Antena Meniu Search
x

Volodimir Zelenski şi-a anulat vizitele în Spania și Portugalia din cauza înrăutăţirii situației de pe câmpul de luptă

Război în Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski a anulat o vizită planificată în Spania și Portugalia din cauza înrăutățirii situației de pe frontului din Ucraina, potrivit CNN Portugalia. El Pais a scris că  Zelenski urma să facă călătoria în zilele următoare pentru a semna un acord bilateral de securitate cu Spania.

de Redactia Observator

la 15.05.2024 , 15:29

Zelenski şi-a anulat vizitele în Spania și Portugalia din cauza înrăutăţirii situației de pe câmpul de luptă
Zelenski şi-a anulat vizitele în Spania și Portugalia din cauza înrăutăţirii situației de pe câmpul de luptă - Profimedia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a anulat călătoria în Spania şi Portugalia forţat de "situația internă gravă din Ucraina în acest moment", a dezvăluit CNN Portugalia

Zelenski a anulat călătoriile în Portugalia și Spania

Regele Felipe al Spaniei urma să organizeze o recepţie în onoarea lui Zelenski pe 17 mai. De asemenea, era prevăzut ca Zelenski să semneze un acord bilateral de cooperare în materie de securitate cu premierul spaniol Pedro Sanchez, în urma unei declaraţii comune a NATO anul trecut.

Articolul continuă după reclamă

Un purtător de cuvânt al guvernului portughez a declarat că preşedintele Ucrainei a anulat vizita, însă nu a oferit un motiv. Guvernul spaniol a afirmat că nu poate comenta din motive de securitate. Alături de alte ţări ale Uniunii Europene, Spania s-a angajat să ofere Ucrainei ajutor financiar şi militar după invazia rusă în februarie 2022.

Pe acelaşi subiect

Vizita planificată a lui Zelenski trebuia să coincidă cu un angajament UE de sprijin pe termen lung pentru securitatea Kievului, potrivit unui proiect de document. 

Trupele ruse au lansat pe 10 mai o nouă ofensivă în Harkov, nord-estul ţări, la granița ruso-ucraineană, cu 30.000 de militari implicați în operațiune. De asemenea, este așteptată o ofensivă a ruşilor şi în  regiunea Sumî, au transmis serviciile de informații militare ale Ucrainei.

Ucraina îi cere lui Biden să ridice interdicția de utilizare a armelor americane pentru a lovi Rusia

Oficialii ucraineni încearcă să convingă Washingtonul să le permită să lovească în teritoriul Rusiei cu arme furnizate de SUA. Ei susţin că această interdicție i-a împiedicat să lovească trupele ruse adunate pe teritoriul Rusiei lângă regiunea Harkov, susţine Politico.

SUA au furnizat Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, pe care Ucraina le-a folosit pentru a lovi ținte rusești în Crimeea ocupată, dar restricțiile Washingtonului nu permit lansarea unor astfel de atacuri în interiorul Rusiei.

"Principala problemă în acest moment este politica Casei Albe de a ne limita capacitatea" de a lovi ținte militare în interiorul Rusiei, a declarat David Arakhamia, liderul parlamentar al partidului președintelui Zelenski, Slujitorul Poporului.

 Zelenski a cerut două sisteme Patriot suplimentare pentru apărarea Harkovului

 Zelenski a salutat marţi ajutorul "crucial" al SUA, mulţumind Washingtonului pentru sprijinul bipartizan, dar în acelaşi timp a cerut SUA să trimită două sisteme de rachete Patriot suplimentare pentru a apăra oraşul Harkov şi restul regiunii.

În cadrul unei întrevederi marţi cu secretarul de stat american Antony Blinken, sosit în cursul dimineţii la Kiev, Zelenski a declarat că Ucraina are un mare deficit de sisteme antiaeriene şi că aceasta este "cea mai mare problemă" în prezent, a adăugat şeful statului ucrainean.

Noul pachet de armament american va avea un impact pe câmpul de luptă în Ucraina, a declarat Blinken, aflat în vizită la Kiev într-un moment în care forţele ucrainene se confruntă cu eşecuri pe front, în special în regiunile Doneţk (est) şi Harkov (nord-est), după o lungă întârziere a ajutorului american.

Washingtonul a aprobat în cele din urmă un proiect de lege la sfârşitul lunii aprilie pentru a oferi ajutor militar Ucrainei, blocat timp de luni de zile din cauza opoziţiei unei părţi a republicanilor din Congresul american, în timp ce forţele ruse au profitat de superioritatea lor în armament şi personal pentru a lansa o ofensivă.

"... Pe termen scurt, asistenţa este acum pe drum, o parte din ea a sosit deja şi va sosi şi mai multă", a declarat Blinken, în timpul întâlnirii cu preşedintele Volodimir Zelenski. Noul ajutor "va conta în mod real în faţa agresiunii ruse în curs de desfăşurare pe câmpul de luptă", a adăugat el.

Zelenski a spus că cel mai mare deficit al Ucrainei este în acest moment în domeniul apărării antiaeriene, transmiţându-i lui Blinken că Kievul are nevoie de două baterii de apărare antiaeriană Patriot pentru regiunea nord-estică Harkov, bombardată puternic de forţele ruse. "Civili, combatanţi, toată lumea... se află sub rachetele ruseşti", a declarat Zelenski.

Preşedintele ucrainean a declarat că doreşte, de asemenea, să discute garanţiile de securitate cu SUA, pe lângă faptul că i-a cerut lui Blinken să se asigure de sprijinul mai multor ţări în cadrul summitului de pace preconizat să aibă loc în iunie în Elveţia.

Kievul speră că angajamentele reînnoite privind livrările de arme occidentale îi vor permite să recupereze iniţiativa pe câmpul de luptă, în timp ce în ultimele zile forţele ruse au avansat în nord-estul ţării, ocupând teritorii pe care Ucraina le eliberase în toamna anului 2022.

"Suntem la fel de hotărâţi ca, în timp, Ucraina să se ridice puternic pe propriile picioare: din punct de vedere militar, economic, democratic", a spus Blinken. "O Ucraină puternică, de succes, înfloritoare şi liberă este cea mai bună replică posibilă pentru Putin", a apreciat şeful diplomaţiei americane, recunoscând că Ucraina traversează în prezent "momente dificile".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cât de uşor vă este să operaţi în sistemul e-Factura?
Observator » Stiri externe » Volodimir Zelenski şi-a anulat vizitele în Spania și Portugalia din cauza înrăutăţirii situației de pe câmpul de luptă