Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Serviciul diplomatic al UE le cere țărilor membre să nu taie dialogul cu China: "Există riscul ca neînţelegerile să crească"

Serviciul diplomatic al Uniunii Europene a prezentat un proiect de recalibrare a politicii europene faţă de China, cu scopul de a reduce riscurile de dependenţă economică faţă de cea de-a doua mare economie a lumii, dar continuând în acelaşi timp să coopereze cu Beijingul în probleme globale. Planul a fost detaliat într-un document de şapte pagini trimis guvernelor UE înainte de o reuniune a miniştrilor de externe care va avea loc vineri la Stockholm, relatează Reuters şi POLITICO.

de Redactia Observator

la 12.05.2023 , 14:56

steaguri China - UE Serviciul diplomatic al UE le cere țărilor membre să nu taie dialogul cu China: "Există riscul ca neînţelegerile să crească" - Shutterstock (imagine ilustrativă)

Este cea mai recentă încercare a Bruxelles-ului de a echilibra poziţiile ţărilor membre ale blocului cu dorinţa de a menţine o abordare unitară faţă de China fără a submina parteneriatul strâns cu SUA.

Într-o scrisoare care însoţeşte propunerea, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a justificat această dorinţă de "recalibrare" în special prin "concurenţa tot mai mare dintre Statele Unite şi China, care afectează toate domeniile politice", şi prin faptul că Beijingul este un "actor major în problemele regionale şi globale", transmite news.ro.

UE cere guvernelor europene să continue să discute cu China, pe fondul amplificării tensiunilor dintre Washington şi Beijing

Articolul continuă după reclamă

Braţul diplomatic al Uniunii Europene doreşte ca ţările membre să fie "pregătite" pentru o potenţială escaladare critică a crizei privind Taiwanul, avertizând că un conflict militar ar pune în pericol aprovizionarea vitală a Europei cu microcipuri. Dar, deşi este nevoie să se reducă riscurile pentru Europa, UE nu se poate izola de China, arată documentul intern redactat de Serviciul European de Acţiune Externă, care a fost consultat de POLITICO.

Pe acelaşi subiect

Documentul, care va fi discutat vineri de miniştrii de externe la Stockholm, vine într-un moment crucial pentru UE, care navighează într-o relaţie tot mai complexă cu China. Statele Unite şi-au înăsprit poziţia faţă de Beijing, în timp ce liderii europeni nu au ajuns încă la un acord asupra unei abordări unificate.

Documentul irită unele guverne din Uniunea Europeană

Documentul a provocat reacţii imediate din partea unora dintre guvernele europene. "Cu toate luminile de alarmă posibile, se pare că preferăm să apăsăm din nou butonul pentru somn", a declarat un diplomat european de rang înalt, sub rezerva anonimatului.

În documentul pregătit de oficialii diplomatici ai executivului UE, cele 27 de ţări membre ale blocului sunt îndemnate să profite de "o fereastră de oportunitate" pentru a reduce riscul creşterii influenţei Chinei asupra apectelor economice şi de securitate. Rămâne o şansă pentru Europa de a vorbi direct cu guvernul preşedintelui Xi Jinping, se arată în document. "China şi Europa nu pot deveni mai străine una de cealaltă. În caz contrar, există riscul ca neînţelegerile să crească şi să se extindă în alte domenii", potrivit proiectului.

"Rivalitatea sistemică poate figura în aproape toate domeniile de angajament. Dar acest lucru nu trebuie să împiedice UE să menţină canale deschise de comunicare şi să caute o cooperare constructivă cu China (...) O astfel de cooperare poate servi la depăşirea unei izolări tot mai mari a conducerii chineze, dar, cel mai important, ar trebui să promoveze interesele fundamentale ale UE", continuă documentul.

Dezbaterea de vineri, în cadrul unei reuniuni informale a miniştrilor de externe din Suedia, va da startul discuţiilor privind relaţia UE cu China, care se aşteaptă să domine procesul de elaborare a politicilor în lunile următoare, o dezbatere mai cuprinzătoare fiind aşteptată la summitul UE de la Bruxelles din luna iunie, menţionează POLITICO.

Taiwan, un dosar sensibil și pentru țările din Europa, dependente de semiconductori

"Eliminarea riscurilor poate asigura previzibilitatea şi transparenţa în relaţiile noastre economice şi comerciale, promovând în acelaşi timp o abordare sigură, bazată pe reguli", se arată în document.

Apelul la prevenirea riscurilor vine în contextul în care Beijingul pare din ce în ce mai nerăbdător să promoveze narativul că reprezintă o ameninţare pentru Occident. Ministrul chinez de externe Qin Gang, care a vorbit la Berlin în această săptămână, a criticat politicienii europeni pentru că încearcă să "scape de China" în numele eliminării factorilor de risc.

Documentul abordează, de asemenea, chestiunea sensibilă din punct de vedere politic a Taiwanului, miniştrii urmând să discute şi această problemă vineri. Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat pentru POLITICO într-un interviu acordat luna trecută că Europa ar trebui să evite să se lase antrenată într-o confruntare între China şi SUA în legătură cu insula autonomă, pe care Beijingul o revendică ca fiind a sa.

În ceea ce priveşte Taiwanul, documentul diplomaţiei europene precizează: "UE este (...) categorică în privinţa faptului că orice schimbare unilaterală a statu-quo-ului şi folosirea forţei ar putea avea consecinţe economice, politice şi de securitate masive, la nivel global, mai ales având în vedere rolul principal al Taiwanului ca furnizor al celor mai avansaţi semiconductori".

Documentul continuă: "UE trebuie să fie pregătită pentru scenarii în care tensiunile cresc semnificativ. Riscul de escaladare în strâmtoarea Taiwan arată în mod clar necesitatea de a colabora cu partenerii pentru a descuraja erodarea statu-quo-ului, în interesul tuturor."

Aproximativ 90 la sută din materialele semiconductoare avansate importate în UE provin din Taiwan, potrivit propriilor estimări ale blocului. Gigantul taiwanez al semiconductoarelor TSMC a fost supus presiunilor pentru a-şi relocaliza o parte din capacităţile de producţie, dar până acum s-a mişcat doar în direcţia celor doi furnizori de securitate consacraţi ai Taiwanului - SUA şi Japonia.

Uniunea Europeană consideră China pro-rusă

În ceea ce priveşte Ucraina, UE nu este impresionată de ultimul spectacol diplomatic al Chinei, marcat de prima convorbire - tardivă - a preşedintelui Xi Jinping cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

"Documentul de poziţie, în 12 puncte, al Chinei privind criza din Ucraina (...) confirmă poziţia sa ferm pro-rusă", se arată în document. "Un dialog direct între China şi Ucraina ar fi cea mai bună ocazie pentru China de a contribui la o soluţionare politică echitabilă", continuă documentul.

Ţările membre ale UE ar trebui să continue să avertizeze Beijingul să se abţină de la sprijinirea Rusiei, inclusiv prin eludarea sancţiunilor, propune diplomaţia europeană.

Documentul aruncă, de asemenea, o privire sumbră asupra perspectivelor de dezvoltare internă ale Chinei, afirmând că superputerea asiatică "se va confrunta probabil cu provocări economice şi politice fără precedent pe plan intern" din cauza încetinirii creşterii economice şi a schimbărilor demografice.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Ştiri externe » Serviciul diplomatic al UE le cere țărilor membre să nu taie dialogul cu China: "Există riscul ca neînţelegerile să crească"