Rusia trece la propriul sistem de educație unic. Studenții ruși riscă să nu mai poată lucra în Europa
Rusia va renunța la acordul de standardizare a învățământului superior în Europa, riscând astfel ca studenții ruși să nu mai poată lucra în Europa, scrie The Moscow Times.
Ministrul rus al Științelor și Învățământului Superior, Valery Falkov, a anunțat marți că Rusia va înlocui cadrul recunoscut internațional, cunoscut sub numele de Procesul Bologna, cu un nou sistem conceput pentru a răspunde „intereselor naționale”.
„Sistemul Bologna ar trebui tratat ca un sistem învechit”, a spus Falkov pentru cotidianul Kommersant, deși nu a indicat un interval de timp pentru ieșirea Rusiei dn standardul european.
„Viitorul aparține propriului nostru sistem unic de educație, care ar trebui să se bazeze pe interesele economiei naționale și pe oportunitățile maxime pentru fiecare elev”.
Recunoscut în prezent în 49 de țări, Procesul Bologna a fost lansat în 1999 pentru a crea un standard universal pentru învățământul superior în întreaga Europă. Rusia a aderat la proces în 2003, înlocuind diplomele „de specialitate” din epoca sovietică cu un sistem pe două niveluri de diplome de licență de patru ani și calificări postuniversitare opționale de doi ani în 2009.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 92 LIVE TEXT. Peste 40 de oraşe din Donbas au fost bombardate, anunţă ucrainenii....
- Kuleba acuză NATO că ”nu face nimic” împotriva invaziei ruse, dar salută ”deciziile revoluţionare” ale UE
- Zelenski, furios după ce Kissinger a spus că Putin nu trebuie umilit: Calendarul lui se pare că nu este 2022, ci 1938
Schimbare bruscă de atitudine a oficialilor ruși din Educație
Anunțul lui Falkov a marcat o schimbare de atitudine față de acum doar două luni, când Ministerul Științei și Învățământului Superior a mustrat mai mulți oficiali ruși de rang înalt care au cerut înlocuirea Sistemului Bologna pe fondul unei rupturi cu Occidentul în urma invaziei din Ucraina.
Dar criticile la adresa Sistemului Bologna au devenit mai puternice în ultimele săptămâni, iar organul de supraveghere al educației din Rusia, Rosobrnadzor, cerând miercuri eliminarea treptată a cadrului european.
Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a cerut marți ca țara să revină la fostul sistem din epoca sovietică, pe care l-a numit „cel mai bun model educațional intern din lume”.
„Numai atunci vom fi capabili să ținem piept cu succes amenințărilor și provocărilor modelate de Occident pentru a influența conștiința individuală, de grup și publică a rușilor”, a declarat Patrușev într-un interviu acordat marți pentru publicația Argumenty i Fakty.
Academicienii și analiștii politici ruși au avertizat anterior cu privire la consecințele acestui pas pentru studenții ruși.
„Diplomele rusești nu vor mai fi recunoscute în afara țării. Studenții ruși nu vor putea intra într-o universitate europeană, să intre într-un program de doctorat sau să-și găsească un loc de muncă la fel de ușor ca înainte”, a declarat săptămâna trecută analistul Ivan Preobrazhensky.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰