Antena Meniu Search
x

Ruşii cer insistent armatei doborârea dronelor americane peste Marea Neagră. Ordinul dat de Ministrul Apărării

Ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, a ordonat Statului Major general al armatei să prezinte propuneri de "răspuns prompt" la "provocările" din partea dronelor strategice americane care operează deasupra Mării Negre. Decizia vine după atacul ucrainean cu rachete ATACMS de la Sevastopol, dar şi după ce bloggerii militari ruși au cerut insistent armatei doborârea dronelor americane MQ Reaper peste Marea Neagră pe cale le acuză că spionează ţinte din Crimeea pentru atacurile ucrainene cu rachete occidentale. 

de Redactia Observator

la 28.06.2024 , 11:43

Ruşii cer insistent armatei doborârea dronelor americane peste Marea Neagră. Ordinul dat de Ministrul Apărării
Ruşii cer insistent armatei doborârea dronelor americane peste Marea Neagră. Ordinul dat de Ministrul Apărării - Profimedia

Ministerul Apărării transmite că a observat o activitate în creştere în Marea Neagră din partea dronelor americane, despre care a spus că efectuează recunoaştere şi culegere de informaţii pentru desemnarea ţintelor armelor occidentale de mare precizie folosite de Ucraina pentru a lovi facilităţi ruse. "Aceasta demonstrează implicarea crescândă a Statelor Unite şi a ţărilor NATO în conflictul din Ucraina de partea regimului de la Kiev", afirmă Ministerul Apărării.

"Astfel de zboruri cresc considerabil probabilitatea unor incidente în spaţiul aerian cu aparate de zbor ruseşti, ceea ce sporeşte riscul unei confruntări directe între Alianţă (NATO) şi Federaţia Rusă", adaugă ministerul, potrivit căruia "statele NATO vor purta responsabilitatea" pentru astfel de incidente.

Comunicatul nu menţionează Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014, însă instalaţii militare ruseşti de pe teritoriul ei au fost vizate în mod repetat de forţele ucrainene, inclusiv cu rachete occidentale, notează Reuters.

Articolul continuă după reclamă

Ruşii cer armatei doborârea dronelor americane peste Marea Neagră

Pe acelaşi subiect

În ultima perioadă comunitatea așa-numiților bloggeri militari ruși, din care fac parte militari, jurnalişti sau propagandişti politici, a cerut tot mai insistent armatei doborârea dronelor americane peste Marea Neagră, pe care le consideră implicate în atacurile asupra Crimeei cu rachete occidentale de tip Storm Shadow/SCALP sau ATACMS, chiar dacă dronele se află în spațiul aerian internațional. 

Propagandiștii Kremlinului, dar și diverse canale mai mult sau mai puțin apropiate de armata rusă avertizează constant în avans de aproape un an că peninsula Crimeea urmează să fie atacată de ucraineni cu rachete urmărind activitatea dronelor americane de supraveghere deasupra Mării Neagre pe aplicații de monitorizare a traficului aerian, cum ar fi Flight Radar.

Luni, un canal de Telegram apropiat de Forțele Aeriene Ruse (Fighterbomber) a anunţat în mod fals că un incident notabil s-a petrecut deasupra Mării Negre, fără a oferi detalii. Ulterior ruşii au negat că au doborât vreo dronă americană în regiune, spunând că cel mai probabil aparatul şi-a oprit transmiţătorul. 

Pe 14 martie 2023, o dronă MQ Reaper aparţinând Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii a fost doborâtă în Marea Neagră. Atunci, aparatul fără pilot a fost șicanat de două avioane de vânătoare ruseşti SU-27. Una dintre aeronave a zburat intenționat în fața dronei de 30 de milioane de dolari și a eliberat combustibil peste ea, dar i-a lovit şi elicea. Echipajul de la sol care o controla nu a mai avut de ales decât să lase drona să se prăbușească în Marea Neagră, la aproape 120 km sud-est de Peninsula Crimeea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Care credeţi că este cel mai fericit oraş din România?
Observator » Stiri externe » Ruşii cer insistent armatei doborârea dronelor americane peste Marea Neagră. Ordinul dat de Ministrul Apărării