Antena Meniu Search
x

În 2 săptămâni, Rusia ar putea rămâne fără resurse pentru război, estimează un general american. Zelenski, tot mai sigur de victorie

Trei premieri din Uniunea Europeană vizitează astăzi Kievul în timp ce Rusia a intensificat atacurile asupra capitalei Ucrainei. Diplomaţii din Polonia, Cehia şi Slovenia se vor întâlni personal cu preşedintele Zelenski.

de Redactia Observator

la 15.03.2022, 14:29

Vezi și

Mesajul pe care il transmit este cel de sprijin fara echivoc al Uniunii pentru regimul de la Kiev. Între timp, tot mai multe obuze cad în cartierele rezidenţiale din Kiev, Harkov sau Mariupol, iar analişti militari britanici şi americani sugerează că armata rusă ar rămâne fără resurse dacă în 2 săptămâni nu va încheia războiul. Zelenski le cere soldaţilor ruşi să se predea dacă vor să supravieţuiască în timp ce cele două părţi se întâlnesc astazi la cea de-a cincea rundă de negocieri de pace

O nouă noapte de coșmar în Kiev

O nouă noapte, noi bombardamente în cartiere rezidenţiale. Două blocuri turn din Kiev au fost incendiate după ce au fost lovite de obuzele lansate noaptea trecută. Oamenii se adăpostesc în subteran, dar rachetele au luat la ţintă şi staţiile de metrou. Niciun loc nu mai e sigur în capitala ucraineană. 

Vitali Klitschko, primarul Kievului: Acesta e războiul pe care Rusia l-a început. Acesta este Kievul. Şi mult mai multe oraşe din Ucraina au fost distruse, vieţi au fost luate. Acesta este adevărul. Aceste imagini sunt adevărul. 

Pe acelaşi subiect

Bombardamentele din Kiev nu îi sperie şi pe diplomaţii europeni. Premierii Sloveniei, Poloniei şi Cehiei vor ajunge azi cu avionul în capitala Ucrainei pentru discuţii cu omologul ucrainean şi preşedintele Zelenski. 

Între timp, armata rusă a intensificat atacurile pe întreg teritoriu ucrainean. Harkov, al doilea cel mai mare oraş din Ucraina se transformă într-o ruină, iar zilnic sunt distruse zone rezidenţiale şi obiective turistice sau culturale. 

Situaţia cea mai gravă umanitară se înregistrează la Mariupol, oraş-port încercuit de ruşi încă de la începutul invaziei. Peste 2500 de civili ar fi fost ucişi aici în 20 de zile, dar forţele ucrainene continuă rezistenţa. Ieri, 160 de maşini personale au putut evacua oameni din oraş. În total, 4000 de civili au fost evacuaţi din oraşe aflate sub asediu. 

Când s-ar putea încheia războiul din Ucraina

Experţii militari occidentali susţin că intensificarea raiduriior aeriene este un semn al faptului că în maxim două săptămâni, armata rusă va rămâne fără resurse de susţinere a războiului. 

Ben Hodges, general american: În aproape 10 zile, armata rusă va ajunge la un punct de maxim, ceea ce înseamnă că nu va fi capabilă să continue atacurile. Asta seamănă, de fapt, cu o cursă. 

Problemele de logistică şi de moral din armata rusă şi rezistenţa ucraineană par să fi luat prin surprindere Kremlinul, iar preşedintele Zelenski este tot mai sigur de victorie. 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Victoria noastră este tot mai aproape. Ne apropiem de pace pentru Ucraina. Inamicul este confuz, nu se aşteptau la o astfel de rezistenţă. Fug de pe câmpul de luptă. Îşi abandonează echipamentele. Capturăm trofee şi le folosim pentru a proteja Ucraina. 

Statele Unite se tem că Rusia ar putea primi sprijin din partea Chinei. Putin ar fi cerut ajutor economic, dar şi echipamente militare pentru a le înlocui pe cele pierdute. Beijingul a negat astfel de discuţii, însă Washingtonul rămnâne sceptic. 

Ned Price, purtător de cuvânt Departament de Stat: Fie că vorbim despre suport material, economic sau financiar către Rusia, orice fel de suport, de oriunde din lume, ar reprezenta o mare problemă pentru noi. 

Noi sancțiuni pentru Rusia

Europa ameninţă Rusia cu noi sancţiuni economice, iar Moscova a ripostat şi a închis o conductă de gaze între Polonia şi Germania. Experţii economici spun că în scurt timp Rusia va intra în incapacitatea de a-şi mai plăti datoriile externe, ca urmare a sancţiunilor impuse de comunitatea internaţională. Iar nemulţumirile din ţara condusă de Putin devin tot mai mari, chiar dacă cei ce îndrăznesc să protesteze riscă închisoarea. 

Chiar şi aşa, o jurnalistă a celei mai urmărite televiziuni din Rusia a întrerupt jurnalul de ştiri cu un protest în direct, deşi ştia că va fi arestată. 

Kievul insistă pentru negocieri. La cea de-a cincea rundă de discuţii, ele se concentrează pe un acord pentru încetarea focului, retragerea trupelor ruse şi garanţii de securitate pentru capitală. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » În 2 săptămâni, Rusia ar putea rămâne fără resurse pentru război, estimează un general american. Zelenski, tot mai sigur de victorie