Antena Meniu Search
x

Şeful spionilor ruşi: ”Acum se decide soarta Rusiei și viitorul ei loc în lume. Trăim un moment cu adevărat istoric”

Serghei Narîșkin, şeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, a declarat miercuri că Federația Rusă trece printr-un moment istoric după declanşarea războiului din Ucraina

de Redactia Observator

la 16.03.2022, 11:05

Şeful spionilor ruşi: Acum se decide soarta Rusiei și viitorul ei loc în lume. Trăim un moment cu adevărat istoric”
Vladimir Putin și Serghei Narîșkin (stânga) la un concert în 2019 - Profimedia

Serghei Narîșkin, șeful spionilor ruși, a spus că în aceste momente se decide soarta Rusiei și se stabilește viitorul loc al țării în lume.Totodată a dat asigurări că Rusia nu se va retrage niciodată din situațiile de asigurare a suveranității sale. Declarația a fost făcută miercuri, 16 martie, la consiliul de experți în educație istorică de la Ministerul Educației și Științei, potrivit tvzvezda.ru.

”Țara noastră trăiește acum un moment cu adevărat istoric. Se decide soarta Rusiei, locul ei viitor în lume”, a spus Narîșkin. „Suveranitatea este o garanție a bunăstării și demnității cetățenilor noștri, acesta este viitorul copiilor noștri”, a adăugat el. Narîșkin a subliniat că problema suveranității a ocupat mereu un loc important pentru că „altfel Rusia va înceta să mai fie”.

Anterior, șeful Serviciului de Informații Externe a mai spus că Occidentul nu încearcă doar să înconjoare Federația Rusă cu o „cortină de fier”, ci încearcă să distrugă țara. Narîșkin și-a mai exprimat opinia că Statele Unite și aliații săi nu au curajul „să încerce să facă acest lucru într-o confruntare politico-militară deschisă și sinceră”.

Cine este Serghei Narîșkin

Pe acelaşi subiect

Serghei Narîșkin este un vechi prieten al lui Vladimir Putin încă din perioada anilor 90, petrecută la Sankt Petersburg. De atunci l-a urmat fidel pe liderul de la Kremlin care i-a asigurat diverse poziții. Narîșkin conduce și Societatea de Istorie Rusă și, în opinia unor analiști ruși, i-ar oferi lui Vladimir Putin temeiuri ideologice pentru acțiunile sale, inclusiv cele din Ucraina. Anul trecut, el a acordat un interviu corespondentului BBC la Moscova, Steve Rosenberg, în care a negat că Rusia ar fi comis atacuri cu novicioc, atacuri cibernetice sau ar fi intervenit în alegerile din alte țări.

Înainte de invadarea Ucrainei, Putin l-a tratat cu dispreț la sceneta consiliului de securitate al Rusiei. Când i s-a cerut evaluarea situației, șeful spionilor s-a bâlbâit și a încurcat replicile fiind pus la colț de președinte: „Nu despre asta discutăm”. Ședința respectivă a fost filmată cu mai multe ore în avans, dar Kremlinul a decis în mod expres să arate poporului rus acel moment în care Narîșkin este umilit de Putin.

"A fost șocant. Narîșkin este incredibil de rece și calculat, așa că oamenii s-au întrebat ce s-a întâmplat ", a comentat pentru BBC Ben Noble, profesor în politică rusă. Analistul Mark Galeotti a fost și el surprins de atmosfera toxică a întregii ședințe. Dar Andrei Soldatov, jurnalist rus de investigație, crede că Putin pur și simplu s-a bucurat de moment: „Lui Putin îi place să joace astfel de jocuri cu cercul său intim de prieteni, să-l facă pe Narîșkin să arate ca un prost”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Şeful spionilor ruşi: ”Acum se decide soarta Rusiei și viitorul ei loc în lume. Trăim un moment cu adevărat istoric”