Antena Meniu Search
x

Cele două bijuterii "modeste" cu care regina Elisabeta ar putea fi înmormântată. De-a lungul vieţii, adunase o colecţie impresionantă, de milioane

Regina Elisabeta a II-a a murit, săptămâna trecută, lăsând în urmă familia îndurerată şi o ţară întreagă care plânge dispariţia suveranei, la 96 de ani. Înmormântarea acesteia e un eveniment de amploare, iar funeraliile de stat au fost anunţate, oficial, petru ziua de luni, 19 septembrie. Între timp, sicriul cu trupul neînsufleţit al reginei Elisabeta este purtat pe un traseu bine stabilit, de la Balmoral la Londra, în cadrul unei procesiuni în care e implicat şi regele Charles al III-lea. După o viaţă bogată, în care a adunat şi o colecţie impresionantă de bijuterii, se pare că regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată cu doar două "piese modeste".

de Redactia Observator

la 14.09.2022, 11:06

Funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a vor avea loc pe 19 septembrie
Funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a vor avea loc pe 19 septembrie - Profimedia

Deşi se afla în posesia unei colecţii impresionante de bijuterii, compusă din peste 300 de elemente, experţii regali consultaţi de Mirror susţin că regina Eisabeta a II-a nu va lua cu ea, în somnul de veci, decât două piese. Şi nu cele mai valoroase din punct de vedere material, ci unele mai degrabă "modeste".

Lisa Levinson, directorul departamentului de comunicare din cadrul Consiliului Diamantelor Naturale, crede că alegerea reginei este în concordanţă cu firea ei. "Majestatea Sa a fost o femeie incredibil de modestă, care nu va purta, cel mai probabil, nimic altceva decât verigheta sa fină, din aur galez, şi o pereche de cercei cu perle", a mărturisit ea. Lisa Levinson a adăugat că sunt şanse mari ca inelul de logodnă primit de regina Elisabeta a II-a de la prinţul Philip să fie moştenit de prinţesa Anne. "Tânărul prinţ Philip a fost puternic implicat în designul inelului de logodnă al Elisabetei, care este confecţionat din platină şi are 11 diamante naturale, între care un diamant solitar, rotund, de 3 carate şi 5 pietre preţioase mai mici de-a stânga şi de-a dreapta acestuia", explică aceasta.

Moment istoric. Înmormântarea reginei Elisabeta a II-a

Sicriul cu trupul neînsufleţit al reginei Elisabeta a II-a a ajuns, marţi seară, la Palatul Buckingham. Miercuri va fi mutat la Palatul Westminster, în cadrul unei procesiuni în care regele Charles al III-lea va parcurge distanţa pe jos. Sute de mii de oameni vor urmări ceremonia de pe străzile londoneze. Iar măsurile de securitate sunt draconice, mai ales că, luni, la înmormântare, sunt aşteptaţi sute de şefi de stat şi reprezentanţi ai familiilor regale din întreaga lume.

Pe acelaşi subiect

Povestea sicriului de stejar al reginei Elisabeta a II-a

Prima apariţie a sicriului reginei în afara Castelului Balmoral, nu i-a făcut nicidecum pe privitori să-şi dea seama că a fost făcut special pentru aceasta, în urmă cu mai bine de 30 de ani. Nici măcar reprezentanţii Leverton & Sons, firma privată de pompe funebre din nordul Londrei, care a lucrat îndeaproape cu Casa Regală la aranjamentele funerare, nu știu cine s-a ocupat de realizarea lui, scrie The Times.

Firma a fost înființată în 1789, devenind casa funerară privată a familiei regale în 1991. Ei au moștenit sicriul, care fusese făcut pentru regină, de la Kenyons, firma anterioară care a aparţinut patronilor firmei de pompe funebre regale. "Este fabricat din stejar englezesc, care este foarte greu de obținut", a declarat Andrew Leverton, bărbatul care conduce firma, într-un interviu realizat în urmă cu patru ani. "Sicriele de stejar sunt acum făcute din lemn american. Nu cred că am putea folosi în prezent stejar englezesc pentru un sicriu. Ar fi prea scump".

Este căptușit cu plumb. După cum a spus Leverton, "Înmormântarea nu va fi una în care (n.r. sicriul) să fie acoperit de pământ, ci va fi pus într-o criptă", făcând referire la cripta din Capela Memorială Regele George VI din Capela St George, Windsor. Căptușeala de plumb face sicriul extrem de greu, așa că în ziua înmormântării va fi purtat pe umeri de opt militari. Majoritatea oamenilor nu își fac sicriul cu decenii înainte de a muri. Dar pentru regină, nimeni nu a riscat. "Nu este ceva ce poți face într-o zi", a mai spus Leverton. "Există filete pe capacul sicriului care permit montarea însemnelor de stat". În timpul înmormântării, pe sicriu vor fi așezate coroana de stat imperială, globul și sceptrul. Filetele din alamă de pe capac permit ca toate însemnele regale să fie prinse, astfel încât acestea să nu cadă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Cele două bijuterii "modeste" cu care regina Elisabeta ar putea fi înmormântată. De-a lungul vieţii, adunase o colecţie impresionantă, de milioane