Antena Meniu Search
x

Alexei Navalnîi, cel mai mare dușman al lui Putin, condamnat la alți nouă ani de închisoare. Reacția sa după sentință

Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut disident din Rusia, a fost condamnat marţi la încă nouă ani de închisoare, după ce un tribunal rus l-a găsit vinovat de fraudă la scară largă. Opozantul rus a numit procesul său unul ”fals”.  Navalnîi se afla deja în închisoare, ispăşind o condamnare de doi ani şi jumătate pentru nerespectarea condiţiilor de eliberare într-un alt dosar, pe care îl consideră la fel unul politic. 

de Redactia Observator

la 22.03.2022, 15:30

Parchetul rus a cerut condamnarea la 13 ani de închisoare pentru Alexei Navalnîi, dar sentința finală a stabilit 9 ani de închisoare. Slăbit și tras la față, Navalnîi a primit cu indiferență vestea și a numit judecata sa ca fiind un fals.

Echipa sa a scris pe Twitter un mesaj în engleză și rusă: ”9 ani. Așa cum obișnuiau să spună personajele din serialul meu preferat „The Wire”: „Faci doar două zile. Ziua în care intri și ziua în care ieși". Am avut chiar și un tricou cu acest slogan, dar autoritățile din închisoare l-au confiscat, considerând mesajul unul extremist.”

Procurorii ruși urmează să-l ducă pe Navalnîi într-o închisoare de maximă securitate. Cel mai cunoscut disident din Rusia a fost judecat și găsit vinovat fraudă la scară largă și sfidarea instanței. Navalnîi ispășește deja o pedeapsă de doi ani și jumătate într-o colonie penală, situată la est de Moscova. A fost încarcerat în 2021. Atunci tribunalul rus a decis că principalul opozant al lui Putin a încălcat termenii eliberării condiţionate după o sentinţă primită în 2014.

Cine este Alexei Navalnîi, cel mai mare contestatar al lui Vladimir Putin

Pe acelaşi subiect

Navalnîi este un jurist, activist și politician rus. Din 2009 a căpătat popularitate în Rusia și Occident criticând constant corupția și regimul lui Vladimir Putin.

Cel mai cunoscut opozant al lui Putin în Rusia a negat acuzațiile la adresa sa spunând că fac parte dintr-o campanie a FSB pentru a-l reduce la tăcere din cauza activismului său politic împotriva Kremlinului. În timpul procesului din 2021, Navalnîi a ridiculizat argumentele acuzării și l-a numit pe liderul de la Kremlin "Putin otrăvitorul”. Condamnarea a provocat un val de indignare în Occident şi a condus la sancţionarea Moscovei.

În august 2020, Navalnîi a fost ținta unei tentative de otrăvire care i-a fost aproape fatală. A intrat în comă și a fost tratat în Germania după ce ar fi fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tip novicioc, dar după ce s-a recuperat s-a întors în Rusia, unde a fost imediat arestat. Mii de susținători s-au adunat în toată Rusia ca să-l sprijine pe Navalnîi la vremea respectivă. 

În iunie 2021, principalele organizaţii ale opozantului au fost declarate ”extremiste” de către justiţia rusă, o hotărâre care a antrenat închiderea acestora şi proceduri judiciare împotriva multor activişti. Mulţi dintre ei au fugit în străinătate. Alexei Navalnîi a denunţat recent ofensiva armatei ruse în Ucraina şi şi-a îndemnat susţinătorii să manifesteze în favoarea păcii, chiar dacă riscă să fie arestaţi şi condamnați. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Alexei Navalnîi, cel mai mare dușman al lui Putin, condamnat la alți nouă ani de închisoare. Reacția sa după sentință