Europa, ameninţată de Rusia cu rachete nucleare cu rază medie. Moscova creşte miza negocierilor cu NATO
Rusia susţine că se pregăteşte să pareze orice demers militar al NATO, scenariu în care Europa s-ar transforma într-un imens câmp de luptă. Luni, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că ţara ar putea fi forţată în aceste împrejurări să recurgă la utilizarea unor rachete nucleare cu rază medie de acțiune.
În estul Europei se poartă un adevărat război al declaraţiilor. Asta cel puţin momentan, înainte ca un pas decisiv să deschidă drumul fără întoarcere către ostilităţi. Luni, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a abordat problema relaţiei tensionate cu NATO într-un interviu acordat agenției de presă RIA. Oficialul susţine că ţara ar putea fi "forţată" să lanseze rachete nucleare cu rază medie de acțiune în Europa, întrucât se crede că Alianţa are în plan acelaşi lucru.
Ruptura dintre Est şi Vest se adânceşte. Rusia nu are încredere în NATO
Comentariile lui Riabkov ridică şi mai mult miza unui eventual conflict militar între Vest şi Est, relatează Reuters. Rachetele nucleare cu rază intermediară de acţiune (INF) au fost interzise în Europa în baza unui tratat din 1987, agreat de liderul sovietic Mihail Gorbaciov și președintele SUA Ronald Reagan. Însă Washingtonul a renunțat la pact în 2019, după ani de zile în care SUA au reclamat încălcări succesive ale termenilor din partea Rusiei.
Ryabkov a precizat că există "indicii indirecte" ce indică o reorientare a NATO spre distribuirea INF, făcând referire inclusiv la reinstituirea celui de-al 56-lea Comandament de Artilerie, care a operat rachete nucleare Pershing în timpul Războiului Rece. "Lipsa progreselor către soluţionarea politică și diplomatică a acestei probleme va face ca răspunsul nostru să fie de natură militară", a mai spus el. "Pur şi simplu, va fi o confruntare. Aceasta va fi runda următoare, apariţia unor astfel de resurse de partea noastră. Momentan nu sunt, avem un moratoriu unilateral. Facem apel la NATO şi SUA să se alăture acestui moratoriu."
NATO declară că nu vor exista noi rachete americane în Europa și este pregătită să descurajeze intenţia Rusiei de a aduce armamentul nuclear ca "răspuns". Pe de altă parte, însă, Ryabkov susţine că Rusia are o "lipsă totală de încredere" în NATO.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰