Antena Meniu Search
x

Situaţia din Gaza, tot mai apocaliptică de la o oră la alta. Palestinienii se bat de foame pentru alimentele prinse sub dărâmături

Război Israel - Hamas. Un reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în Fâşia Gaza a declarat marţi că situaţia în enclava palestiniană se deteriorează de la o oră la alta, în timp ce bombardamentele israeliene s-au intensificat în sud, în jurul oraşelor Khan Younis şi Rafah, potrivit Reuters. Şi oficiali de rang înalt ai ONU avertizează asupra unei situații "apocaliptice", spun că "nu mai există niciun loc sigur" unde civilii care au fugit din nord în sud să se poată adăposti acum, relatează CNN.

de Redactia Observator

la 05.12.2023, 17:59

Situaţia din Gaza, tot mai apocaliptică de la o oră la alta. Palestinienii se bat de foame pentru alimentele prinse sub dărâmături
Situaţia din Gaza, tot mai apocaliptică de la o oră la alta. Palestinienii se bat de foame pentru alimentele prinse sub dărâmături - Profimedia

"Este haos", a povestit luni un localnic pentru CNN de lângă o mulțime de oameni care cautau alimente printre dărâmături. Kamil Al-Raie, un alt locuitor din oraşul Dier al-Balah, a cărui casă a fost distrusă într-un atac lansat de israelieni luni, a declarat pentru CNN că foamea i-a împins pe oameni la măsuri disperate. "Uită-te la oameni. Totul este de la foame."

CNN descrie şi alte scene tulburătoare: Un bărbat duce printre dărâmături șase borcane cu ulei de gătit. Două fetițe aleargă cu teancuri de hârtie albă, folosite pentru a aprinde focul pentru căldură și gătit. Mai mulţi bărbați se ceartă şi se împing pentru o pungă de făină, niște ceai sau o pătură uitată.

Un atac aerian atribuit Israelului a distrus luni nu numai case și străzi, ci și brutăria din cartier, una dintre puținele care mai sunt în picioare în Fâșie. Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au răspuns la întrebările CNN despre atacul de la brutărie spunând că "spre deosebire de atacurile intenționate ale Hamas asupra bărbaților, femeilor și copiilor israelieni, IDF respectă legea internațională și ia măsuri de precauție fezabile pentru a atenua daunele civile."

"Situaţia se agravează de la o oră la alta", le-a declarat prin video jurnaliştilor Richard Peeperkorn, reprezentantul OMS în Fâşia Gaza. "Bombardamentele se intensifică peste tot în jur, inclusiv aici, în zonele sudice, în Khan Younis şi chiar la Rafah", a afirmat el.

Pe acelaşi subiect

Peeperkorn susţine că "prea puţin" ajutor a ajuns în Fâşia Gaza, adăugând că OMS este profund îngrijorată de vulnerabilitatea sistemului de sănătate din enclava dens populată, pe măsură ce tot mai mulţi oameni se deplasează mai spre sud pentru a scăpa de bombardamente.

"Vom asista la un tipar similar cu cel produs în nord", a apreciat emisarul OMS, referindu-se la o zonă din nordul Fâşiei Gaza care a fost puternic bombardată şi aproape izolată de ajutoarele umanitare.

"Nu trebuie permis ca asta să se întâmple... Vreau să subliniez foarte clar că ne confruntăm cu un dezastru umanitar în creştere", a insistat el.

Thomas White, director de afaceri în Gaza al Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), a declarat că peste 600.000 de locuitori au primit ordin să se relocheze pentru a scăpa de bombardamente.

"Rafah, care în mod normal are o populaţie de 280.000 de locuitori şi care găzduieşte deja aproximativ 470.000 de persoane strămutate intern (IDP), nu va face faţă unei dublări a IDP", a scris White pe platforma de socializare X (ex-Twitter).

Furtună perfectă pentru apariţia unor focare de boli

La rândul său, James Elder, purtător de cuvânt al agenţiei Naţiunilor Unite pentru copii (UNICEF), a declarat că zonele din Gaza desemnate ca fiind sigure de către Israel nu îndeplinesc nici pe departe cerinţele de bază, avertizând că absenţa condiţiilor sanitare şi a adăposturilor au creat o "furtună perfectă" pentru apariţia unor focare de boli.

"O zonă este sigură atunci când se pot garanta condiţiile de hrană, apă, medicamente şi adăpost", le-a declarat el reporterilor prin legătură video de la Cairo, după ce a vizitat Gaza.

"Am văzut cu ochii mei că acestea sunt complet, complet absente... Sunt mici petice de pământ arid sau colţuri de stradă. Sunt trotuare... clădiri pe jumătate construite. Nu există apă", a afirmat el, adăugând că "doar o încetare a focului îi mai poate salva acum pe copiii din Gaza".

Reprezentantul UNICEF a calificat abordarea Israelului de a crea aceste zone drept "insensibilă şi rece".

Peeperkorn de la OMS a declarat că agenţia s-a conformat unui ordin israelian de a retrage proviziile din depozitele din Khan Younis, indicând că OMS a fost informată că zona va deveni "cel mai probabil o zonă de luptă activă în următoarele zile".

"Vrem să ne asigurăm că vom putea livra efectiv materialele medicale esenţiale", a spus el. Şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a făcut luni apel la Israel să-şi retragă ordinul. Israelul a negat că ar fi cerut evacuarea depozitelor, potrivit Reuters.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Situaţia din Gaza, tot mai apocaliptică de la o oră la alta. Palestinienii se bat de foame pentru alimentele prinse sub dărâmături