Antena Meniu Search
x

Se taie din nou paturi din spitale! România trebuie să se conformeze rcomandărilor europene

Se taie din nou paturi din spitale! Ministerul Sănătăţii îşi propune ca până în 2022, România să aibă doar jumătate din locurile existente în prezent şi să fim aliniaţi la normele europene în vigoare.

Vezi și

Se taie din nou paturi din spitale! Ministerul Sănătăţii îşi propune ca până în 2022, România să aibă doar jumătate din locurile existente în prezent şi să fim aliniaţi la normele europene în vigoare.

Peste 4.000 de paturi au fost tăiate în ultimii şase ani din spitalele din România, fapt ce a dus la o supraglomerare în saloane. Nu de puţine ori, medicii au fost nevoiţi să găsească soluţii alternative pentru a trata toate cazurile.

-Mai avem câteodată şi tărgi între paturi, chipurile am renunţat la obiceiul ăsta. Începe să fie o problemă, e marele nostru stres de gărzi.

Însă chiar şi în acest condiţii, Ministerul Sănătăţii vrea să continue reducerea numărului de locuri. O cer normele europene în vigoare. Dar înainte de a tăia paturi, trebuie dezvoltate ambulatoriile de specialitate, spun medicii. 

-În momentul de faţă, pacientul se poate întoarce, el neavând o alternativă pentru patologia pe care o are, neexistând un centru de permanenţă, neexistând un medic de familie căruia să se poată să se adreseze aproape la orice oră.

Fapt ce ar duce la o şi mai mare aglomerare a unităţilor sanitare. 

-Foarte mulţi pacienţi care nu au acces la medic de familie, care nu au acces la o policlinică, la o sursă de serviciu medical, care nu sunt asiguraţi sau nu au posibilitatea să-şi plătească din buzunarul propriu serviciile medicale private vor rămâne fără acces la tratament. Şi-aşa ştim că în România pentru o intervenţie chirurgicală, inclusiv o intervenţie minoră, se face programare pentru că în spital nu există paturi.

Ministerul Sănătăţii promite şi o dotare corespunzătoare a cabinetelor medicale din policlinici. Astfel încât, în 2022, peste 20% dintre intervenţiile chirurgicale să se facă în regim de spitalizare de zi. Adică pacientul să plece acasă la scurt timp după operaţie. 

-În momentul de faţă, în ambulatoriile de specialitate găsim o dotare minimă sau de nivel mediu, majoritatea făcând o consultaţie cu puţine investigaţii care nu pot finaliza un act medical.

România a rămas ţara cu cele mai multe paturi în spitale în raport cu numărul de locuitori. Ţările dezvoltate din Europa asigură pacienţilor jumătate din locurile disponibile în România, iar numărul zilelor de internare este net mai mic faţă de media din ţara noastră.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Se taie din nou paturi din spitale! România trebuie să se conformeze rcomandărilor europene