Antena Meniu Search
x

Şase adolescenţi, acuzaţi de implicare în asasinarea unui profesor din Franţa. A fost decapitat după ce le-a arătat caricaturi Charlie Hebdo cu Profetul Mahomed

Șase adolescenți vor fi judecați luni, fiind acuzați de implicare în decapitarea profesorului de istorie francez Samuel Paty de către un presupus islamist în 2020, într-un atac care a lovit în inima valorilor laice ale Franței.

de Redactia Observator

la 27.11.2023, 10:54

Profesorul le arătase elevilor săi caricaturi ale profetului Mahomed în cadrul unui curs despre libertatea de exprimare, ceea ce a provocat furia mai multor părinți musulmani.

Unul dintre minori, o fată de 15 ani, le-ar fi spus părinților ei că Paty ar fi arătat caricaturi ale profetului în clasă. Ea va fi acuzată de mărturie falsă după ce s-a stabilit că nu se afla în clasă când a avut loc lecţia respectivă.

Şase adolescenţi, acuzaţi de implicare în uciderea unui profesor

Samuel Paty, în vârstă de 47 de ani, a fost ucis în fața școlii sale dintr-o suburbie a Parisului de un atacator în vârstă de 18 ani, născut în Rusia și de origine cecenă, care a fost împușcat mortal de poliție la scurt timp după atac. Ceilalți cinci minori care urmează să fie urmăriți penal, cu vârste cuprinse între 14 și 15 ani la momentul atacului, vor fi acuzați de asociere criminală cu premeditare sau de producerea unei ambuscade. Ei sunt suspectați că l-au indicat pe Paty criminalului sau că au ajutat la monitorizarea ieșirii acestuia din școală.

Pe acelaşi subiect

Toți cei șase minori au fost deferiți tribunalului pentru copii și ar putea fi condamnați la 2,5 ani de închisoare. Audierile, care urmează să dureze până la 8 decembrie, vor avea loc cu ușile închise. Opt adulți sunt, de asemenea, acuzați și vor apărea în fața unei instanțe penale speciale.

Franța găzduiește cea mai mare minoritate musulmană din Europa și a suferit în ultimii ani un val de atacuri comise de militanți islamiști sau simpatizanți ai acestora. În urma uciderii lui Paty, unii profesori au recunoscut că s-au autocenzurat pentru a evita o confruntare cu elevii și părinții pe tema religiei și a libertății de exprimare.

Musulmanii consideră că orice reprezentare a Profetului este blasfemie.

Abdullah Anzorov, bărbatul care l-a ucis pe profesorul francez din cauză că le-a arătat elevilor săi la ore caricaturi Charlie Hebdo cu profetul Mahomed, a fost înmormântat ca un erou în Cecenia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Şase adolescenţi, acuzaţi de implicare în asasinarea unui profesor din Franţa. A fost decapitat după ce le-a arătat caricaturi Charlie Hebdo cu Profetul Mahomed