Antena Meniu Search
x

Ruşii s-au panicat că ucrainenii au spart frontul şi contraatacă pe flancuri la Bahmut. Moscova neagă străpungerea liniilor de apărare

Război în Ucraina. Panică în rândul bloggerilor militari ruşi car au anunţat sumbru joi pe canalele de Telegram că Ucraina a început contraofensiva în Donbas, masează trupe în Harkov iar forţele ucrainene au reuşit să străpungă liniile de apărare ruseşti în mai multe zone ale frontului. Deocamdată este confirmat doar că forțele ucrainene au avansat în zona Bahmut în urma unui al doilea contraatac localizat.

de Redactia Observator

la 12.05.2023, 11:15

Ruşii s-au panicat că ucrainenii au spart frontul şi contraatacă pe flancuri la Bahmut. Moscova neagă străpungerea liniilor de apărare
Ruşii s-au panicat că ucrainenii au spart frontul şi contraatacă pe flancuri la Bahmut. Moscova neagă străpungerea liniilor de apărare - Forțele Armate Ucrainene / Facebook

Ministerul rus al Apărării a negat joi noapte informaţiile răspândite cu panică de comunitatea bloggerilor militari, conform cărora soldații ucraineni au făcut progrese în prima linie din estul Ucrainei. Bloggerii militari ruși au scris pe Telegram în timpul zilei de joi mesaje sumbre despre progrese ucrainene sau mișcări de trupe în mai multe zone ale frontului. 

ISW: Ucrainenii au spart unele linii rusești în contraatacuri localizate la Bahmut

Potrivit analizei publicate vineri de experţii americani de la ISW, Institutul pentru Studiul Războiului, forțele ucrainene au spart cel mai probabil unele linii rusești în contraatacuri localizate în apropiere de Bahmut şi au provocat răspunsuri din partea finanțatorului Grupului "Wagner", Evgheni Prigojin și a Ministerului Apărării din Rusia. Şeful grupului de mercenari "Wagner" a acuzat săptămâna aceasta trupele ruse că au abandonat pozițiile din jurul lui Bahmut.

Comandantul Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, generalul colonel Oleksandr Sîrski, a declarat că forțele ruse s-au retras cu până la doi kilometri în spatele liniilor în sectoare nespecificate ale frontului de la Bahmut. Acest anunţ a determinat un răspuns din partea lui Prigojin care a susținut că forțele ucrainene au început contraofensiva și au recucerit trei kilometri de teren la Bahmut și în jurul oraşului.

Pe acelaşi subiect

Potrivit ISW, în mod neobișnuit de rapid, Moscova a recunoscut că au avut loc contraatacuri ucrainene, susținând că forțele ruse au respins 8 atacuri la sol și 3 misiuni de recunoaștere în forță în direcția Donețk, dar a negat informaţiile conform cărora forțele ucrainene au spart liniile defensive ruse. Reacţia lui Prigojin și răspunsul Ministerului Apărării de la Mosccova reflectă o panică crescută în spațiul informațional rusesc din cauza speculațiilor despre contraofensiva ucraineană, apreciază ISW. 

Președintele Ucrainei a spus într-un interviu publicat joi că este prea devreme pentru a începe o contraofensiva. "Cu ceea ce avem acum putem merge mai departe și să avem succes", a spus Zelenski. "Dar am pierde mulți oameni. Cred că este inacceptabil. Deci trebuie să mai așteptăm. Mai avem nevoie de puțin timp", a adăugat el.

Contraofensiva ucraineană aşteptată şi pregătită de luni de zile ar putea fi decisivă în război, redesenând liniile de front care au rămas neschimbate de toamna trecută, apreciază BBC. Va fi, de asemenea, un test crucial pentru Ucraina, care vrea să arate că armele și echipamentele pe care le-a primit din Occident pot aduce câștiguri semnificative pe câmpul de luptă.

Rusia neagă înaintarea forțelor ucrainene de-a lungul liniei de front

"Declarațiile vehiculate pe canalele individuale de Telegram despre străpungerile liniilor de apărare care au avut loc în diverse părți ale liniei de contact nu corespund realității. La 11 mai 2023, ora 22:00, nu sunt operațiuni active în direcția Kupiansk. În timpul zilei, gruparea de trupe de Vest a oprit acțiunile a trei grupuri de sabotaj și recunoaștere inamice. Pe direcția Krasny Liman, gruparea de trupe de Centru a respins două atacuri ale grupărilor tactice inamice în zonele așezărilor Kreminna și Chervona Dibrova.

În direcția Donețk, trei încercări ale inamicului de a efectua misiuni de recunoașteri în forță au fost dejucate, iar opt atacuri ale Forțelor Armate ale Ucrainei asupra pozițiilor trupelor ruse au fost respinse cu succes. Detașamentele de asalt continuă să elibereze partea de vest din Artemovsk (numele rusesc al Bahmutului) cu sprijinul aviației și artileriei. Subdiviziuni ale grupului de trupe de Sud fac în mod activ o blocadă la Avdiivka și capturează Mariinka. În prezent, este în desfășurare o bătălie pentru respingerea unui atac al unei unități a Forțelor Armate ale Ucrainei în direcția așezării Malinovka (Doneţk).

Sunt implicate aviația armată și de asalt, precum și artileria. Inamicul suferă pierderi semnificative de forță de luptă și echipamente. Nu există operațiuni active în direcțiile Zaporojie și Herson. Situația generală în zona operațiunii militare speciale este sub control", este mesajul publicat joi la ora 11.00 noaptea pe Telegram de ministerul rus al Apărării şi văzut de 1 milion de oameni. 

Prigojin: Ucrainenii contraatacă pe flancuri la Bahmut

Însă, potrivit lui Prigojin, situația de pe flancuri la Bahmut, "se dezvolta în conformitate cu cel mai rău dintre scenariile prezise". "Teritorii pe care le luăm de multe luni cu prețul sângelui și vieților fraților noștri, avansând zeci sau sute de metri pe zi, sunt acum abandonate, practic fără luptă, de cei care ar trebui să protejeze flancurile", a spus el.

Corespondentul rus de război, pro-Kremlin, Sasha Kots, a scris joi pe Telegram că mult așteptata contraofensivă a Kievului a început. Tancuri ucrainene aflate pe șoseaua de centură a Harkovului se îndreaptă spre granița cu Rusia, a spus el, citând surse "de încredere". Afirmațiile sale nu au putut fi verificate în mod independent. "Există coloane care transportă modele de tancuri occidentale, printre altele", a adăugat Kots. "Cu alte cuvinte, Kievul a decis să agraveze situația de-a lungul frontului de nord, în paralel cu începerea acțiunilor ofensive pe flancurile de la Artemovsk", a spus el. 

Un alt corespondent de război rus, Alexander Simonov, a scris pe Telegram că forțele ucrainene au spart linia rusă în apropierea satului Bohdanivka, aproape de Bahmut, recucerind "câțiva kilometri pătrați". Potrivit, analistului militar ucrainean Oleksandr Musivenko, Kievul a recunoscut s-ar putea ca ruşii să nu fie invinşi peste tot pe front în timpul contraofensivei şi că există riscul ca războiul să continue și la anul viitor. "Totul depinde de modul în care se dezvoltă bătăliile. Nu putem garanta cum se va derula contraofensiva", a spus el.

Oficial american: Ucrainenii conturează câmpul de luptă înainte de contraofesivă

Un înalt oficial militar american a declarat pentru CNN, în mod anonim, că forțele ucrainene se pregătesc pentru contraofensiva majoră prin atacarea unor ținte precum depozite de arme, centre de comandă și sistemele de artilerie pentru a pregăti terenul pentru un avans al forțelor terestre. 

Şi contraofensiva de anul trecut din sud și nord-est a fost precedată de atacuri asupra unor puncte logistice pentru a "contura" câmpul de luptă. Dar operațiunile de modelare ar putea dura mai mult timp înainte ca ofensiva planificată să înceapă, potrivit oficialului american. 

Oficialii occidentali estimează că între 20.000 și 30.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți la Bahmut, în ultimele 5 luni în timp ce armata ucraineană a plătit şi ea un preț mare. Ministerul rus al Apărării a confirmat că este în curs de desfășurare o bătălie în apropiere de Malinovka, în estul Donețk, care a implicat atât forțe aeriene, cât și de artilerie.

De când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie a anului trecut, mii de civili și militari au fost uciși sau răniți, sate și orașe au fost distruse în lupte și aproape 8,2 milioane de ucraineni au fost înregistrați ca refugiați în Europa, dintre care 2,8 milioane în Rusia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Ruşii s-au panicat că ucrainenii au spart frontul şi contraatacă pe flancuri la Bahmut. Moscova neagă străpungerea liniilor de apărare