Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ruşii au cucerit Robotîne, satul eliberat vara trecută cu mari pierderi de ucraineni şi unde s-a blocat contraofensiva

Război în Ucraina. Armata rusă anunţă că a cucerit Robotîne, un sat de 3 km pătraţi, de pe frontul de sud, eliberat în urmă cu 9 luni de ucraineni cu mari pierderi de soldaţi şi de tehnică militară. Urma să fie folosit ca punct de sprijin în contraofensiva ucraineană spre oraşul Melitopol, dar nimic nu a mers conform planului pentru trupele Kievului. De aici ruşii au 10 kilometri în linie dreaptă până la Orihiv, unde a început contraofensiva ucraineană.

de Redactia Observator

la 15.05.2024 , 16:03

Ruşii au cucerit Robotîne, satul eliberat vara trecută cu mari pierderi de ucraineni şi unde s-a blocat contraofensiva
Ruşii au cucerit Robotîne, satul eliberat vara trecută cu mari pierderi de ucraineni şi unde s-a blocat contraofensiva - X

Rusia a anunţat miercuri că forțele sale au înaintat atât pe frontul de nord, cât și pe frontul de sud în Ucraina, cucerind în total trei așezări, inclusiv satul Robotîne, pe care Kievul l-a eliberat pe 28 august  2023. Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a anulat vizitele în Spania şi Portugalia, din cauza înrăutăţirii situației de pe câmpul de luptă.

Ruşi anunţă că au cucerit 3 localităţi pe frontul de sud şi de nord

Armata ucraineană a fost supusă unei presiuni intense în ultima săptămână. Pe lângă faptul că se confruntă cu o lipsă critică de muniție şi rezerve, trupele ucrainene s-au trezit că ruşii au deschis, în urma unei ofensive surprinzătoare, un nou front în nord, la Harkov. 

Articolul continuă după reclamă

Trupele armatei ruse "au eliberat complet satul Robotîne" de pe frontul de sud, în Zaporojie, şi "Glîboke şi Lukianţî" de pe frontul de nord, în Harkov, a declarat ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Pe acelaşi subiect

Tot pe frontul de sud, ruşii au înaintat în centrul localităţii Staromaiorske, la graniţa adminstrativă a regiunilor Doneţk şi Zaporojie, potrivit oficialilor instalaţi de ruşi în teritoriile ocupate din Ucraina.  Staromaiorske, situat pe direcţia oraşului strategic Velîka Novosilka, a fost eliberat în iulie anul trecut de ucraineni. Velîka Novosilka - Berdiansk a fost o altă axă de atac a armatei ucrainene în timpul contraofensivei de anul trecut.

Ucraina a recunoscut miercuri că s-a retras din mai multe așezări din regiunea Harkov, inclusiv în oraşul Vovceansk, pe fondul bombardamentelor puternice de-a lungul graniței. Totodată a spus că a trimis întăriri în regiune.

Robotîne, situat la sud de oraşul Orehovo (Orihiv), a fost unul dintre puținele sate pe care Ucraina le-a revendicat în contraofensiva de anul trecut și trebuia să fie un punct de sprijin pentru ca trupele sale să avanseze spre Melitopol. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat satul în februarie 2024 și a numit capturarea acestuia drept un succes major, deşi a fost vorba de o operațiune militară afectată de eșecuri.

Robotîne, faimosul sat unde s-a blocat contraofensiva Ucrainei în 2023

Ucrainenii şi-au început contraofensiva pe 7 iunie 2023. Potrivit Washington Post, obiectivul armatei era să avanseze cu 15 km în primele 24 de ore, până în satul Robotîne, de unde să atace spre oraşul Melitopol, dar nimic nu a mers conform planului. Ucrainenii vizau străpungerea frontului în sud şi atingerea Mării Azov pentru a separa trupele ruse şi a le tăia coridorul terestru spre Crimeea.

Trupele ucrainene nu se aşteptau la densitatea uriaşă de mine în care s-au blocat blindatele occidentale. Rușii, poziționați pe un teren mai înalt, au început să tragă cu rachete antitanc, distrugând numeroase echipamente militare. 

Din cauza vastelor câmpuri minate și a fortificațiilor construite de ruși pe frontul de sud, ucrainenii au avut nevoie de 12 săptâmâni ca să cucerească Robotîne, un sat de 3 km pătraţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » Ruşii au cucerit Robotîne, satul eliberat vara trecută cu mari pierderi de ucraineni şi unde s-a blocat contraofensiva