Rusia pregătește o ofensivă pe mai multe direcții de-a lungul frontului de 1000 de km ca să-și îmbunătățească poziția la negocieri
Forțele ruse se pregătesc să lanseze o nouă ofensivă militară în următoarele săptămâni pentru a a pune presiune asupra Ucrainei și a-şi consolida poziția de negociere a Kremlinului în cadrul discuțiilor privind încetarea focului, au declarat analiști guvernamentali și militari ucraineni, potrivit AP.

Această mișcare i-ar putea oferi lui Vladimir Putin un motiv în plus să amâne orice discuție privind oprirea focului, în favoarea cuceririi unor noi teritorii, susțin oficialii ucraineni, care reiterează ideea că Rusia nu are intenția de a purta un dialog real pentru încheierea războiului.
Regiunile unde Rusia ar pregăti o nouă ofensivă
Pe măsură ce se apropie sezonul de lupte de primăvară, Kremlinul pregătește, potrivit analiștilor și comandanților militari, o ofensivă pe mai multe direcții, de-a lungul liniei frontului de 1.000 de kilometri.
Bazându-se pe rapoarte de informații, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia pregătește noi ofensive în regiunile nord-estice Sumî, Harkov și Zaporojie.
- Putin cheamă 160.000 de ruși în armată. Cea mai mare campanie de recrutare din ultimii 14 ani
- Reacția Kremlinului după ce Trump s-a enervat pe Putin și l-a amenințat cu tarife secundare pe petrolul rusesc
- Administraţia Biden a fost "surprinsă şi furioasă", după ce ucrainenii au scufundat nava rusească Moskva în...
- Zelenski se pregăteşte de alegeri. Vrea să obţină al doilea mandat de preşedinte şi foloseşte umilinţa din...
- "Dacă o face, va avea mari, mari probleme". Trump îl avertizează pe Zelenski în legătură cu retragerea din...
„Tergiversează discuțiile și încearcă să blocheze SUA în negocieri nesfârșite și inutile privind niște ‘condiții’ false, doar pentru a câștiga timp și apoi să încerce să cucerească mai mult teritoriu”, a declarat Zelenski joi, în timpul unei vizite la Paris. „Putin vrea să negocieze despre teritorii dintr-o poziție de forță.”
Doi oficiali diplomatici din G7, aflați la Kiev, au fost de acord cu această evaluare, dar au vorbit sub protecția anonimatului, neavând autorizație să se adreseze presei.
Rusia a respins în mod efectiv o propunere a SUA de oprire totală și imediată a luptelor pentru 30 de zile. Posibilitatea unui armistițiu parțial în zona Mării Negre a fost pusă sub semnul întrebării, după ce negociatorii ruși au impus condiții extinse.
Vineri seara, patru persoane au murit și 24 au fost rănite după ce drone rusești au lovit orașul Dnipro, în estul țării, potrivit guvernatorului regional Serhii Lisak și serviciilor de urgență ucrainene. Alte cel puțin opt persoane au fost rănite într-un atac cu rachetă balistică asupra orașului Krivoi Rog, orașul natal al lui Zelenski, a mai declarat Lisak.
Președintele rus Vladimir Putin a vorbit despre importanța succeselor pe câmpul de luptă:
„Pe întreaga linie a frontului, inițiativa strategică se află în totalitate în mâinile forțelor armate ruse”, a declarat el joi, în cadrul unui forum desfășurat în portul arctic Murmansk. „Trupele noastre, băieții noștri, avansează și eliberează teritorii și localități, zi după zi.”
Rusia continuă presiunea militară
Comandanți ucraineni au afirmat că Rusia a intensificat recent atacurile pentru a-și îmbunătăți pozițiile tactice în perspectiva ofensivei majore. „Au nevoie de timp până în mai, atât”, a spus analistul militar ucrainean Pavlo Narojnîi, care colaborează cu soldați și primește informații de la aceștia.
În nord, forțele ruse și nord-coreene au recucerit mare parte din regiunea Kursk, unde armata ucraineană desfășurase o incursiune îndrăzneață anul trecut, reducând astfel o posibilă pârghie de negociere a Kievului. Luptele s-au intensificat și în est, în regiunile Donețk și Zaporojie.
Există îngrijorări că Rusia ar putea transfera forțele experimentate din Kursk spre alte sectoare din est. „Va fi greu. Trupele din Kursk vin cu moralul ridicat după victorii acolo”, a spus un comandant ucrainean din regiunea Donețk, sub protecția anonimatului.
„Se pregătesc pentru o ofensivă pe front, care ar putea dura între șase și nouă luni, aproape tot anul 2025”, a afirmat analistul militar Oleksii Hetman, cu legături în statul major general al armatei.
Luptele se intensifică pe linia frontului
După ce au recucerit 80% din teritoriul din regiunea Kursk, forțele ruse au intensificat atacurile pe alte sectoare ale frontului. „Numărul confruntărilor de pe linia frontului nu scade”, a spus Hetman. „Dacă ar fi dorit încetarea războiului, acțiunile lor nu o arată deloc.”
Potrivit a doi comandanți ucraineni, Rusia a crescut misiunile de recunoaștere pentru a identifica și distruge pozițiile de tragere, dronele și alte sisteme care ar putea împiedica o ofensivă viitoare „Toate acestea sunt semne că se pregătește un atac în viitorul apropiat”, a spus Hetman.
Luptele s-au intensificat și în orașul Pokrovsk, important nod logistic și punct defensiv cheie în regiunea Donețk. Cucerirea sa ar aduce Rusia mai aproape de obiectivul de a ocupa întreaga regiune.
„Rușii au fost epuizați în ultimele două luni. În primele 10 zile din martie au luat o pauză”, a declarat maiorul Viktor Trehubov, purtător de cuvânt militar, despre situația din Pokrovsk. „La mijlocul lunii martie, atacurile au fost reluate. Asta înseamnă că s-au refăcut.”
Analiștii ruși se arată optimiști că viitoarea ofensivă va avea succes. „Ambele părți se pregătesc activ pentru campania de primăvară-vară”, a scris analistul militar rus Serghei Poletayev, într-un comentariu recent. „Există tot mai mult sentimentul că forțele ucrainene se chinuie să se pregătească corespunzător. Deși sunt obosite de lupte, armata rusă are șanse reale să obțină un succes decisiv în următoarele șase luni până la un an. Acest lucru ar putea duce la prăbușirea apărării ucrainene.”
Progrese puţine la masa negocierilor
Între timp, la masa negocierilor, cerințele Rusiei au limitat progresul în discuțiile intens așteptate, mediate de SUA. La începutul lunii, după ce Rusia a respins propunerea americană pentru o încetare totală a luptelor timp de o lună, Moscova a acceptat cu rezerve un armistițiu parțial privind transportul maritim în Marea Neagră.
Totuși, acordul a fost rapid pus sub semnul întrebării, după ce Rusia a cerut reconectarea băncii sale de stat la sistemul internațional de plăți SWIFT – cerință respinsă de Kiev și de Uniunea Europeană.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰