Meniu
Search
x

SUA au testat o rachetă balistică intercontinentală pentru "a garanta letalitatea și eficienţa armamentului nuclear din arsenalul american"

Forțele aeriene americane au testat marți o rachetă balistică intercontinentală care poate fi echipată cu încărcătura nucleară și are o rază de acţiune de peste 9.660 de kilometri, potrivit oficialilor.

De Antonia Roşu la 17.08.2022, 11:56

Racheta balistică, denumită „Minuteman III”, a fost lansată din Baza Forțelor Aeriene Vandenberg din California, pe o distanţă de aproximativ 6.800 km, până la o zonă de testare din apropierea Insulelor Marshall.

Racheta a fost lansată „pentru a demonstra capacitatea forțelor nucleare americane și a garanta letalitatea și eficienţa armamentului din arsenalul Statelor Unite”, a punctat un comunicat al Forțelor Aeriene.

„Acest test face parte din activitățile de rutină menite să asigure că armamentul Statelor Unite este unul sigur, fiabil și eficient, dar şi pentru a descuraja orice ameninţare nucleară și a ne linişti aliații. Astfel de teste au mai avut loc în trecut, iar acesta nu este un rezultat al tensiunilor actuale de la nivel mondial”, a continuat comunicatul.

Testul a fost amânat din cauza vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan

Lansarea a fost programată inițial pentru data de 4 august, potrivit spuselor lui Steven Wilson, un purtător de cuvânt al AF Global Strike Command, dar a fost amânată din cauza preocupărilor legate de reacţia Chinei la vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan, a confirmat CNN. Un oficial american a declarat la acea vreme pentru CNN că amânarea testului a fost un „pas prudent”.

„Minuteman III” este cunoscută ca fiind singura componentă terestră a triadei nucleare din Statele Unite ale Americii. Celelalte două elemente sunt rachetele balistice lansate de submarinul „Trident” și focoasele nucleare transportate de către bombardierele strategice intercontinentale.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » SUA au testat o rachetă balistică intercontinentală pentru "a garanta letalitatea și eficienţa armamentului nuclear din arsenalul american"