Antena Meniu Search
x

Curs valutar

SUA, alături de Europa şi NATO. Asigurarea vine din partea vicepreşedintelui american Mike Pence

Vicepreşedintele american Mike Pence a căutat sâmbătă să-i liniştească pe aliaţi, spunând că Administraţia Trump va susţine NATO şi va fi alături de Europa, chiar şi atunci când ea caută noi căi de a coopera cu Rusia, relatează Reuters şi AFP.

de Redactia Observator

la 18.02.2017 , 13:23

Vicepreşedintele american Mike Pence a căutat sâmbătă să-i liniştească pe aliaţi, spunând că Administraţia Trump va susţine NATO şi va fi alături de Europa, chiar şi atunci când ea caută noi căi de a coopera cu Rusia, relatează Reuters şi AFP.

"Preşedintele mi-a cerut să fiu aici astăzi (...), pentru a transmite mesajul că Statele Unite susţin în mod ferm NATO şi că vom fi de neclintit în angajamentul nostru faţă de Alianţa atlantică", a declarat Pence la Conferinţa pentru securitate de la Munchen, la încheierea unei săptămâni de eforturi americane în scopul de a-i linişti pe aliaţii occidentali.

Pence, care s-a exprimat pentru prima dată în faţa unei reuniuni politico-militare mondiale, a dat asigurări de mai multe ori în discursul său, care a durat circa douăzeci de minute, că vorbeşte în numele preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump.

Articolul continuă după reclamă

"Vom fi întotdeauna cel mai mare aliat al vostru", a spus Pence, reamintind valorile comune - "democraţie, justiţie, stat de drept" - pe care le împărtăşesc SUA şi partenerii lor europeni.

În cadrul primului discurs major de politică externă al noii administraţii de la Casa Albă, Pence a reiterat în mod ferm cererile americane privind o angajare financiară mai importantă din partea partenerilor SUA din cadrul NATO.

"Apărarea europeană necesită angajamentul nostru la fel ca al vostru (...) şi promisiunea de a împărţi povara nu a fost îndeplinită de mult timp", a declarat Pence, adăugând: "Preşedintele Trump aşteaptă din partea aliaţilor săi să-şi ţină cuvântul. A sosit timpul de a face mai mult" în materie de cheltuieli militare.

A obţine din partea europenilor ca ei să cheltuiască pentru apărare tot atât cât SUA în proporţie cu bogăţia lor este o revendicare veche la Washington, iar Trump a ameninţat de mai multe ori cu dezangajarea faţă de Alianţă dacă statele membre nu-şi onorează obligaţiile.

"Vom depune toate eforturile (...). Germania îşi cunoaşte responsabilităţile", a dat asigurări - înainte de discursul lui Pence - cancelarul german Angela Merkel, deschizând cea de-a doua zi de dezbateri la Conferinţa de la Munchen.

Sursa: Agerpres

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi avut vreodată probleme medicale după ce aţi cumpărat haine de la second hand?
Observator » Ştiri externe » SUA, alături de Europa şi NATO. Asigurarea vine din partea vicepreşedintelui american Mike Pence