Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Sondaj: Peste un sfert dintre adulții din Uniunea Europeană refuză vaccinarea împotriva Covid-19. Bulgarii, cei mai sceptici

Mai mult de un sfert dintre adulții din Uniunea Europeană ar refuza să fie vaccinați împotriva Covid-19, dacă li se oferă această șansă, arată un sondaj publicat joi și citat de Reuters.

de Ana Maria Ghiarasim

la 13.05.2021 , 15:53

O asistență ține în mână o serigă cu vaccinul împotriva Covid-19 Sondaj: Peste un sfert dintre adulții din Uniunea Europeană refuză vaccinarea împotriva Covid-19. Bulgarii, cei mai sceptici - Jeff J Mitchell / Staff via Getty Images
  • Bulgarii sunt cei mai sceptici europeni în ceea ce privește vaccinarea împotriva Covid-19.

Rezultatele au sugerat, de asemenea, o legătură puternică între ezitarea în ceea ce privește vaccinarea și informarea de pe rețelele sociale, în special în cazul în care acestea sunt principala sursă de informații, potrivit Eurofound, care a realizat sondajul.

„Din păcate, aceste descoperiri reflectă eșecul de a furniza o comunicare convingătoare și clară cu privire la eficacitatea și siguranța vaccinurilor”, a declarat Daphne Ahrendt, senior manager de cercetare Eurofound, potrivit Reuters.

Bulgarii, cei mai sceptici europeni față de vaccinarea anti-Covid

Articolul continuă după reclamă

Bulgarii au fost cei mai reticenți să primească vaccinul, 67% dintre adulți spunând că este puțin probabil sau foarte puțin probabil să accepte să fie vaccinați. 

Pe acelaşi subiect

În Irlanda, doar 10% dintre adulți au declarat că nu se vor vaccina.

Sondajul a constatat o divizare est-vest în Europa. Cu excepția Franței și Austriei, intenția de a se vaccina a fost peste 60% în toate statele membre occidentale - țările nordice și mediteraneene, Danemarca și Irlanda având rate chiar mai mari.

Rata de absorbție planificată în statele membre din est a fost mult mai mică, variind de la 59% în România la 33% în Bulgaria.

Timpul petrecut pe rețelele de socializare, factor important în decizia de vaccinare

Principala influență asupra ezitării vaccinului a fost timpul petrecut pe rețelele de socializare și ce mediu a fost utilizat, a spus sondajul. 

Proporția crește la 40% în rândul celor care utilizează rețelele sociale ca sursă principală de informație.

Dintre persoanele care au folosit mass-media tradiționale, inclusiv presa, radio și televiziune, doar 18% dintre respondenți erau sceptici în privința vaccinului.

Șomerii și persoanele cu probleme de sănătate, cei mai ezitanți

Sondajul a constatat, de asemenea, că studenții, angajații sau pensionarii erau mai puțin ezitanți față de vaccin, în timp ce 39% dintre șomeri sau cei cu o boală de termen lung erau mai ezitanți.

Sondajul a fost realizat între februarie și martie 2021, după un an întreg de viață cu restricții COVID-19 în cele 27 de state membre ale blocului european.

Ana Maria Ghiarasim Like

Ana-Maria Ghiarasim are o experienţă în presa online de mai bine de 10 ani, iar din martie 2020 este Editor de Content la Observatornews.ro.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri externe » Sondaj: Peste un sfert dintre adulții din Uniunea Europeană refuză vaccinarea împotriva Covid-19. Bulgarii, cei mai sceptici