Antena Meniu Search
x

Capcană a ruşilor sau victorie uriaşă a Ucrainei? Ce ascunde retragerea forţelor ruse din Herson la o lună după anexarea pompoasă

Ministerul rus al Apărării a ordonat pe 9 noiembrie ca forțele ruse de pe malul de vest (dreapta) al râului Nipru să înceapă retragerea pe malul de est (stânga). Volodimir Zelenski se declară precaut în legătură cu retragerea rușilor din Herson și spune că regiunea din dreapta Niprului va fi eliberată atent şi treptat.

de Redactia Observator

la 10.11.2022, 12:31

Capcană a ruşilor sau victorie uriaşă a Ucrainei? Ce ascunde retragerea ruşilor din Herson la o lună după anexarea pompoasă
Capcană a ruşilor sau victorie uriaşă a Ucrainei? Ce ascunde retragerea ruşilor din Herson la o lună după anexarea pompoasă - Profimedia

Reacțiile de la Washington și Kiev au venit imediat şi au avertizat că este prea devreme pentru a spune cât de amplă este retragerea și care sunt intențiile Rusiei. Președintele Joe Biden a spus în timpul unei conferințe de presă la Casa Albă, că ordinul dat de Serghei Şoigu "este dovada faptului că armata rusă are probleme reale". Mai mult, un oficial al adiminstraţiei lui Joe Biden a spus, sub protecţia anonimatului, că de fapt Rusia încearcă să-și păstreze forțele și capacitatea de a lupta pe viitor relatează publicaţia americană The New York Times.

Ucraina a avertizat în ultimele zile că Rusia ar putea încerca să le întindă o capcană în speranța că vor atrage forţele ucrainene într-o luptă urbană în Herson. Armata ucraineană a urmărit semnele unei retrageri iar până miercuri nu era convinsă că ruşii intenționează să se retragă complet din orașul Herson și din capul de pod din jur, situat pe malul de vest al Niprului, potrivit coloneului ucrainean Roman Kostenko. 

O retragere a ruşilor din orașul Herson ar fi o victorie majoră pentru Ucraina, care a încercat luni de zile să recucerească oraşul, capitală a regiunii, și să împingă trupele ruse de pe malul vestic al Niprului. Este singura capitală regională care a căzut în mâinile forțelor ruse de când au invadat în februarie, iar retragerea ar fi un eşec umilitor pentru președintele Vladimir Putin. Pe 30 septembrie Vladimir Putin a semnat cu mare fast anexarea celor patru regiuni din Ucraina.

ISW: E puţin probabil ca retragerea ruşilor din Herson să fie o capcană

Pe acelaşi subiect

Cu toate astea experţii occidentali de la grupul de analiză ISW din Statele Unite susţin că este puţin probabil ca anunţul retragerii să fie o capcană.  "Bătălia de la Herson nu s-a încheiat, dar forțele ruse au intrat într-o nouă fază, în care acordă prioritate retragerii ordonate și a încetinirii avansului forțelor ucrainene, în loc să încerce să oprească complet contraofensiva ucraineană, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War).

Este improbabil ca retragerea să fie o capcană menită să atragă trupele ucrainene în lupte costisitoare lângă orașul Herson, așa cum au sugerat unele surse ucrainene și occidentale, susţine  ISW. Unii blogerii militari ruşi chiar au lăudat decizia, numind-o una necesară şi care arată că liderii militari au învățat din eşecul retragerii dezastruoase din Harkov la mijlocul lunii septembrie, scrie ISW.  Cu toare astea, alte voci din spaţiul informaţional de război al Rusiei critică în termeni duri decizia retregerii, numind-o una amară şi umilitoare. 

Ce a discutat Jake Sullivan cu Volodimir Zelenski la Kiev

Presa internaţională a scris în ultimele zile despre o solicitare a Occidentului ca Ucraina să înceapă negocieri de pace cu Putin doar dacă Herson va ajunge din nou sub control ucrainean. În plus, consilierul prezidenţial american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a avut, în ultimele luni, convorbiri secrete cu oficialităţi de la Kremlin, potrivit presei americane. În acest context unii analişti vorbesc despre faptul ca prin retragere Moscova ar da un semnal. 

Mai mult Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a făcut o vizită surpriză săptămâna trecută la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Zelenski şi cu oficiali ucraineni de rang înalt. Jake Sullivan a declarat că întâlnirile urmăresc să sublinieze "sprijinul ferm al Statelor Unite pentru Ucraina și poporul acesteia". 

Dar două persoane aflate la curent cu întâlnirile și un oficial guvernamental ucrainean au spus pentru canalul american NBC News că Sullivan a abordat ideea cum să fie încheiat conflictul și dacă ar putea include o soluție diplomatică. "A testat puțin apele", a spus o persoană care deţine informaţii despre ce s-a discutat în spatele uşilor. 

Unii oficiali americani și occidentali cred că niciuna dintre părți nu poate câștiga acest război și consideră că iarna este o șansă la diplomație, potrivit NBC. Cel mai probabil Rusia și Ucraina se vor folosi de ritmul mai lent al luptelor în această iarnă pentru a-și reface şi readapta forțele pentru o ofensivă de primăvară.

Sullivan a adus în discuţie necesitatea unei rezoluții diplomatice și a subliniat că pârghiile Ucrainei vor fi întărite - nu slăbite - dacă își va exprima deschiderea către negocierea cu rușii, potrivit oficialului citat de NBC. Oficialul a spus că Sullivan nu a încercat să facă presiuni asupra Ucrainei să intre imediat în negocieri sau să ia măsuri specifice. În schimb, Sullivan și-a exprimat opinia că Ucraina ar putea păstra mai bine sprijinul aliaților occidentali dacă este percepută ca fiind dispusă să pună capăt conflictului prin diplomație. 

Potrivit oficialului ucrainean, Zelenski a subliniat că Ucraina a făcut eforturi diplomatice cu Rusia încă din primele luni ale războiului și a renunţat la negocierile cu Putin doar în urma unor atrocități și presupuse crime de război care au făcut de neacceptat discuţiile cu Moscova în ochii publicului ucrainean.

Într-o filmare postată luni pe Twitter, un consilier al Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, Anton Gerashchenko, enumeră condițiile Kievului pentru negocieri, potrivit lui Zelenski: restabilirea integrității teritoriale, respectarea statului ONU, plata daunelor de război, pedepse pentru criminalii de război şi garanţii că nu se va întâmpla din nou. 

Un popular canal ucrainean de Telegram rezident_ua a scris pe 7 noiembrie informaţii neconfirmate despre ce ar fi discutat Zelenski cu Sullivan la Kiev. "O sursă din cadrul Administraţiei Prezidenţiale a spus că Sullivan i-a propus lui Zelenski formule/variante de negocieri cu Kremlinul, care ar trebui să devină baza unui nou acord Minsk/Istanbul/Riad. Conform acordurilor preliminare, frontul este stabilit de-a lungul Niprului și înghețat de-a lungul liniei de contact în regiunile Zaporojie/Donețk și Lugansk. Ucraina primește energie electrică de la centrala nucleară din Zaporojie, iar infrastructura sa critică nu mai este atacată cu rachete. Occidentul oferă un împrumut de 50 de miliarde de dolari şi o parte din activele înghețate/confiscate ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina. Separat, Kievul primește sisteme moderne de apărare aeriană și sisteme de artilerie, tancuri."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Capcană a ruşilor sau victorie uriaşă a Ucrainei? Ce ascunde retragerea forţelor ruse din Herson la o lună după anexarea pompoasă