Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Rusia se pregăteşte de confruntări dure în sectorul energetic. Preţurile vor exploda în Europa, avertizează Moscova

Uniunea Europeană se va confruntă cu o explozie a preţurilor la energie în urma sancţiunilor impuse Moscovei în legătură cu evenimentele din Ucraina, a avertizat sâmbătă un oficial din Ministerul de Externe rus citat de agenţia independentă de presă rusă Interfax, preluată de Reuters.

de Redactia Observator

la 12.03.2022 , 13:27

Rusia avertizează UE asupra exploziei preţurilor la energie
Rusia avertizează UE asupra exploziei preţurilor la energie - Profimedia

Nikolai Kobrineţ, oficial din Ministerul de Externe rus, a declarat că Rusia este un furnizor de încredere de energie, dar ţara e pregătită pentru o confruntare dură în sector dacă este necesar. El nu a oferit detalii despre ce confruntare ar putea implica.

Acesta a mai declarat că situaţia de pe pieţele globale de energie va conduce UE să plătească de cel puţin trei ori mai mult pentru petrol, gaze şi electricitate.

"Cred că Uniunea Europeană nu ar beneficia de acest lucru - avem provizii mai durabile şi nervi mai puternici", a mai declarat Kobrineţ pentru Interfax, potrivit Agerpres.

Articolul continuă după reclamă

Vladimir Putin avertizează cu scumpiri

Pe acelaşi subiect

Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut joi că ţara sa îşi menţine exporturile energetice în pofida conflictului din Ucraina şi a sancţiunilor occidentale, afirmând totodată că nu Rusia se face vinovată de actualele scumpiri. "Ne respectăm toate obligaţiile în materie de aprovizionări energetice", a subliniat Putin în timpul unei reuniuni guvernamentale.

Preşedintele Rusiei a insistat că livrările energetice spre Europa au loc ca şi până acum şi că inclusiv "sistemul de transport al gazului al Ucrainei este alimentat în proporţie de 100%", această reţea de gazoducte fiind una dintre arterele gaziere cheie pentru aprovizionarea continentului european, în condiţiile în care 30% din gazul consumat în Europa provine din Rusia.

Potrivit lui Vladimir Putin, creşterea preţurilor la gaz şi la petrol pe pieţele mondiale nu are nimic de-a face cu Rusia, deşi aceste preţuri au atins niveluri record după ce forţele ruse au intrat în Ucraina.

Europa vrea să scape de dependenţa de gaze ruseşti

Secretarul de Stat american Antony Blinken a declarat săptămâna aceasta că e "imperativ necesar" pentru ţările din Europa să scape de dependenţa de gaze ruseşti, în special în cazul în care războiul declanşat de administraţia de la Moscova în Ucraina va continua pe o perioadă mai lungă de timp. Potrivit unui clasament CNN, patru state de pe continentul european, inclusiv Republica Moldova, se bazează în proporţie de peste 15% pe resurse energetice importate din Rusia.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Rusia se pregăteşte de confruntări dure în sectorul energetic. Preţurile vor exploda în Europa, avertizează Moscova