Sondaj: Peste un sfert dintre adulții din Uniunea Europeană refuză vaccinarea împotriva Covid-19. Bulgarii, cei mai sceptici
Mai mult de un sfert dintre adulții din Uniunea Europeană ar refuza să fie vaccinați împotriva Covid-19, dacă li se oferă această șansă, arată un sondaj publicat joi și citat de Reuters.
![Sondaj: Peste un sfert dintre adulții din Uniunea Europeană refuză vaccinarea împotriva Covid-19. Bulgarii, cei mai sceptici O asistență ține în mână o serigă cu vaccinul împotriva Covid-19](https://img.observatornews.ro/0/2021/5/13/420152/16209103871571659f.webp?w=430&f=2&v=2)
- Bulgarii sunt cei mai sceptici europeni în ceea ce privește vaccinarea împotriva Covid-19.
Rezultatele au sugerat, de asemenea, o legătură puternică între ezitarea în ceea ce privește vaccinarea și informarea de pe rețelele sociale, în special în cazul în care acestea sunt principala sursă de informații, potrivit Eurofound, care a realizat sondajul.
„Din păcate, aceste descoperiri reflectă eșecul de a furniza o comunicare convingătoare și clară cu privire la eficacitatea și siguranța vaccinurilor”, a declarat Daphne Ahrendt, senior manager de cercetare Eurofound, potrivit Reuters.
Bulgarii, cei mai sceptici europeni față de vaccinarea anti-Covid
Bulgarii au fost cei mai reticenți să primească vaccinul, 67% dintre adulți spunând că este puțin probabil sau foarte puțin probabil să accepte să fie vaccinați.
- Bilanţ de vaccinare 12 mai. Peste 104.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore
- Centre noi de vaccinare anti-Covid deschise în apropierea unor obiective turistice importante din România
- Cum remodelează Trump armata SUA: transgenderii interziși, politicile DEI eliminate, reprimirea soldaților dați...
- Zi de foc pentru trupele ucrainene. Peste 260 de atacuri ruseşti, din toate direcţiile, la Pokrovsk
- Cel mai ambiţios proiect al omenirii. Un milionar anonim finanţează crearea primei aşezări umane subacvatice
În Irlanda, doar 10% dintre adulți au declarat că nu se vor vaccina.
Sondajul a constatat o divizare est-vest în Europa. Cu excepția Franței și Austriei, intenția de a se vaccina a fost peste 60% în toate statele membre occidentale - țările nordice și mediteraneene, Danemarca și Irlanda având rate chiar mai mari.
Rata de absorbție planificată în statele membre din est a fost mult mai mică, variind de la 59% în România la 33% în Bulgaria.
Timpul petrecut pe rețelele de socializare, factor important în decizia de vaccinare
Principala influență asupra ezitării vaccinului a fost timpul petrecut pe rețelele de socializare și ce mediu a fost utilizat, a spus sondajul.
Proporția crește la 40% în rândul celor care utilizează rețelele sociale ca sursă principală de informație.
Dintre persoanele care au folosit mass-media tradiționale, inclusiv presa, radio și televiziune, doar 18% dintre respondenți erau sceptici în privința vaccinului.
Șomerii și persoanele cu probleme de sănătate, cei mai ezitanți
Sondajul a constatat, de asemenea, că studenții, angajații sau pensionarii erau mai puțin ezitanți față de vaccin, în timp ce 39% dintre șomeri sau cei cu o boală de termen lung erau mai ezitanți.
Sondajul a fost realizat între februarie și martie 2021, după un an întreg de viață cu restricții COVID-19 în cele 27 de state membre ale blocului european.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰