Antena Meniu Search
x

Școlile Europei, redeschise cu noi reguli și restricții

Zeci de milioane de elevi se întorc astăzi la şcoală în mai multe ţări europene, chiar şi în cele care se confruntă cu al doilea val al pandemiei.

de Redactia Observator

la 01.09.2020, 12:15

Vezi și
  • Măştile au creat confuzie în Marea Britanie, după ce guvernul a susţinut că nu sunt necesare.
  • Guvernul le recomandă acum elevilor de liceu să le poarte în pauze, dar nu şi la ore.

Pentru ca sălile de clasă să nu devină focare de răspândire a virusului, s-au introdus reguli stricte, începând cu purtarea măştilor şi păstrarea distanţei.

Peste 12 milioane de elevi reiau astăzi cursurile în Franţa, în condiţii departe de cele considerate, până nu de mult, normale. Toţi profesorii, precum şi copiii de peste 11 ani, trebuie să poarte măşti de protecţie.

Un grup de medici a cerut chiar ca măştile să fie obligatorii de la vârsta de 6 ani. Guvernul a respins, pe de altă parte, cererea ca măştile să fie furnizate gratuit. Iar unii învăţători se tem că ascunderea feţei va afecta comunicarea cu cei mai mici elevi.

Cecile Cluchier: Primirea copiilor, mai ales într-un cartier ca acesta, este foarte importantă. Se pot linişti multe tensiuni, dar acum, dacă zâmbesc, ei nu-mi mai pot vedea faţa.

Măştile au creat confuzie în Marea Britanie: după ce a susţinut că nu sunt necesare, guvernul le recomandă acum elevilor de liceu să le poarte în pauze, dar nu şi la ore.

Boris Johnson: Nu poţi preda cu faţa acoperită, nu poţi învăţa cu faţa acoperită. Iar cel mai important lucru este să vă spălaţi pe mâini!

Tot în Marea Britanie, conducerile şcolilor sunt cele care stabilesc regulile de prevenire a contagiunii. Iar pe alocuri aceste reguli sunt deosebit de severe. Astfel, elevii pot fi suspendaţi de la cursuri dacă tuşesc cu bună ştiinţă în direcţia colegilor sau fac glume proaste despre Covid.

În Spania, condiţiile de redeschidere a şcolilor sunt lăsate în seama autorităţilor regionale. Guvernul este convins că totul va merge bine, deşi pandemia este, din nou, în ascensiune.

Fernando Simon: Cred că ne-am pregătit multă vreme pentru asta, pe tot teritoriul ţării, şi am tot discutat între noi, astfel încât lucrurile vor merge bine.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă prudenţă la redeschiderea şcolilor, dar şi la reluarea activităţilor economice, mai ales acolo unde răspândirea virusului nu este controlată.

Tedros Adhanom Ghebreyesus: Nicio ţară nu poate, pur şi simplu, să pretindă că pandemia a luat sfârşit. Redeschiderea fără să existe control este o reţetă pentru dezastru! 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Școlile Europei, redeschise cu noi reguli și restricții