Antena Meniu Search
x

Qatar cere ONU să oblige Israelul să se întoarcă la negocieri: "Este ruşinos. Această crimă odioasă continuă de aproape două luni"

Război Israel - Hamas. Emirul Qatarului a făcut apel marţi la Consiliul de Securitate al ONU să oblige Israelul să se întoarcă la masa negocierilor privind războiul din Gaza, subliniind că lipsa de acţiune a comunităţii internaţionale în scopul opririi conflictului este "ruşinoasă", au consemnat Reuters şi AFP.

de Redactia Observator

la 05.12.2023, 15:45

Qatar cere ONU să oblige Israelul să se întoarcă la masa negocierilor: Este ruşinos. Această crimă odioasă continuă de aproape două luni
Qatar cere ONU să oblige Israelul să se întoarcă la masa negocierilor: Este ruşinos. Această crimă odioasă continuă de aproape două luni - Profimedia

"Este ruşinos din partea comunităţii internaţionale să permită ca această crimă odioasă să continue de aproape două luni, timp în care continuă uciderea sistematică şi deliberată de civili nevinovaţi, inclusiv femei şi copii", a declarat şeicul Tamim bin Hamad al-Thani, într-un discurs în faţa liderilor reuniţi în capitala Qatarului, Doha, pentru summitul Consiliului de Cooperare al Golfului.

Qatarul, unde îşi au reşedinţa mai mulţi lideri politici ai Hamas, a fost unul dintre principalii negociatori între gruparea militantă palestiniană şi Israel. Negocierile au dus la un armistiţiu care a durat şapte zile, înainte ca ostilităţile să se reia, vineri, şi după ce Hamas a eliberat zeci de ostatici reţinuţi în Gaza în schimbul eliberării de către Israel a sute de deţinuţi palestinieni. De asemenea, Israelul a permis accesul ajutorului umanitar în Gaza.

Emirul Qatarului a menţionat marţi că ţara sa continuă discuţiile cu ambele părţi pentru a relua acordul.

"Lucrăm constant pentru înnoirea armistiţiului şi diminuarea poverii asupra populaţiei din Fâşia Gaza, dar armistiţiile nu sunt o alternativă la un acord cuprinzător de încetare a focului", a punctat acesta în faţa liderilor prezenţi, între care prinţul moştenitor saudit, dar şi preşedintele turc, invitat de onoare la summit.

Pe acelaşi subiect

El a pledat totodată pentru o anchetă internaţională cu privire la "masacrele" comise de Israel în teritoriul palestinian.

După atacul de amploare din 7 octombrie al Hamas asupra mai multor kibbutz-uri şi baze militare din sudul Israelului, unde au ucis peste 1.200 de persoane, armata israeliană a lansat o ripostă contra poziţiilor Hamas din Gaza care s-a soldat până acum cu aproape 16.000 de morţi, conform cifrelor publicate de autorităţile din enclava palestiniană.

SUA: Prelungirea armistiţiului a eşuat pentru că Hamas nu vrea ca ostaticele să povestească ce li s-a întâmplat

Prelungirea armistiţiului în Fâşia Gaza a eşuat pentru că mişcarea islamistă palestiniană Hamas, suspectată de violuri şi de violenţe sexuale ostaticelor în timpul atacului său de la începutul lui octombrie, nu vrea ca femeile să depună mărturie, a afirmat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.

Autorităţile israeliene au declarat vineri că îşi reiau ofensiva militară, pentru că Hamas nu a eliberat toate ostaticele. "Se pare că unul dintre motivele pentru care ei nu vor să elibereze femei pe care le ţin ostatice şi pentru care această pauză (armistiţiu) s-a spulberat este acela că ei nu vor ca aceste femei să povestească ce li s-a întâmplat în timpul captivităţii", a declarat pentru presă Matthew Miller.

Poliţia israeliană a afirmat că anchetează asupra unor posibile violenţe sexuale comise pe 7 octombrie de combatanţi ai Hamas, printre care violuri în grup sau mutilări de cadavre.

Până acum, anchetatorii israelieni au adunat "peste 1.500 de mărturii şocante şi tulburătoare", a declarat o poliţistă săptămâna trecută în Parlamentul israelian, care a vorbit despre fete care au fost găsite fără haine şi s-a referit la mărturii privind violul colectiv, mutilarea şi uciderea unei tinere.

Hamas "a respins" aceste acuzaţii, calificându-le drept "minciuni". Purtătorul de cuvânt american a refuzat să facă alte precizări, evidenţiind caracterul sensibil al problemei, însă a declarat că SUA nu au "niciun motiv să pună la îndoială" informaţii asupra violenţelor sexuale imputate Hamas.

"Cred că sunt foarte puţine lucruri de care Hamas nu ar fi capabil în ceea ce priveşte tratamentul civililor şi mai ales tratamentul femeilor", a spus el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Qatar cere ONU să oblige Israelul să se întoarcă la negocieri: "Este ruşinos. Această crimă odioasă continuă de aproape două luni"