Antena Meniu Search
x

Foto Statul african Malawi a declarat stare de catastrofă: milioane de oameni riscă foametea din cauza fenomenului El Nino

Malawi are nevoie de 200 de milioane de dolari ajutor alimentar pentru a răspunde necesităţilor milioanelor de cetăţeni ai săi care riscă foametea, în urma impactului secetei asociate fenomenului climatic El Nino, informează AFP.

de Redactia Observator

la 24.03.2024, 16:00

localnici Malawi
Statul african Malawi a declarat stare de catastrofă: milioane de oameni riscă foametea - Profimedia Images

Preşedintele Lazarus Chakwera a declarat sâmbătă seară stare de catastrofă naturală în 23 din cele 28 de districte ale acestei ţări din Africa australă, în urma unei evaluări guvernamentale a pagubelor asupra terenurilor agricole agravate de El Nino, tranmsite Agerpres.

''În afara precipitaţiilor tardive şi neregulate, aceste districte s-au confruntat şi cu ploi insuficiente, cu inundaţii şi cu perioade de secetă prelungită, ceea ce a afectat grav culturile şi perspectivele producţiei alimentare'', a declarat Chakwera cu prilejul unei alocuţiuni naţionale.

''Potrivit unei prime evaluări, aproape două milioane de gospodării agricole au fost afectate, iar 749.113 de hectare de porumb - 44,3% din suprafaţa cultivată la nivel naţional - au fost compromise'', a adăugat el.

Chakwera a subliniat nevoia urgentă pentru ajutor alimentar în districtele afectate.

Pe acelaşi subiect

Malawi, aproape de o catastrofă umanitară

''Îndemn toţi locuitorii Malawi, atât cei care se află în ţară, cât şi cei din străinătate, precum şi partenerii noştri pentru dezvoltare, comunitatea internaţională, agenţiile ONU implicate, Banca Mondială, organizaţiile nonguvernamentale, sectorul privat local, membrii Parlamentului şi toţi cei care pot furniza resurse, financiare sau în natură, să susţină această cauză'', a detaliat el.

Preşedintele a estimat că circa 600.000 de tone de porumb, în valoare de circa 200 de milioane de dolari, ar fi necesare pentru a răspunde gravităţii situaţiei din ţară.

Potrivit ONU, peste 13 milioane de persoane din Africa australă se confruntă deja cu o penurie alimentară, pe fundalul finalului verii australe, iar acest număr urmează să crească în lunile următoare.

Zambia, stat învecinat cu Malawi, a declarat de asemenea la sfârşitul lui februarie ''catastrofă naţională'' din cauza sectorului său agricol devastat, afectând peste un milion de cămine, potrivit guvernului. Iar Zimbabwe s-a mobilizat de asemenea împotriva riscurilor foametei.

Fenomenul climatic natural El Nino, care a reapărut la mijlocul lui 2023, determină în general o creştere a temperaturilor mondiale timp de un an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Statul african Malawi a declarat stare de catastrofă: milioane de oameni riscă foametea din cauza fenomenului El Nino