Antena Meniu Search
x

Curs valutar

VIDEO Momentele cheie de la parada de Ziua Victoriei din Moscova. Evenimentul a fost mult scurtat din cauza temerilor de securitate

Rusia a sărbătorit astăzi, într-o atmosferă de tensiune, Ziua Victoriei, marcând 78 de ani de la triumful în cel de-al Doilea Război Mondial. Principala paradă a început, la ora 10:00, în Piaţa Roşie din Moscova, în prezenţa preşedintelui rus Vladimir Putin şi a mai multor lideri ai republicilor post-sovietice, pe fondul unor măsuri stricte de securitate de teama unor acte de sabotaj ucrainean. Atacurile din ultimele zile au dus însă la anularea anumitor părţi din cadrul paradei, um ar fi marşul Regimentului nemuritor, iar în unele oraşe la anularea definitivă a spectacolelor. Urmăriţi parada de Ziua Victoriei pe www.observatornews.ro sau pe pagina noastră de Facebook.

de Redactia Observator

la 09.05.2023 , 14:17

Evenimentul din Piaţa Roşie a fost prezidat de Putin, care s-a adresat trupelor participante la paradă, conform tradiţiei, inclusiv unităţilor care luptă în Ucraina în cadrul aşa-numitei ''operaţiuni militare speciale'', în fapt invazia declanşată de Rusia împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022.

UPDATE 11:00 Parada s-a încheiat

Evenimentul din Piaţa Roşie s-a încheiat mult mai devreme faţă de anii precedenţi şi nici nu a mai avut amploarea din trecut, din cauza temerilor de securitate legate de războiul din Ucraina. Parada militară s-a încheiat în scurt timp, după nici o oră. A lipsit spectacolul aviatic, defilările ample, cu multiple arme, iar spectatorii au fost mult mai puţini. Putin a părăsit tribuna înconjurat de oaspeţii săi din CSI şi s-au depus coroane de flori.

Vezi și

UPDATE 10:20 Putin dă vina pe Occident pentru război

Pe acelaşi subiect

"Un război a fost declanșat din nou împotriva Rusiei, dar țara își va asigura securitatea", a declarat Putin în debutul discursului de la Parada Victoriei. "Prin sacrificii și acte eroice soldații noștri au salvat lumea de nazism. Avem un război împotriva noastră, dar ne vom apăra împotriva terorismului internațional. Vom apăra cetățenii din Donbas. Vrem un viitor pașnic. Elitele vestice și globaliștii insistă și provocă conflicte și încurajează rusofobia, distrug tradițiile familiei și dictează voia lor asupra celorlalți. Este un sistem de jefuire a altora și de violență, creează un cult al nazismului, batjocoresc memoria generațiilor trecute. În Ucraina e un regim militar care implementează planurile stăpânilor lor. Kievul a devenit ostaticul unei lovituri de stat și o monedă de schimb în mâinile Occidentului. Astăzi, la Moscova, avem liderii statelor independente. Toate popoarele din URSS au luptat împreună și vom ține minte asta pentru totdeauna". 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 10:10 Kiev respinge zvonurile privind posibile atacuri ucrainene în Rusia

Statul Major al armatei ucrainene a respins marţi zvonurile cu privire la posibile atacuri ucrainene asupra defilărilor prin intermediul cărora Rusia sărbătoreşte ziua victoriei împotriva nazismului, la 9 mai, şi a adăugat că Ucraina luptă ''doar pe front'' şi că nu va ataca evenimente la care participă civili, scrie Agerpres.

''Forţele Armate ale Ucrainei acţionează exclusiv în cadrul dreptului umanitar internaţional şi respectă legile războiului'', se menţionează în comunicatul Statului Major ucrainean, care adaugă şi că Ucraina ''nu luptă împotriva populaţiei civile'' şi ''nici împotriva copiilor''.

UPDATE 10:00 Parada de Ziua Victoriei a început

Parada Rusiei de Ziua Victoriei a început. Vladimir Puin a ajuns în Piaţa Roşie. 

9 mai 1945 - Ziua Victoriei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial. Capitularea necondiţionată a Germaniei naziste a dus la victoria URSS-ului şi a aliaţilor însă a dus şi la pierderi umane însemnate - cel puţin 40 de milioane de oameni şi-au pierdut viaţa. Victoria în cel mai mare conflict din istoria lumii este sărbătorită cu fast în fiecare an de ruşi.

În ultimele săptămâni s-au organizat repetiţii pentru parada care va avea loc în Piaţa Roşie. Mii de soldaţi au mărşăluit pe străzile marilor oraşe pentru a pune la punct ultimele detalii. Nici atacurile cu drone nu au dus la amânarea repetiţiilor generale. La scurt timp după aşa-numita încercare de asasinare a liderului de la Kremlin, trupele militare şi-au văzut în continuare de program ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Cu toate acestea, defilarea Regimentului Nemuritorul a fost anulată ca măsură de precauţie.

În afara Moscovei atacurile au provocat motive de îngrijorare printre oficiali. Cel puţin 20 de oraşe au ales să anuleze paradele de teama unor alte lovituri. Cu o zi înainte de marea sărbătoare, comuniştii ruşi au dus coroane de flori şi garoafe roşii la mormântul Soldatului Necunoscut, în frunte cu liderul partidului comunist.

La eveniment vor participa mai mulţi lideri din foste ţări URSS printre care şi preşedintele din Kârgâstan care se află deja la Moscova. Şi-au mai confirmat prezenţa şi președintele Kazahstanului, dar și premierul armean, alături de liderii din Tadjikistan şi Uzbekistan.

Putin a comparat în repetate rânduri războiul din Ucraina - pe care îl prezintă ca o luptă împotriva naţionaliştilor de inspiraţie "nazistă" - cu provocarea cu care s-a confruntat Uniunea Sovietică atunci când Germania a invadat-o în 1941. Kievul spune că acest lucru este absurd şi acuză Rusia că se comportă ca Germania nazistă, purtând un război de agresiune neprovocat şi confiscând teritoriul ucrainean.

Paranoia şi o nervozitate la Moscova

Parada Rusiei de Ziua Victoriei este marcată de paranoia şi nervozitate, la Moscova. În ciuda atmosferei plină de tensiune, Vladimir Putin nu şi-a anulat tradiţionalul discurs. De teama unor posibile atacuri, autoritățile ruse au interzis utilizarea dronelor și au început să bruieze semnalele GPS, ceea ce a dus la situaţii hilare în care maşinile apar în râul Moscova pe aplicațiile de ridesharing, scrie The Guardian. 

Poliţia a fost dotată în grabă cu binocluri pentru a monitoriza dronele care sosesc. "Este o nervozitate pe care nu am mai văzut-o până acum. Dar Ziua Victoriei trebuie să meargă înainte, nu există altă opțiune" a spus un oficial de la primăria Moscovei. 

În mod neobişnuit, Putin a discutat vineri despre pregătirile pentru parada de Ziua Victoriei la o reuniune a consiliului de securitate, cu înalți oficiali de stat și șefi ai agențiilor de apărare și securitate.

"Pentru Putin, este, de departe, cel mai important eveniment al anului. Putin își trage întreaga legitimitate din paradă, pretinzându-se drept succesorul direct al armatei care a învins Germania nazistă", susţine Andrei Kolesnikov, membru al institutului Carnegie Endowment for International Peace, cu sediul la Moscova. Din acest motiv, parada de la Moscova nu a fost anulată. "Aceasta este și șansa lui Putin de a arăta națiunii că este încă puternic și controlează așa-numita operațiune militară specială din Ucraina", a adăugat Kolesnikov.

Dar Rusia pare departe de victorie în războiul așteptat inițial să dureze doar câteva săptămâni. Ofensiva de iarnă și de primăvară a Moscovei dusă pe un front de peste 250 de km în estul Ucrainei, care a început în februarie, a adus victorii mici cu pierderi uluitoare. Oficialii occidentali au estimat că peste 20.000 de soldați ruși au fost uciși în luptele din Ucraina numai în ultimele 5 luni, din decembrie încoace. Ucraina, susținută de arme occidentale moderne, își va lansa în curând propria contraofensivă pentru a recuceri teritoriul pierdut.

Îngrijorările au crescut la Kremlin şi după ce Prigojin a publicat joia trecută o filmare plină de insulte la adresa șefilor din Ministerul Apărării. Într-un alt mesaj de pe 5 mai, Prigojin a mai spus că trupele sale vor părăsi orașul Bahmut pe 10 mai, a doua zi după desfășurarea Paradei de Ziua Victoriei. Pe 7 mai, Prigojin s-a răzgândit după ce a declarat că armata rusă i-a "promis" mai multe muniţii şi arme.

Parada Rusiei de Ziua Victoriei. 21 de oraşe din Rusia au anulat evenimentele 

Autorităţile din cel puţin 21 de oraşe din Rusia au anulat paradele militare de pe 9 mai, cu ocazia Zilei Victoriei, una din marile sărbători oficiale ale ţării. 

Oraşele Kaluga, Ryazan, Oryol, Saratov, Gusev, Lipetsk, Yelets şi Tyumen şi-au anulat paradele militare din motive de “siguranţă”. Un guvernator local din Pskov a declarat că banii care ar fi urmat să fie acordaţi pentru organizarea lor ar putea fi folosiţi în scopuri mai practice, pentru cei care participă la “operaţiunea militară specială” mai degrabă decât pentru artficii. 

De asemenea, oficialii din Belgorod şi-au anulat evenimentele cu ocazia Zilei Victoriei ca să „nu-i provoace pe ucraineni”. În plus, nu vor avea loc evenimente nici în Nizhnevartovsk, Surgut și Khanty-Mansiysk, în ciuda faptului că aceste orașe sunt situate departe de linia frontului. Primarii locali spun că vor să "dea dovadă de solidaritate cu alte regiuni ale țării". Va fi „linişte" şi în Crimeea. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi cumpărat carne de porc de la crescător sau preferaţi să faceţi cumpărăturile direct din magazin?
Observator » Ştiri externe » VIDEO Momentele cheie de la parada de Ziua Victoriei din Moscova. Evenimentul a fost mult scurtat din cauza temerilor de securitate