Video Spionaj sau OZN-uri? Aviaţia SUA a doborât 4 "obiecte zburătoare" în 8 zile, iar americanii spun că n-au informaţii despre două dintre ele: "Nu excludem nimic"
Misterul obiectelor zburătoare continuă. Sunt obiecte extraterestre sau baloane de spionaj? Patru astfel de obiecte au zburat deasupra Americii de Nord, iar despre două dintre ele nu există informaţii. Planeta e cu ochii pe cer, iar explicaţiile specialiştilor nu sunt convingătoare.
Spionaj sau OZN-uri? Acesta este întrebarea care se ridică după ce mai multe obiecte zburătoare au fost doborâte deasupra Americii de Nord. În 8 zile, aviaţia Statelor Unite ale Americii, din ordinul preşedintelui Joe Biden, a pus la pământ patru "obiecte aeriene" suspecte. Pe 1 februarie, în zona Montana, a fost descoperit primul obiect zburător - un balon. Trei zile mai târziu a fost doborât şi identificat drept în balon de spionaj al Chinei. Pe 9 februarie, un alt obiect zburător a fost văzut în nordul Alaskăi şi pus la pământ o zi mai târziu deasupra oceanului. Alte două obiecte zburătoare neidentificate au apărut deasupra Canadei şi în apropierea graniţeie cu SUA.
În saga baloanelor, secretarul general al NATO arată cu degetul către China şi Rusia
"51 Modul în care le-aș caracteriza ar fi că sunt asemănătoare. Sunt similare ca mărime, similare ca viteză la care merg în vânt, aceste obiecte pe care le-am văzut. În ceea ce privește formele, trebuie să punem mâna pe ele pentru a vedea detaliile, forma, cum sunt transportă în aer. Nu exclud nimic în acest moment", a declarat generalul Glen VanHerck, lider NORAD. "A reprezentat o ameninţare pentru aeronavele civile, aşa că am dat ordin să fie doborât", a declarat Justin Trudeau, premierul Canadei.
Echipele de recuperare încearcă să găsească obiectul şi să-l analizeze. "Până când vor avea acea analiză cuprinzătoare, va trebui să ne uităm la fiecare balon în parte", a declarat Chuck Schumer, senator. Pentru că nu sunt date suficiente, americanii se întreabă dacă nu cumva sunt în centrul unei invazii extraterestre. Pentagonul nu a exclus oficial această posibilitate. "Am văzut că în această dimineaţă toată lumea specula pe reţelele de socializare că ar fi vorba despre o invazie extraterestră, despre acţiuni chinezeşti sau ruseşti. În absenţa informaţiilor, anxietatea în face pe oameni să meargă într-o zonă periculoasă", a declarat Jim Himes, membru al Congresului.
În scandalul presupuselor baloane de spionaj, China susţine că şi Statele Unite au trimis, numai anul trecut, cel puţin 10 baloane în spaţiul aerian al Beijingului. Acuzaţia a fost lansată imediat, la început de lună, după ce armata americană a doborât balonul de spionaj despre care China susţinea că e civil. "Statele Unite merită pe deplin titlul de cel mare imperiu de spionaj și supraveghere din lume. Au trimis frecvent avioane și nave de recunoaștere deasupra Chinei, 657 doar anul trecut și 64 peste Marea Chinei de Sud numai în ianuarie, punând în pericol securitatea națională a Chinei și subminând pacea și stabilitatea regională", a declarat Wang Wenbin, Ministerul Afacerilor Externe.
Casa Albă a dezminţit informaţia. În saga baloanelor, secretarul general al NATO arată cu degetul către China şi Rusia. "Ceea ce am văzut deasupra SUA este parte dintr-un tipar în care China şi Rusia îşi sporesc activităţile de supraveghere asupra aliaţilor NATO, pe multiple platforme diferite. Vedem în domeniul cibernetic, cu tot mai mulţi sateliţi şi vedem şi cu baloane", a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. La reuniunea miniştrilor apărării de la Bruxelles, NATO va discuta şi despre o apărare mai bună în spaţiu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰