Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ştefan Mohamed, medicul român martor al tragediei din Gaza: "Să fim evacuaţi cât mai repede, vă rugăm din tot sufletul". Cresc temerile că războiul se va extinde

Război Israel - Hamas. Hamas a eliberat doi dintre ostaticii capturaţi în urma atacului din 7 octombrie şi susţine că îi va lăsa să plece pe toţi 200 dacă Israelul încetează bombardamentele din Fâşia Gaza. Atacurile aeriene contină însă noapte de noapte. La mijloc sunt civilii, printre ei şi cetăţeni români, care cer disperaţi evacuarea. Între timp, cresc temerile că războiul se va extinde. Emmanuel Macron, venit în vizită la Tel Aviv, cere o coaliţie internaţională împotriva Hamas, în timp ce Statele Unite vor trimite un general cu trei stele pentru a lucra cu armata israeliană. Pe de altă parte, China a trimis şase nave de război în zona Orientului Mijlociu.

de Cristi Popovici

la 24.10.2023 , 19:41

Este momentul în care cele două ostatice sunt predate unei echipe a Crucii Roşii. După iadul trăit, Yocheved Lifshitz, de 85 de ani, are puterea să strângă mâna teroristului care a predat-o şi să-i transmită un mesaj de pace. Împreună cu Nurit Cooper, de 79 de ani, femeia a fost dusă cu elicopterul la un spital din Tel Aviv. Fiica uneia dintre ele îşi aminteşte momentul în care mama i-a fost luată de terorişti. "A fost pusă pe spatele unei motociclete cu picioarele pe o parte și restul corpului pe alta. În timpul răpirii, a fost lovită cu beţele", a declarat Sharone Lifschitz, fiica unei ostatice.

Între timp, ofensiva terestră din Gaza bate pasul pe loc

În mod surprinzător, furia uneia dintre femei se îndreaptă spre premierul Benjamin Netanyahu, ţinta tot mai multor nemulţumiri în Israel. "Am fost țapul ispășitor al guvernului. Hamas ne-a avertizat cu trei săptămâni înainte să ne lovescă. Armata nu i-a luat prea în serios", a declarat Yocheved Lifshitz, unul dintre ostaticii eliberaţi. Până acum, patru ostatici au fost eliberaţi de Hamas. Peste 200 sunt încă prizonieri. Printre răpiţi se numără şi Tal Chaimi, un bărbat de 41 de ani cu cetăţenie română. A plecat să-şi apere kibbutz-ul cu arma în mână, în dimineaţa în care a fost atacat de teroriştii Hamas.

Vezi și

"La ora 12:00 i-am trimis un mesaj pe WhattsApp şi acest mesaj nu a mai ajuns niciodată la el. Este tot ce ştiu", a declarat Ella Chaimi, soţia românului dispărut. "Încă nu se ştie exact, despre câţi români sunt. Ştim despre o persoană, desigur. Dar încă nu ştim şi despre cetăţeni din Israel. Cine este acolo, câte sunt acolo. Numărul se schimbă în fiecare zi", a declarat David Saranga, fost ambasador al Israelului la Bucureşti. Negociatorul Hamas a condiţionat eliberarea celorlalţi ostatici de încetarea bombardamentelor în Fâşia Gaza. "Să oprească această agresiune şi veţi vedea că mediatori precum Qatar şi alte ţări arabe, Egiptul şi altele, vor găsi o metodă de a-i elibera şi noi îi vom trimite înapoi la casele lor", a declarat Khaled Meshaal, negociator şef Hamas. "Pentru a avea un armistiţiu trebuie eliberaţi ostaticii. Apoi putem vorbi", a declarat Joe Biden, preşedintel SUA.

Pe acelaşi subiect

Loviturile aeriene în Fâşia Gaza au continuat peste noapte. În ultimele 24 de ore şi-au pierdut viaţa peste 700 de palestinieni, a anunţat ministerul Sănătăţii. În infern sunt prinşi şi cetăţeni români. Ştefan a făcut studii de medicină în România. Războiul l-a prins în oraşul Rafah, din Gaza, unde ajută acum la tratarea răniţilor. "Până acum am scos 60 de persoane din rudele noastre. Patru etaje au fost făcute praf. Am lucrat în Terapie Intensivă. Sincer, ce am văzut... E foarte greu de imaginat. Să fim urgent, cât mai repede... Să fim evacuaţi. Evacuaţi cât mai repede, vă rugăm din tot sufletul", a declarat Ştefan Mohamed Abedelnaby.

Armata israeliană le-a transmis civililor din Fâşia Gaza că vor primi protecţie şi bani dacă dau detalii care pot duce la eliberarea ostaticilor. Răsplăţi regeşti le-au promis comandanţii Hamas şi teroriştilor care au comis ororile din 7 octombrie. Combatanţii arestaţi au povestit totul la interogatoriu. Echipa Observator a mers din nou în kibbutzurile unde au avut loc atacurile care au declanşat războiul. Trupurile celor măcelăriţi au fost ridicate, dar semnele morţii pot fi văzute încă peste tot. În clădirile devastate, au rămas ecouri ale unor vieţi fericite.

Între timp, ofensiva terestră din Gaza bate pasul pe loc. Presa israeliană scrie că armata face presiuni asupra Guvernului să dea ordinul de invazie. "Avem în față săptămâni lungi de luptă, vom acționa la momentul potrivit din punct de vedere operațional și conform instrucțiunilor clasei politice", a declarat Rear Adm. Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt la IDF. Nehotărârea lui Benjamin Netanyahu riscă să creeze o ruptură între puterea politică şi militară în Israel şi adânceşte lipsa de popularitate a premierului, aflată la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani. "Hamas este responsabil pentru victimele civile, dar facem tot ce este nevoie pentru a le evita și pentru a termina acest război cât de repede putem. Dar ar putea fi un război lung", a declarat Benjamin Netanyahu, premierul Israelului.

Administrația Biden ar fi îngrijorată de faptul că Israelul nu este încă pregătit pentru o incursiune terestră, scriu jurnaliştii de la Times of Israel. În plus, preşedintele Biden inistă pentru o soluţie cu două state. De la Tel Aviv, Emmanuel Macron are propria soluţie: o coaliţie internaţională care să lupte împotriva Hamas. "Hamas este un grup terorist care are ca obiectiv distrugerea statului Israel. Franţa este pregătită să extindă coaliţia internaţională, care luptă înpotriva Stat Islamic în Siria şi Irak, să lupte şi împotriva Hamas", a declarat Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.

Benjamin Netanyahu este criticat şi pentru că fiul lui nu s-ar fi întors în ţara natală aflată în război de mai bine de două săptămâni. În vârstă de 32 de anai, Yair Netanyahu ar fi în continuare în Miami, în vreme ce zeci de mii de israelieni au revenit pentru a lupta împotriva Hamas.

Cristi Popovici Like

Nu poți să fii jurnalist dacă nu iubești adrenalina, provocările și, mai ales, oamenii. Este una dintre cele mai palpitante meserii din lume.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Ştefan Mohamed, medicul român martor al tragediei din Gaza: "Să fim evacuaţi cât mai repede, vă rugăm din tot sufletul". Cresc temerile că războiul se va extinde