Meniu
Search
x

Schimbare majoră în China. Partidul Comunist permite cuplurilor să aibă trei copii

China spune că va permite cuplurilor să aibă 3 copii, în loc de 2. Măsura este cea mai recentă încercare a Partidului Comunist de a inversa scăderea ratei natalității, pe măsură ce apare o criză demografică.

De Redactia Observator la 31.05.2021, 11:33

China urmează să suprime limita de doi copii pe cuplu şi să autorizeze familiile să aibă până la trei copii, potrivit news.ro. Această decizie intervine la câteva săptămâni după publicarea rezultatului unui ultim recensământ care se efectuează din zece în zece ani, potrivit căruia China - ţara cu cea mai mare populaţie din lume - înregistrează o scădere puternică a ratei natalităţii.

”În urma unei îmbătrâniri a populaţiei (...), un cuplu este autorizat să aibă trei copii”, a anunțat China Nouă, care citează concluzii ale unei reuniuni a Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez (PCC), condusă de către preşedintele Xi Jinping.

La începutul lui mai, rezultatele unui recensământ realizat în 2020 relevau o îmbătrânire mai rapidă decât cea estimată a populaţiei. În 2020, un an marcat de epidemia de Covid-19, numărul naşterilor a scăzut la 12 milioane, de la 14,65 milioane în 2019.

Rata natalităţii în 2020 (10,48 la 1.000) a scăzut la cel mai mic nivel de la înfiinţarea Chinei comuniste, în 1949. După trei decenii de ”politică a copilului unic”, China şi-a relaxat reglementările în 2016 când a permis cuplurilor să facă al doilea copil.

Însă nu a reuşit să relanseze natalitatea. Motivele scăderii natalităţii sunt multiple, între altele o scădere a numărului căsătoriilor, o scumpire a locuinţelor şi educaţiei sau o amânare a primului copil de către femeile care îşi privilegiază mai mult cariera. La celălalt capăt al piramidei vârstelor, China înregistra în 2020 peste 264 de milioane de persoane în vârstă de peste 60 de ani - de patru ori mai mult decât populaţia Franţei.

Acest grup de vârstă constituie 18,7% din totalul populaţiei - o creştere cu 5,44 puncte procentuale faţă de recensământul din 2010. Invers, populaţia aflată la vârsta activă (15-59 de ani) mai reprezintă doar 63,35% din totalul populaţiei - o scădere cu 6,79 de puncte în zece ani. În martie, Parlamentul chinez a adoptat o lege privind o creştere treptată a vârstei pensionării în următorul cincinal, spre marea nemulţumire a unei bune părţi a opiniei publice.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Schimbare majoră în China. Partidul Comunist permite cuplurilor să aibă trei copii