Video "Voi numiţi asta egalitate?" Zeci de mii de femei intră în grevă, refuză să lucreze, să gătească şi să facă curat în Islanda
Protest feminist fără egal în ultimii 50 ani în Islanda. Pentru prima dată în ultima jumătate de secol femeile din toate domeniile participă la o grevă, simultan. Motivul manifestaţiei este acela de a atrage atenţia asupra diferenţelor de salarizare între femei şi bărbaţi.
În statul nordic cu puţin peste 350.000 de locuitori, femeile sunt plătite cu 20% mai puţin decât bărbaţii. Iar studiile arată că în această ţară - considerată una dintre cele mai avansate în termeni de egalitate - femeile sunt discriminate şi la angajare.
Manifestaţiile comemorează şi data de 24 octombrie 1975, ziua în care toate femeile islandeze au protestat luându-şi o zi liberă. Pentru a demonstra importanţa lor economică şi socială, femeile nu au mers atunci la serviciu, au refuzat să-şi facă treburile acasă şi au lăsat copiii în grija bărbaţilor.
Deși au existat și alte greve pentru femei de la cea din 1975, marți se marchează primul eveniment de o zi întreagă. Funcționează sub sloganul "Kallarðu þetta jafnrétti ?" ("Numiți asta egalitate?") și este rezultatul unei mișcări planificate de aproximativ 40 de organizații diferite.
Prim-ministrul Islandei a confirmat participarea la grevă
Zeci de mii de femei și persoane non-binare din Islanda , inclusiv prim-ministrul, sunt așteptate să participe la grevă și să nu mai muncească – atât cele plătite, cât și cele casnice – marți, în prima grevă de acest gen din aproape jumătate de secol, potrivit The Guardian.
Organizatorii speră că greva femeilor – ale cărei participanți confirmați includ femei din industria pescuitului, profesori, asistente și prim-ministrul, Katrín Jakobsdóttir – va aduce societatea într-un impas pentru a atrage atenția asupra diferențelor salariale de gen în curs din țară și asupra violenței sexuale și bazate pe gen pe scară largă.
Femeile islandeze câștigă încă cu 21% mai puțin decât bărbații
În ciuda faptului că este considerat un lider global în domeniul egalității de gen, fiind pentru al 14-lea an consecutiv în fruntea clasamentului mondial al decalajelor de gen al Forumului Economic Mondial din 2023, în unele profesii femeile islandeze câștigă încă cu 21% mai puțin decât bărbații.
Organizatorii grevei spun, de asemenea, că locurile de muncă asociate în mod tradițional cu femeile, cum ar fi curățenia și îngrijirea, continuă să fie subevaluate și subplătite. Femeile și persoanele non-binare din întreaga țară sunt îndemnate să nu facă marți nicio muncă plătită sau neremunerată, inclusiv sarcini casnice acasă, "pentru a demonstra importanța contribuției lor la societate".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰