Antena Meniu Search
x

Singura casă care a supravieţuit furiei focului. O vilă, de pe o stradă din oraşul Lahaina, nu a fost atinsă în mod misterios de flăcări, deşi totul e distrus în jur

Miracol într-un oraş istoric din Maui. O singură casă, de pe o întreagă stradă din Lahaina, a rămas neatinsă de "furia" focului, potrivit New York Post. Casa cu acoperişul roşu şi pereţii albi contrastează puternic cu peisajul sinistru din jur, unde vegetaţia, dar şi alte clădiri au fost făcute scrum

de Redactia Observator

la 17.08.2023, 13:11

Într-un peisaj dezolant, o singură casă a fost "cruţată" de incendiile puternice. Chiar şi vegetaţia din jurul locuinţei cu două etaje, pereţi albi şi acoperiş roşu a fost ocolită de flăcările care au distrus aproape totul în jur, în oraşul istoric Lahaina. Un "miracol" asemănător s-a petrecut într-o altă parte a oraşului, unde Biserica Catolică Maria Lanakila a scăpat neatinsă de văpăile care au ucis aproximativ 110 persoane.

Deși motivul exact pentru care aceste clădiri au supraviețuit rămâne necunoscut, modul în care au fost construite a jucat probabil un rol cheie. Totodată, poziţia aproape de ocean, dar şi vegetaţia redusă din jur ar putea explica cum a fost posibil ca locuinţa cu acoperişul roşu să rămână intactă.

Pattie Tamura, a cărei familie deține una dintre puținele case din Lahaina care au rămas în picioare, crede că acele clădiri au supravieţuit datorită zidurilor groase de beton. Femeia, în vârstă de 67 de ani, a declarat pentru San Francisco Chronicle că bunicul său a construit casa tocmai pentru a rezista în orice situaţie. „Bunicul a construit casa din ciment din cauza insectelor și mucegaiului uscat din Hawaii”, a spus ea. „Sunt sigură că a supraviețuit datorită cunoștințelor și abilităților sale”.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Peste 100 de morţi în urma incendiilor din Hawaii

Bilanţul morţilor în urma incendiilor care au distrus un oraş de pe insula Maui a ajuns la 110, au anunţat miercuri autorităţile locale, în timp ce efectuează căutări laborioase şi aşteaptă o vizită a preşedintelui Joe Biden luni.

Acest bilanţ ar putea creşte considerabil. Pentru că, la o săptămână de la tragedie, salvatorii şi câinii de căutare care cercetează dărâmăturile din Lahaina, oraşul istoric din Maui, au inspectat doar 38% din zonă, potrivit autorităţilor. "Este o operaţiune de căutare foarte dificilă", a subliniat Deanne Criswell, şefa agenţiei federale responsabilă cu intervenţia în caz de dezastre naturale (Fema).

Medicii legişti dotaţi cu o morgă mobilă au sosit marţi ca întăriri. Printre echipele mobilizate se numără acum experţi care au lucrat la atentatele de la 11 septembrie, la accidentele aviatice şi la incendiile masive din Statele Unite.

Cu toate acestea, sarcina de a localiza şi de a identifica cadavrele în Lahaina, care avea o populaţie de 12.000 de locuitori înainte de dezastru, rămâne una descurajantă. Este posibil ca adevărata amploare a tragediei să nu fie cunoscută decât peste câteva săptămâni.

Focul a fost atât de intens în fosta capitală a Hawaii încât a topit metalul: multe case au fost reduse la cenuşă, iar cadavrele găsite sunt adesea de nerecunoscut. Doar câteva victime au fost identificate până în prezent. Rudele persoanelor dispărute sunt încurajate să furnizeze ADN-ul pentru a ajuta la identificarea lor.

Sute de persoane sunt în continuare date dispărute. Unele dintre ele sunt localizate treptat de către rudele lor, pe măsură ce comunicaţiile sunt restabilite pe insulă, dar altele se vor alătura inevitabil victimelor tragediei.

Preşedintele Joe Biden şi soţia sa Jill Biden vor vizita arhipelagul pe 21 august, a anunţat miercuri Casa Albă. "Rămân angajat să mă asigur că populaţia din Hawaii are tot ce are nevoie pentru a-şi reveni după acest dezastru", a transmis şeful statului.

Joe Biden a declarat rapid stare de catastrofă naturală în Hawaii, ceea ce a permis desfăşurarea de resurse de asistenţă de urgenţă din partea guvernului federal, şi s-a întâlnit de mai multe ori cu guvernatorul statului, Josh Green. Cu toate acestea, el a fost criticat de opoziţia republicană pentru reacţia sa, considerată insuficientă şi chiar indiferentă faţă de incendii. Deşi a menţionat rapid dezastrul la începutul unui discurs ţinut joia trecută în Utah, preşedintele nu a mai vorbit în mod public atunci când bilanţul s-a agravat dramatic în weekend.

Intervenţia autorităţilor locale, criticată

În Hawaii, autorităţile locale sunt, de asemenea, criticate: sirenele de avertizare folosite în caz de tsunami nu au sunat, iar avertismentele de la televizor, radio şi telefoane mobile au fost în mare parte inutile din cauza întreruperilor de curent. Complet nepregătiţi, zeci de locuitori din Lahaina s-au aruncat în mare pentru a scăpa de flăcări.

Furnizorul de electricitate Hawaiian Electric este, de asemenea, vizat de o plângere. Acesta este acuzat de neglijenţă şi de faptul că nu a tăiat curentul, ceea ce ar fi putut creşte riscul de incendii din cauza căderii a numeroşi stâlpi de electricitate.

Alimentate de trecerea unui uragan în largul Hawaii, incendiile au survenit în mijlocul unei veri marcate de evenimente extręme pe plančte, legate de încălzirea globală, potrivit experţilor, inclusiv mega-incendii în foręt în Canada.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Singura casă care a supravieţuit furiei focului. O vilă, de pe o stradă din oraşul Lahaina, nu a fost atinsă în mod misterios de flăcări, deşi totul e distrus în jur