Antena Meniu Search
x

"Sacrificii? Nu ne lipsește nimic". Oana, o româncă din Italia, a născut cel de-al 13-lea copil după ce s-a vindecat de cancer

Onisim și Oana Bizu, 40 de ani el, 38 ea, ambii de origine română, un cuplu de români care locuiește în Italia de mai bine de două decenii, au anunțat venirea pe lume a celui de-al 13-lea copil al familiei. Micul Isaia s-a născut, joi, la spitalul Oderzo, cântărind puțin peste 3 kilograme.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 15.05.2023, 11:45

"Sacrificii? Nu ne lipsește nimic". Oana, o tânără româncă din Italia, a născut cel de-al 13-lea copil după ce s-a vindecat de cancer - facebook.com/ulss2marcatrevigiana/

Au 13 și nu, nu sunt o echipă de fotbal cu multe rezerve, ci copiii Oanei și lui Onisim, doi părinți români iubitori care l-au întâmpinat joi pe cel mai nou născut, Isaia. Bebelușul, cântărind 3098 grame, a venit pe lume prin naștere naturală, după un travaliu care a durat câteva ore.

Și el a văzut lumina zilei la spitalul Oderzo, la fel ca frații și surorile săi, începând cu cel mai mare, născut în 2007. "Mă consider foarte norocoasă. Am o familie foarte numeroasă, dar nu mă simt obosită. Zilele mele sunt mereu pline de bucurie și zâmbete. Soțul meu ma susține și copiii se ajuta între ei. Cu toții suntem încântați de sosirea lui Isaia în viața noastră", mărturisește Oana, potrivit Corriere del Veneto

Soții Bizu s-au mutat în Italia din România în urmă cu 21 de ani. Familia locuiește în Mansuè, un orăşel din provincia Treviso, iar povestea lor fascinantă a atras recent atenția primarului Leonio Milan, care le-a acordat anul trecut cetățenia italiană

"Sacrificii? Nu ne lipsește nimic și uneori chiar ieșim să mâncăm o pizza sau o înghețată"

Pe acelaşi subiect

Ieri, Correre della Sera a publicat un interviu cu tatăl familiei, Onisim Bizu.

Domnule Onism, 13 copii nu sunt mult?

Deloc! Eu și soția mea ne-am dorit întotdeauna să avem o familie numeroasă. Copiii noștri nu sunt o povară. Zilele noastre cu ei sunt mereu pline de bucurie și zâmbete. Nu putem îndeplini întotdeauna dorințele tuturor, dar nu ne lipsește nimic. Eu și soția mea am decis să ducem o viață simplă alături de copiii noștri și să-i creștem ca oameni cu caracter, dispuși să muncească și dispuși să facă sacrificii în viitor pentru a-și atinge obiectivele. Îi suntem recunoscători Domnului în fiecare zi pentru frumoasa noastră familie.

Cum organizați mersul la cumpărături? 

Ne planificăm mesele astfel încât să putem merge la cumpărături de câteva ori pe săptămână, plecând din supermarket cu cărucioarele pline. Uneori organizăm ziua pentru a cumpăra haine și ziua pentru pantofi. O parte din hainele copiilor mai mari sunt apoi transmise celor mai mici. Multe ne sunt donate și de prietenii și cunoscuții cu copii. De asemenea, primim un mare ajutor din partea comunității Bisericii Evanghelice de care aparținem.

De câte ori spălați rufele în fiecare săptămână? 

Am pierdut șirul.

Cum susțineți astăzi 13 copii?

Până nu demult lucram pentru o companie ca topograf, dar de curând am renunțat și am început propria mea companie de construcții. În felul acesta pot garanta un salariu bun și să fiu mai prezent în familie, dând o mână de ajutor soției mele, care deocamdată a renunțat la serviciu. Alocația unică familială împreună cu salariul meu ne permit să acoperim toate cheltuielile. Totuși, din când în când reușim să ieșim și la pizza sau înghețată.

Cei hobby-uri au copiii?

Unii dintre ei iubesc muzica și cântă la un instrument. Alții, în schimb, preferă sportul. Eu și soția mea mergem uneori la alergat cu ei și suntem mereu acolo pentru a ne juca, oferindu-le multă dragoste și atenție.

Cum ați trăit perioada de izolare în pandemie?

Înainte de pandemie, soția mea a fost, din păcate, diagnosticată cu cancer. Un moment dificil care ne-a făcut să ne îngrijorăm foarte mult. Din fericire, totul a decurs bine. Tuturor copiilor noștri le-am cumpărat un computer și au urmărit lecțiile la distanță.

Eu și soția mea am încercat să-i ajutăm, dar s-au dovedit a fi destul de independenți și mai buni decât noi în utilizarea tehnologiei.

Care este visul tău secret?

Vara aceasta am dori să facem ceva memorabil pentru copiii noștri. Am dori să cumpărăm bilete pentru un zbor pentru toată lumea sau să ne răsfățăm cu o călătorie cu un balon cu aer cald. Sunt ani prețioși să trăim toți împreună, înainte ca cei mai mari dintre copii să părăsească cuibul.

Criză demografică majoră în Italia

Orășelul Mansuè se mândrește cu această familia record a românilor, mai ales într-un moment în care Italia se cofruntă cu o profundă criză demografică, cea mai gravă din ultimii 160 de ani. 

Biroul Naţional de Statistică din Italia (ISTAT) a anunţat, la începutul lunii, că numărul naşterilor din Peninsulă a scăzut la un nivel istoric de sub 400.000 în 2022, înregistrând a 14-a scădere anuală consecutivă, în timp ce populaţia generală a scăzut cu 179.000 de indivizi şi a coborât la 58,8 milioane de locuitori. Ministrul italian al Educaţiei, Giuseppe Valditara, a declarat că numărul copiilor de vârstă şcolară va scădea până la 6 milioane în anul şcolar 2033-2034, de la 7,4 milioane de elevi în 2021, în condiţiile în care numărul total al elevilor italieni scade în fiecare an cu 110.000-120.000 de elevi. "Scenariul este alarmant", a spus ministrul Valditara într-un mesaj video difuzat la o conferinţă dedicată acestei crize. Încercând să ajute familiile, guvernul italian a adoptat un pachet legislativ ce include o scutire în acest an de la taxele pe venituri suplimentare pentru angajaţii care au copii, ce pot ajunge până la valoarea maximală de 3.000 de euro per angajat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » "Sacrificii? Nu ne lipsește nimic". Oana, o româncă din Italia, a născut cel de-al 13-lea copil după ce s-a vindecat de cancer