Antena Meniu Search
x

Video Rușii își continuă atacurile cu rachete asupra Ucrainei înainte de Ziua Victoriei. Putin pregătește o demonstrație de forță în marile orașe

Rachetele lui Putin au tocat marile oraşe din Ucraina a patra oară într-o săptămână. Cel puţin 13 oameni au fost răniţi după bombardamente în Kiev, Herson şi Odesa. De cealaltă parte a graniţei, Putin va sărbători mâine înfrângerea naziştilor cu cele mai modeste parade din ultimele decenii, de teama atacurilor ucrainene. De altfel, zeci de oraşe au anulat festivităţile, iar la Moscova, autorităţile au impus restricţii dure. 

de Redactia Observator

la 08.05.2023, 20:42

Vezi și

Ore în şir s-au luptat pompierii cu flăcările care au cuprins un depozit de cereale din Odesa. A fost rezultatul atacurilor de peste noapte, în care ruşii au folosit toate tipurile de muniţie şi aparate de luptă pe care le aveau la dispoziţie: rachete de croazieră, avioane de luptă şi obuziere. La Kiev, 35 de drone iraniene au fost doborâte de apărarea ucraineană, dar bucăţi din ele au lovit mai multe clădiri. Cinci oameni au fost răniţi. 

Natalia Havryliuk: "Când se va termina totul? Cel mai rău lucru este că deja ne-am învățat să trăim cu asta (războiul - n.red.). Am dormit, ne-am trezit dimineața, am dus copilul la școală. E înspăimântător!"

Într-un interviu în exclusivitate pentru Observator, fostul campion mondial la şah al Rusiei Garry Kasparov, şi cunoscut contestatar al Kremlinului, a explicat motivul pentru atacurile furibunde cerute de Putin în ultima perioadă. 

Garry Kasparov: "Tot efortul de război al lui Putin în Ucraina acum are ca scop distrugerea populaţiei civile. Războiul lui Putin este de natură criminală." 

Pe acelaşi subiect

Ucrainenii sărbătoresc Ziua Europei pe 9 mai

Ucraina începe să primească, însă, şi ajutoare - Israel îi trimite 16 radare pentru detectarea rachetelor. În semn de sfidare, Zelenski a declarat 9 mai drept Ziua Europei şi a mutat astăzi sărbătoarea prilejuită de înfrângerea naziştilor în Al Doilea Război Mondial. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Nu vom uita niciodată contribuția poporului ucrainean la victoria asupra nazismului. Și nu vom permite nimănui să ștergă rolul ucrainenilor în această victorie."

În Rusia, de frica unor atacuri, douăzeci de oraşe au anulat paradele de mâine, când va fi celebrată Ziua Victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste. În schimb, Putin va încerca o demonstraţie de forţă la Moscova şi Sankt Petersburg, prin parade militare. Tensiunea este, însă, palpabilă. Piaţa Roşie s-a închis de două săptămâni, dronele sunt interzise, iar semnalul GPS este blocat în toată Moscova. 

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului: "A fost decizia organizatorilor (n.r. să anuleze paradele), dar, pe de altă parte, este de înţeles. Avem de-a face cu un stat care este, de facto, sponsor al terorismului (Ucraina - n.r.), este mai bine să fim precauţi."

Pe front, ruşii anunţă din nou că au cucerit o mare parte din oraşul Bahmut. Şeful mercenarilor Wagner a anunţat că nu se mai retrage din luptă pentru că a primit ce îşi dorea - arme şi muniţie de la ministerul rus al Apărării. Între timp, liderul cecer Kadîrov, care trebuia să îl înlocuiască pe Prigojin pe front, a ieşit din nou în evidenţă, dar nu cu fapte de luptă - a mers la o discuţie cu generalii lui îmbrăcat cu o haină de 2.400 de euro, creaţia unui celebru brand de lux.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Rușii își continuă atacurile cu rachete asupra Ucrainei înainte de Ziua Victoriei. Putin pregătește o demonstrație de forță în marile orașe