Reportaj la sud de Dunăre. Separatiştii bulgari vor să alipească României trei judeţe din nord-vestul ţării
Este surpriza începutului de an. Separatiştii bulgari cer unirea cu România.
Este surpriza începutului de an. Separatiştii bulgari cer unirea cu România. Mai multe regiuni din nord-vestul ţării aflate la sud de Dunăre vor să-şi proclame independenţa şi apoi să ceară alipirea de România. Iniţiatorul proiectului spune că vrea să îi conducă pe localnici spre modelul de succes al democraţiei româneşti. Iar corupţia este motivul supărării.
În faţa unui birou de campanie în aer liber, Boris Kamenov luptă chiar şi noaptea împotriva corupţiei. O masă acoperită cu o folie de plastic, în cea mai săracă zonă a Bulgariei, este sediul de unde separatistul conduce frontul anti-sistem. Spune că lipsa locurilor de muncă, nivelul de trai mult sub standardul european şi corupţia generalizată l-au făcut să iasă la luptă: "În Bulgaria se vorbeşte deja de mult timp despre corupţie. Este o temă pe care o abordăm zilnic."
Rebelul pensionar bulgar propune unirea cu România: "Nu vrem să fim părtaşi la asta. Vrem autonomie sau, dacă România ne vrea, am prefera să ne alipim ei. Locuitorii de aici, din nord-vest, au fost mereu luptători, am condus tot felul de răscoale aici. Am luptat mereu pentru democraţie şi împotriva corupţiei!"
Montana, Vidin și Vratsa sunt regiunile care ar putea întregi harta României. Cele mai sărace din Bulgaria. Industria locală este inexistentă, iar despre infrastructură nici nu se poate vorbi. 130.000 de localnici privesc spre România pentru un trai mai bun însă proiectul este unul pe termen lung şi cu puţine şanse de succes.
- Procurorii susţin că medicul Mihai Lucan avea un cerc de protecţie din care făceau parte foşti şi actuali...
- Mărturii din avionul plin cu români care a aterizat de urgenţă la Palermo: "A coborât foarte repede spre mare....
- 24 de ani cu Romantic FM. Radioul se aude de aproape un sfert de secol în casele românilor cu muzică bună şi...
Dacă va obţine cele 400.000 de semnături necesare, proiectul separatist bulgar va fi supus votului din Parlament. Abia apoi va ajunge la preşedinte, care poate să îl voteze sau nu. Urmează, apoi, testul crucial, cel de la urne.
Cruciada lui Kamenov a început de lunile trecute. Preşedintele a refuzat să promulge o lege esenţială împotriva corupţiei, într-un moment în care Bulgaria tocmai a preluat conducerea Uniunii Europene.
În 2017, un parchet anticorupţie a fost construit după exemplul DNA-ului românesc. Însă, mai puţin de 20 la sută dintre bulgari aprobă modul în care funcţionează sistemul judiciar actual.
Doar după ce vor obţine independenţa, spune chiar iniţiatorul proiectului, cele trei regiuni se vor întoarce către România şi îi vor solicita alipirea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰