Antena Meniu Search
x

Ruşii nu mai pot fugi de mobilizare. Cum forțează Putin şi mai mulți bărbați să lupte în Ucraina

Când Vladimir Putin a anunțat toamna trecută o mobilizare "parţială" pentru războiul din Ucraina, mii de bărbați au fugit din țară sau s-au ascuns. Însă Camera inferioară a parlamentului rus a aprobat marţi noi măsuri dure care vor face aproape imposibil de evitat recrutarea, scrie Washington Post.

de Redactia Observator

la 12.04.2023, 13:14

Ruşii nu mai pot fugi de mobilizare. Putin forțează şi mai mulți bărbați să lupte în Ucraina
Vladimir Putin - Profimedia

Legea prevede somații militare trimis electronic cu interdicții de părăsire a țării pentru recruți şi face posibilă mobilizarea în liniște a mii de oameni pentru războiul din Ucraina, chiar dacă Kremlinul neagă planurile pentru o nouă mobilizare. Duma de Stat a aprobat proiectul cu o singură abținere iar acesta urmează să ajungă miercuri la Camera superioară, apoi la Putin pentru aprobarea. Adică, o formalitate.

Conform noilor reguli, somațiile electronice vor fi emise recruților din serviciul militar care este obligatoriu pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani, dar pot ajunge şi la rezervişti. Conform legislației ruse, recruții nu pot să fie trimiși în Ucraina, totuși au existat plângeri că în unele cazuri au fost trimiși pe front şi uciși în acțiune. Oficialii ruși au negat că aceste documente electronice de convocare vor fi folosite la mobilizare. 

Ruşii care primesc somaţia electronică nu mai pot părăsi ţara legal 

Rusia va recruta în curând bărbaţi în armată trimiţându-le documente electronice de convocare prin intermediul unui portal online, pe lângă scrisorile tradiţionale, conform unui proiect de lege dezbătut marţi şi care urmăreşte să faciliteze mobilizarea, potrivit Reuters. Deputaţii Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului, au adoptat în unanimitate acest text în a doua lectură, cea mai importantă etapă a sistemului legislativ rus. Ordinele de mobilizare erau înmânate până acum din mână în mână, notează pe de altă parte agenţia France Presse.

Pe acelaşi subiect

Peste 300.000 de foşti soldaţi şi ex-recruţi ar fi fost convocaţi de când preşedintele Vladimir Putin a anunţat un proiect de urgenţă anul trecut pentru a sprijini "operaţiunea militară specială" a Rusiei în Ucraina. În prezent, actele de recrutare în Rusia trebuie predate personal de către biroul local de încorporare în armată sau prin intermediul unui angajator, dar modificările propuse la legislaţie vor conduce la trimiterea actelor de recrutare prin poştă recomandată şi online.

Odată primit documentul electronic, cetăţenilor care nu se vor prezenta la biroul de recrutare al armatei li se va interzice automat să călătorească în străinătate. "Somaţia se consideră primită din momentul în care este plasată în contul personal al unei persoane obligate să efectueze serviciul militar", a declarat Andrei Kartapolov, preşedintele comisiei de apărare a parlamentului, în comentarii la televiziune.

Kremlinul: Proiectul nu are nimic de-a face cu eforturile de mobilizare

După o mobilizare haotică anul trecut, Rusia a acţionat pentru a-şi eficientiza procesul de recrutare a soldaţilor în armată prin digitalizarea înregistrărilor militare, notează Reuters.  Kremlinul a promis că va remedia ceea ce a spus că sunt "greşeli" cu campania sa de mobilizare, după ce bărbaţi care nu erau apţi pentru recrutare din cauza vârstei sau a condiţiei medicale au fost chemaţi să lupte în Ucraina.

Anunţul iniţial de introducere a mobilizării a determinat mii de bărbaţi care au împlinit vârstă de încorporare să fugă anul trecut în străinătate, în timp ce proteste au izbucnit - şi au fost rapid înăbuşite - în mai multe oraşe din Rusia. Oficiali ruşi au negat în mod repetat că planifică un "al doilea val" de mobilizare. Printre altele, Kremlinul a precizat luni, citat de agenţia oficială de presă rusă TASS, că discuţiile despre "proiectul convocatoarelor digitale" se referă la înregistrările militare şi nu la mobilizare.

Proiectul de lege pentru înfiinţarea unui registru comun al ruşilor eligibili serviciului militar, care ar introduce acte digitale de notificări, nu are nimic de-a face cu eforturile de mobilizare, ci vizează să modernizeze evidenţa militară, a declarat marţi reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Întrebat dacă Kremlinul are vreun sentiment că astfel de schimbări ar putea stârni panică şi un nou val de emigrare, el a spus: "Absolut nu". "Nu are nicio legătură cu eforturile de mobilizare, ci se referă la evidenţa militară. Asta ar trebui explicat şi ar trebui să înţeleagă oamenii. Înregistrarea militară este un lucru cu care cetăţenii ţării noastre au de-a face (...) , în baza Constituţiei, cel puţin o dată în viaţă. Acest sistem ar trebui menţinut la zi şi să poată face faţă cerinţelor vremurilor", a explicat Peskov.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Ruşii nu mai pot fugi de mobilizare. Cum forțează Putin şi mai mulți bărbați să lupte în Ucraina