Antena Meniu Search
x

Video Scandal în şcolile din Franţa: elevele îmbrăcate în abaya sunt trimise acasă. Cum apără Macron decizia care a stârnit revolta părinţilor musulmani

Anul şcolar a început cu probleme în Franţa. Sute de eleve din comunitatea musulmană au refuzat să lase acasă veşmintele tradiţionale şi au venit îmbrăcate cu ele. Profesorii au respectat, însă, regula anunţată de Macron. Zeci de eleve au fost trimise acasă, iar asta a stârnit protestele părinţilor musulmani.

de Redactia Observator

la 06.09.2023, 21:40

Vezi și

Declaraţia fermă a preşedintelui Macron nu lăsa loc de interpretări. Veşmântul musulman era exclus din şcoli. 

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: De la grădiniţă, până la bacalaureat, şcoala este laică, nu există loc pentru însemne religioase aici. 

Elevele au avut de ales: renunţă la abaya sau se întorc acasă

Decizia care i-a bucurat pe conservatori a stârnit revolta musulmanilor. La începutul anului şcolar, multe fete din această comunitate au sfidat interdicţia şi au mers la ore îmbrăcate cu abaya. Profesorii nu au făcut nicio concesie. Elevele au avut de ales: renunţă la abaya sau se întorc acasă. Zeci de eleve au ales această variantă. 

Pe acelaşi subiect

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Cred că directorii şcolilor au procedat foarte bine în această dimineaţă. Cred că este foarte important ca şcoala să rămână un loc neutru. 

Ce consecinţe vor suporta elevele care nu respectă regula

Ministrul francez al educaţiei anunţă că elevele care vor continua să vină îmbrăcate în abaya vor suporta consecinţele. Nu vor intra în clase, iar părinţii vor fi chemaţi la şcoală ca să li se explice şi lor că încălcarea regulii nu va fi tolerată. 

Gabriel Attal, ministrul Educaţiei din Franţa: Abaya nu are ce căuta în şcoli, la fel ca alte simboluri religioase. La baza acestei decizii (n.r. de a interzice abaya) stau principiile legate de laicitate şi neutralitate. Şcolile publice trebuie, cu orice preţ, şi poate mai mult ca alte instituţii, să fie protejate de orice prozelitism religios. 

După ce a interzis abaya în şcoli, preşedintele Franţei s-a declarat adeptul uniformelor şcolare, ca să nu mai existe discuţii legate de îmbrăcămintea elevilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Scandal în şcolile din Franţa: elevele îmbrăcate în abaya sunt trimise acasă. Cum apără Macron decizia care a stârnit revolta părinţilor musulmani