Antena Meniu Search
x

Salvatorii au ajuns la câțiva metri de cei 41 de muncitori, captivi în tunelul prăbușit din India. Bărbaţii ar putea fi salvaţi astăzi

Salvatorii au ajuns la câțiva metri de muncitorii din tunelul prăbușit din India. Specialiștii speră că operațiunea de salvare care a început în urmă cu peste două săptămâni se va încheia marți.

de Redactia Observator

la 28.11.2023, 10:20

Salvatorii au ajuns la câțiva metri de cei 41 de muncitori, captivi în tunelul prăbușit din India. Bărbaţii ar putea fi salvaţi astăzi
Salvatorii au ajuns la câțiva metri de cei 41 de muncitori, captivi în tunelul prăbușit din India. Bărbaţii ar putea fi salvaţi astăzi - Profimedia Images

Salvatorii sunt la doar șase sau șapte metri distanță de cei 41 de bărbați prinși într-un tunel de autostradă prăbușit din Himalaya de mai bine de două săptămâni, potrivit Reuters.

Echipele care sapă speră să ajungă la muncitori marți, au spus oficialii. Bărbații sunt captivi de pe 12 noiembrie, atunci când tunelul aflat în construcție s-a prăbușit. Ei au primit hrană, apă, lumină, oxigen și medicamente printr-o țeavă.

Inițial, pentru salvarea lor au fost folosite echipamente de foraj, dar, după aproximativ 40 de metri, acestea s-au stricat din cauza stâncilor și metalelor întâlnite. De aceea, autoritățile au apelat la așa-numiții „mineri șobolani”, care sapă manual și folosesc pasaje înguste pentru a avansa. Autoritățile indiene nu au spus ce a cauzat prăbușirea, dar în regiune se produc frecvent alunecări de teren, cutremure și inundații.

Proiectul, criticat de experţii de mediu

Pe acelaşi subiect

Aproximativ 50-60 de oameni lucrau în schimbul de noapte în tunelul de 4,5 km, care este construit în statul vecin Uttarakhand, pe o autostradă naţională care face parte din ruta de pelerinaj hindusă Char Dham. Presa locală a relatat că cei care se aflau în apropierea ieşirii din tunel au reuşit să iasă, în timp ce cei 40 care se aflau mai adânc în interior au rămas blocaţi.

Autostrada Char Dham este unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale guvernului naţionalist hindus al premierului Narendra Modi. Acesta vizează să conecteze patru locuri de pelerinaj venerate de hinduşi în Uttarakhand, prin 890 km de drumuri care sunt construite la un cost de 1,5 miliarde de dolari.

Regiunea muntoasă este predispusă la alunecări de teren, cutremure şi inundaţii, iar incidentul urmează unor fenomene de tasare a terenului pe care geologii, locuitorii şi oficialii le-au pus pe seama construcţiilor rapide din munţi.

Proiectul s-a confruntat cu critici din partea experţilor de mediu, iar unele lucrări au fost oprite după ce sute de case au fost avariate de tasări de-a lungul traseelor. Lucrările la tunel au început în 2018 şi trebuiau să fie finalizate până în iulie 2022, lucru care a fost amânat acum până în mai 2024, se arată într-o declaraţie guvernamentală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » Salvatorii au ajuns la câțiva metri de cei 41 de muncitori, captivi în tunelul prăbușit din India. Bărbaţii ar putea fi salvaţi astăzi