Antena Meniu Search
x

Rușii au început retragerea din Herson. Decizia, susținută imediat de cei mai agresivi promotori ruși ai războiului

Armata rusă a început, joi, retragerea din oraşul Herson şi din nordul regiunii ucrainene omonime, potrivit Ministerului rus al Apărării, potrivit Agerpres.

de Redactia Observator

la 10.11.2022, 14:54

Rușii au început retragerea din Herson
Rușii au început retragerea din Herson - Facebook

''Se execută manevra de transferare a unităţilor trupelor ruse către poziţii amenajate pe malul stâng al fluviului Nipru în strictă consonanţă cu planul aprobat'', a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ruse, Igor Konaşenkov, în buletinul zilnic de război.

Comandatul forţelor ruse în Ucraina, generalul Serghei Surovikin, a anunţat miercuri că manevra privind transferarea trupelor pe malul stâng al Niprului se va executa ''într-un interval scurt de timp''.

''După evaluarea situaţiei create, propunem transferarea apărării pe malul stâng al fluviului Nipru. Îmi dau seama că aceasta nu este o decizie uşoară'', i-a transmis Surovikin ministrului apărării rus, Serghei Şoigu.

Rusia: Există ameninţarea unui atac ucrainean cu rachete asupra barajului Nova Kahovka

Pe acelaşi subiect

Într-o declaraţie televizată, generalul Serghei Surovikin a precizat că oraşul Herson, situat pe malul de vest al Niprului, nu mai poate fi aprovizionat. El a susţinut totodată că pentru trupele ruse din zonă există ameninţarea unui atac ucrainean cu rachete asupra barajului Nova Kahovka, ceea ce ar produce inundarea unei mari părţi a Hersonului.

''Apare o nouă ameninţare pentru populaţia civilă şi izolarea totală a forţelor noastre pe malul drept al Niprului'', a explicat generalul, care a propus ca trupele ruse să ia poziţii defensive pe malul de est al fluviului.

''Sunt de acord cu concluziile şi propunerile dumneavoastră. Începeţi retragerea soldaţilor şi luaţi toate măsurile pentru a transfera trupele peste râu!'', a transmis Şoigu în urma raportului generalului Surovikin.

Zelenski rămâne precaut: Dușmanul nu ne face cadouri

Totuşi, în Ucraina, vestea despre retragerea rusă din Herson a fost primită cu neîncredere. ''Duşmanul nu ne face daruri, nu face 'gesturi de bunăvoinţă''', a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în obişnuita sa intervenţie nocturnă. Şeful statului ucrainean a adăugat că, din acest motiv, forţele ucrainene trebuie să acţioneze ''cu mare atenţie, fără emoţii şi fără riscuri inutile''.

Pe de altă parte, Zelenski a avertizat ''încă o dată'' autorităţile de la Moscova că ''orice încercare'' de a arunca în aer barajul hidroelectric de la Nova Kahovka, de a inunda teritoriul şi de a lăsa fără apă centrala nucleară Zaporojie ''ar însemna că (Rusia) declară război întregii lumi''. 

Reacția celor mai agresivi promotori ruși ai războiului

Cei mai agresivi promotori din Rean Hersousia ai războiului au susţinut imediat decizia de miercuri a Moscovei de a retrage militarii ruşi din oraşul ucrainn, observă Reuters. Agenţia apreciază că cedarea singurei capitale regionale din Ucraina ocupate de la începutul invaziei este una din cele mai umilitoare înfrângeri pentru ruşi, care s-au străduit să salveze aparenţele.

"După ce a cântărit toate argumentele pro şi contra, generalul Surovikin a făcut alegerea dificilă, dar corectă între sacrificiile fără rost, de dragul unor declaraţii sonore, şi salvarea vieţilor nepreţuite ale soldaţilor", a spus liderul cecen Ramzan Kadîrov, care anterior ceruse adesea o abordare mai agresivă a războiului şi chiar recurgerea la arme nucleare de dimensiuni mici.

Un alt promotor al războiului a cărui voce se aude tot mai des, Evgheni Prigojin, fondator al grupului de mercenari Wagner, a spus potrivit agenţiei RIA că "decizia luată de Surovikin nu este uşoară, dar el a acţionat ca un bărbat care nu se teme de răspundere".

Margarita Simonian, redactor-şef al reţelei media RT, a mers chiar mai departe. Ea a comparat decizia de retragere cu cea a generalului Mihail Kutuzov, care a abandonat Moscova în mâinile lui Napoleon în 1812, salvându-şi astfel armata şi ulterior ţara. "Ştiu sigur că decizia nu a fost uşoară pentru nimeni. Nici pentru cei care au luat-o, nici pentru aceia dintre noi care au înţeles că aşa va fi, dar totuşi s-au rugat să nu se întâmple", a mai spus jurnalista.

Corul de aprobări sugerează că are loc o încercare coordonată de raliere în jurul conducerii militare, prezentându-se un front unit într-un moment periculos al războiului, comentează Reuters, adăugând că astfel s-a mascat străveziu gustul amar al retragerii.

Pierderea Hersonului este o lovitură grea pentru preşedintele rus Vladimir Putin, comandantul suprem al forţelor armate, care nu a fost până acum criticat public de liderii belicoşi ca Prigojin sau Kadîrov. Aceştia şi-au canalizat nemulţumirile şi mânia către generali, în timp ce şeful de la Kremlin a păstrat distanţa faţă de deciziile militare nepopulare. Chiar când Şoigu şi Surovikin anunţau retragerea, Putin îi felicita pe angajaţii unui institut ştiinţific care aniversa 75 de ani de existenţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Rușii au început retragerea din Herson. Decizia, susținută imediat de cei mai agresivi promotori ruși ai războiului