Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Serviciile de informaţii americane acuză Rusia că vrea să influenţeze alegerile în cele şapte "swing states"

Sunt ore decisive pentru viitorul Statelor Unite şi al lumii întregi. Milioane de americani se îndreaptă spre urne pentru a decide cine va conduce cea mai mare democraţie şi armată a lumii pentru următorii 4 ani. Vor vota cei mai mulţi cu republicanul Donald Trump sau vor alege în fruntea Americii prima femeie preşedinte - democrata Kamala Harris? O medie a sondajelor de opinie la nivel naţional arată una dintre cele mai strânse curse pentru Casa Abă din istorie. Un singur procent îi desparte pe cei doi candidaţi. Kamala Harris este creditată cu 49% din preferinţele alegătorilor, iar Donald Trump cu 48%. Departajarea va fi făcută de 7 state cheie, imprevizibile de la un scrutin la altul. Se votează deja de câteva ore pe Coasta de Est a Americii, iar urnele se vor închide la 7 dimineaţa, ora României. Primele estimări ale rezultatelor sunt aşteptate însă după miezul nopţii.

de Redactia Observator

la 05.11.2024 , 19:52

AlegerI SUA 2024. Prima urnă care s-a deschis a fost cea din orăşelul Dixville Notch, din New Hampshire, unde se află doar 6 locuitori. Aşa cum cere tradiţia veche de mai bine de 60 de ani, primele voturi au fost date la miezul nopţii. Chiar şi aici, scorul a fost strâns. Cei peste 100 de milioane de americani de pe coasta de est a ţării au fost primii care au mers la urne. În capitala Washington DC, mii de oameni s-au aşezat în faţa secţiilor încă de la deschidere. Campania electorală care a divizat Statele Unite ale Americii s-a încheiat. Votanţii sunt pregătiţi fie să aleagă prima femeie preşedinte care va conduce Statele Unite ale Americii în cei 248 de ani de istorie, fie să aducă înapoi la Casa Albă un fost preşedinte care are probleme cu justiţie. Aici, în Washington DC, s-au format cozi încă de dimineaţă, iar acum nu esti nici ora 9 şi cozile sunt pe zeci de metri.

7 state ar putea decide soarta alegerilor

Pentru alegătorii de aici, opţiunea a fost una singură. În metropola New York, unde au fost aproape 1 milion de voturi anticipate, oamenii au venit la urne şi au stat la coadă încă de la primele ore ale dimineţii. Cei mai mulţi au venit să voteze la secţia din Muzeul Brooklyn, la mică distanţă de Statuia Libertăţii. Mari emoţii sunt în Carolina de Nord, un stat cheie care poate decide următorul preşedinte al ţării. Lupta politică este aprigă. Donald Trump are un avantaj de doar un procent în faţa Kamalei Harris, în sondaje. Realitatea din teren ar putea fi însă alta până la închiderea urnelor. Peste 4 milioane de oameni au votat anticipat, iar la secţiile de vot erau cozi încă dinainte să răsară soarele. Şi aici, dar şi în Georgia, alt stat cheie, voturile sunt împărţite.  

Vezi și

La vot au participat şi zeci de mii de români din Statele Unite. Elena, stabilită în Florida din 2009, ştie exact ce vrea de la următorul preşedinte. "Vrem o schimbare, o schimbare în bine, o schimbare pentru noi, o schimbare pentru viitorul copiilor noştri. Noi, care locuim aici, putem face o comparaţie cum eram acum patru ani şi cum suntem aici. Financiar, din punct de vedere al locurilor de muncă, din punct de vedere al locuinţelor şi din punct de vedere al siguranţei noastre. Cât ne priveşte pe noi, românii din Florida, vrem să trăim în continuare să ne creştem copiii în spiritul valorilor creştine", a declarat Elena Negoescu, româncă stabilită în SUA.

Pe acelaşi subiect

Printre primii care au votat este şi candidatul republican la funcţia de vicepreşedinte. "Ne aşteptăm să câştigăm dar, evident, indiferent cine câştigă, jumătate de ţară va fi parţial dezamăgită. Cel mai bun mod de a vindeca ruptura este să încercăm să guvernăm ţara în modul cel mai bun posibil", a declarat JD Vance, candidat la postul de vicepreşedinte. Cursa este în continuare una strânsă, cele mai multe sondaje de opinei îi dau pe Kamala Harris şi Donald trump la egalitate. "Când crezi că ceva este posibil, depui multă muncă și știi că este o muncă bună. Munca grea este o muncă bună, este o muncă veselă. Și terminăm treaba. Să facem asta! Vă mulțumesc tuturor", a declarat Kamala Harris, candidată la preşedinţia SUA. "Vom lupta, lupta, lupta împreună şi vom câştiga, câştiga, câştiga! 5 noiembrie va deveni cea mai importantă zi în istoria ţării noastre", a declarat Donald Trump.

7 state ar putea decide soarta alegerilor. Este vorba de cele denumite swing. Carolina de Nord, Wisconsin, Michigan, Pensillvanya, Nevada, Arizona şi Georgia, care au împreună 93 de electori. În toată ţara, autorităţile sunt în alertă din cauza posibilităţii ca guverne străine ostile să încerce să manipuleze alegerea viitorului preşedinte american. Serviciile de informaţii americane au acuzat Kremlinul că desfăşoară o amplă campanie de dezinformarea în cele şapte state-cheie ce ar urma să determine rezultatul alegerilor prezidenţiale. Gigantul american Microsoft are date că Rusia ar fi incercat sa denigreze imaginea vp Kamala harris, folosind Inteliganta Artificială, iar Iranul ar fi reusit sa se infiltreze in campania lui Trump.  

În fiecare stat, câştigător va fi cel care obţine cele mai multe voturi. Acestea nu merg însă direct la candidaţi, ci la electori. În funcţie de populaţie şi reprezentarea în Congres, fiecărui stat îi este alocat un număr de electori. În total sunt 538 de electori, iar ca să ajungă la Casa Albă, candidatul trebuie să obţină 270 dintre aceştia. Cei mai mulţi electori îi are California, 54 la număr. Un candidat poate câştiga votul popular însă poate pierde alegerile.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
L-aţi întrebat pe ChatGPT ce cadou să cumpăraţi de sărbători celor dragi?
Observator » Ştiri externe » Serviciile de informaţii americane acuză Rusia că vrea să influenţeze alegerile în cele şapte "swing states"