Antena Meniu Search
x

Video Scandalul avionului deturnat. Reacţia comisarului Adina Vălean după ce i s-a cerut demisia. Gafa ei a devenit virală

Uniunea Europeană îşi închide spaţiul aerian aeronavelor belaruse şi le cere celor europene să nu mai treacă pe deasupra ţării conduse de Lukaşenko. Scandalul internaţional ar putea avea şi o victimă românească. Adinei Vălean, comisarul european pentru Transporturi, i se cere demisia.

de Redactia Observator

la 25.05.2021, 21:44

Vezi și

Din detenţie, cu vânătăi pe faţă, unele vizibile, altele ascunse cel mai probabil de un strat de fond de ten, jurnalistul Roman Protasevici, recită fără intonaţie un text ce nu pare a fi al lui. 

Roman Protasevici, jurnalist: Pot declara că nu am nicio problemă de sănătate, nici la inimă, nici la alte organe. Tratamentul de care am avut parte din partea oficialilor este unul de maximă corectitudine şi în concordanţă cu legea. Acum cooperez cu anchetatorii şi am recunoscut că am organizat tulburări de masă în Minsk. 

Părinţii tânărului opozant spun însă că este evident că fiul lor a fost obligat să rostească aceste cuvinte şi se tem în continuare pentru sănătatea lui. Sunt convinşi că a fost torturat, iar hanoracul negru cu care a fost îmbrăcat pentru a filma mesajul are rolul de a ascunde urmele loviturilor. 

Sviatlana Tsikhanouskaya, lideul Opoziţiei belaruse: A fost luat ostatic. Este terorism de stat.  

Pe acelaşi subiect

Reuniţi la Bruxelles, liderii Uniunii Europene au decis să pedepsească deturnarea cursei Ryanair. Au cerut companiilor aeriene europene să evite spaţiul aerian al Belaruslui, iar avioanele operate de Minsk au fost anunţate că nu mai au ce căuta pe aeroproturile europene. O decizie similară a fost luată şi de Londra şi Kiev.   

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: Nu mai putem avea încredere în siguranţa şi securitatea zborurilor prin spaţiul aerian al Belarusului.  

După anunţ, spaţiul aerian al Belarusului a mai fost tranzitat doar de aeronavele care mergeau în Rusia sau Serbia. 

Charles Michel, preşedintele Consiliului European: Nu putem juca ruleta rusească cu vieţile civililor nevinovaţi. 

Reacţia comisarului Adina Vălean după ce i s-a cerut demisia

Comisarului european pentru Transporturi, Adina Vălean, i se cere demisia pentru că ar fi minimalizat incidentul, după ce s-a declarat mulţumită de reluarea zborului, deşi la bord nu era şi Protasevici. Preşedintele comisiei de politică externă a parlamentului francez a catalogat declaraţia drept una "absolut scandaloasă" și "lașă" şi a cerut să fie demisă. Gafa s-a viralizat într-atât încât la o simplă căutare pe Twitter, numele comisarului generează zeci de glume şi meme-uri. 

Într-o reacţie transmisă Observator,  Adina Vălean spune că au fost ore tensionate şi nu avea date exacte despre pasageri, iar în momentul în care aeronava a plecat spre Vilnius s-a simţit uşurată. 

Jurnalistul şi bloggerul Roman Protasevici şi iubita sa, de naţioanlitate rusă, Sofia Sapega, se aflau duminică la bordul unui avion Ryanair, care efectua un zbor între Grecia şi Lituania, când a fost forţat să aterizeze la Minsk, în urma unei false alerte cu bombă. Au fost arestaţi pe aeroport, nu înainte de a striga către ceilalţi călători: "Mă vor condamna la moarte."  Tânărul, care nici nu era născut în momentul în care Lukaşenko a venit la putere, a devenit inamicul public al regimului de la Minsk, anul trecut, după ce a relatat pe larg protestele la adresa celui care singur şi-a spus ultimul dictator al Europei.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Scandalul avionului deturnat. Reacţia comisarului Adina Vălean după ce i s-a cerut demisia. Gafa ei a devenit virală