Antena Meniu Search
x

Sondaj: Peste un sfert dintre adulții din Uniunea Europeană refuză vaccinarea împotriva Covid-19. Bulgarii, cei mai sceptici

Mai mult de un sfert dintre adulții din Uniunea Europeană ar refuza să fie vaccinați împotriva Covid-19, dacă li se oferă această șansă, arată un sondaj publicat joi și citat de Reuters.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 13.05.2021, 15:53

O asistență ține în mână o serigă cu vaccinul împotriva Covid-19
Sondaj: Peste un sfert dintre adulții din Uniunea Europeană refuză vaccinarea împotriva Covid-19. Bulgarii, cei mai sceptici - Jeff J Mitchell / Staff via Getty Images
  • Bulgarii sunt cei mai sceptici europeni în ceea ce privește vaccinarea împotriva Covid-19.

Rezultatele au sugerat, de asemenea, o legătură puternică între ezitarea în ceea ce privește vaccinarea și informarea de pe rețelele sociale, în special în cazul în care acestea sunt principala sursă de informații, potrivit Eurofound, care a realizat sondajul.

„Din păcate, aceste descoperiri reflectă eșecul de a furniza o comunicare convingătoare și clară cu privire la eficacitatea și siguranța vaccinurilor”, a declarat Daphne Ahrendt, senior manager de cercetare Eurofound, potrivit Reuters.

Bulgarii, cei mai sceptici europeni față de vaccinarea anti-Covid

Bulgarii au fost cei mai reticenți să primească vaccinul, 67% dintre adulți spunând că este puțin probabil sau foarte puțin probabil să accepte să fie vaccinați. 

Pe acelaşi subiect

În Irlanda, doar 10% dintre adulți au declarat că nu se vor vaccina.

Sondajul a constatat o divizare est-vest în Europa. Cu excepția Franței și Austriei, intenția de a se vaccina a fost peste 60% în toate statele membre occidentale - țările nordice și mediteraneene, Danemarca și Irlanda având rate chiar mai mari.

Rata de absorbție planificată în statele membre din est a fost mult mai mică, variind de la 59% în România la 33% în Bulgaria.

Timpul petrecut pe rețelele de socializare, factor important în decizia de vaccinare

Principala influență asupra ezitării vaccinului a fost timpul petrecut pe rețelele de socializare și ce mediu a fost utilizat, a spus sondajul. 

Proporția crește la 40% în rândul celor care utilizează rețelele sociale ca sursă principală de informație.

Dintre persoanele care au folosit mass-media tradiționale, inclusiv presa, radio și televiziune, doar 18% dintre respondenți erau sceptici în privința vaccinului.

Șomerii și persoanele cu probleme de sănătate, cei mai ezitanți

Sondajul a constatat, de asemenea, că studenții, angajații sau pensionarii erau mai puțin ezitanți față de vaccin, în timp ce 39% dintre șomeri sau cei cu o boală de termen lung erau mai ezitanți.

Sondajul a fost realizat între februarie și martie 2021, după un an întreg de viață cu restricții COVID-19 în cele 27 de state membre ale blocului european.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Sondaj: Peste un sfert dintre adulții din Uniunea Europeană refuză vaccinarea împotriva Covid-19. Bulgarii, cei mai sceptici