Antena Meniu Search
x

Serul Johnson & Johnson primeşte undă verde în SUA: Vaccinarea poate fi reluată imediat

Administraţia naţională a Alimentelor şi Medicamentului (FDA), precum şi Centrele de Control al Bolilor (CDC) au anunţat că că vaccinarea în SUA cu serul anti-COVID produs de Johnson & Johnson poate fi reluată imediat.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 24.04.2021, 09:04

Serul Johnson & Johnson primeşte undă verde în SUA: Vaccinarea poate fi reluată imediat - shutterstock.com

Anunţul vine după ce comisie consultativă a CDC din SUA a recomandat vineri reluarea imunizărilor, afirmând că beneficiile sunt mai mari decât riscurile, transmite CNN.

Recomandarea, care a fost adoptată cu 10 voturi pentru, 4 împotrivă şi o singură abţinere, va permite ca autorităţile de reglementare americane să ridice suspendarea temporară a utilizări vaccinului Johnson & Johnson chiar de sâmbătă.

"Am ajuns la concluzia că beneficiile cunoscute și potențiale ale vaccinului Janssen COVID-19 depășesc riscurile sale cunoscute și potențiale la persoanele cu vârsta de 18 ani și peste", a declarat Janet Woodcock, comisarul al FDA.

Cheaguri de sânge versus decese Covid

Pe acelaşi subiect

Dr. Rochelle Walensky, directorul CDC, a declarat vineri că o analiză a riscului versus beneficiu a făcut decizia ușoară. Agenția a căutat și a găsit 15 cazuri probabile de afecțiuni rare de coagulare a sângelui - tromboză cu sindrom de trombocitopenie - cu trei decese în rândul persoanelor care au primit vaccinul.

"Pe baza unei analize aprofundate, există probabil o asociere, dar riscul este foarte scăzut. Ceea ce vedem este că rata generală a evenimentelor a fost de 1,9 cazuri la un milion de persoane. La femeile de 18 până la 49 de ani, a existat aproximativ 7 cazuri pe milion", a declarat Walensky într-o conferință de presă. 

Walensky a precizat că boala Covid-19 este mortală. A ucis peste jumătate de milion de americani. 

"Pentru fiecare milion de doze din acest vaccin, vaccinul J&J ar putea preveni peste 650 de spitalizări și 12 decese în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani, iar acest vaccin ar putea preveni peste 4.700 de spitalizări și aproape 600 de decese în rândul femeilor de peste 50 de ani", a spus Walensky, care a precizat c[ aceste cifre sunt semnificative și arată impactul important al acestui vaccin în SUA.

Vaccinarea cu Johnson & Johnson, suspendată pentru a investiga cazuri de cheaguri de sânge potențial periculoase

 Pe 13 aprilie, Administraţia pentru Medicamente şi Alimente şi CDC au cerut statelor să oprească temporar utilizarea vaccinului pentru Covid-19 al J&J ”dintr-o precauţie excesivă”, în urma rapoartelor despre cheagurile de sânge rare. La câteva ore de la avertizare, mai multe state şi unele farmacii naţionale au oprit vaccinările cu serul J&J, unele înlocuindu-l fie cu Pfizer, fie cuModerna.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Administrația pentru Alimente și Medicamente au anunțat atunci că investighează cheaguri de sânge la șase femei în zilele de după vaccinare, în combinație cu un număr redus de trombocite. 

„Siguranța vaccinului anti COVID-19 este o prioritate absolută pentru guvernul federal și luăm foarte în serios toate rapoartele privind problemele de sănătate în urma vaccinării. Persoanele care au primit vaccinul J&J care dezvoltă dureri de cap severe, dureri abdominale, dureri de picior sau dificultăți de respirație în termen de trei săptămâni de la vaccinare ar trebui să contacteze furnizorul lor de asistență medicală”, a declarat FDA într-o declarație comună cu CDC.

Toate cele șase cazuri cu tulburare rară de coagulare a sângelui au apărut la femei cu vârste cuprinse între 18 și 48 de ani, simptomele apărând la șase până la 13 zile după vaccinare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Serul Johnson & Johnson primeşte undă verde în SUA: Vaccinarea poate fi reluată imediat