mult tensiunile cu Occidentul, afirmând că aceste exerciţii militare sunt parte a unui antrenament de rutină şi sunt unele transparente.

Bombardamentele de joi din estul Ucrainei, cele mai ample începând din 2015

Confruntările armate care au avut loc joi în estul Ucrainei au fost cele mai ample începând din 2015 în conflictul dintre forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii susţinuţi de Rusia, a declarat o sursă diplomatică, relatează The Guardian. 

Potrivit sursei citate, până vineri dimineaţă observatori din Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au consemnat deja 80 de încălcări ale încetării focului de-a lungul liniei de divizare dintre cele două părţi aflate în conflict.

Potrivit unui reporter AFP, vineri dimineaţă erau în curs bombardamente în apropiere de Staniţia Luhanska, un oraş din estul Ucrainei aflat sub controlul forţelor guvernamentale. Sunetul bombardamentelor putea fi auzit în această localitate, atinsă deja în ajun de alte bombardamente care au lovit o grădiniţă, pe fondul temerilor privind iminenţa unei invazii ruse în Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Rusia își testează mâine întreg arsenalul nuclear. Vladimir Putin conduce manevrele