Antena Meniu Search
x
LIVE

Iranul trimite muniție de război în Rusia prin Marea Caspică. De ce nu pot acţiona SUA în regiune

Navele rusești transportă cantități mari de obuze de producţie iraniană și alte muniții prin Marea Caspică pentru trupele care luptă în Ucraina, au declarat oficialii din Orientul Mijlociu citaţi de The Wall Street Journal (WSJ). Este o provocare din ce în ce mai mare pentru SUA și aliații săi să perturbe cooperarea dintre Moscova și Teheran.

De Redactia Observator la 25.04.2023, 16:12
Iranul trimite muniție de război în Rusia prin Marea Caspică. De ce nu pot acţiona SUA în regiune
Muniție iraniană - WSJ

Iranul trimite muniţie în Rusia prin Marea Caspică pentru a ajuta Moscova în războiul din Ucrainei, relatează publicaţia americană care a citat oficiali din Orientul Mijlociu. Potrivit ziarului american, navele ruse transportă cantităţi mari de obuze de artilerie iraniană şi alte muniţii prin Marea Caspică pentru a-şi aproviziona trupele care luptă în Ucraina. Este "o provocare tot mai mare pentru Statele Unite şi aliaţii săi, care caută o modalitate de a întrerupe această cooperare între Moscova şi Teheran", subliniază WSJ.

Navele au transportat peste 300.000 de obuze şi un milion de cartuşe din Iran în Rusia

În ultimele şase luni, navele de marfă au transportat peste 300.000 de obuze de artilerie şi un milion de cartuşe de muniţie din Iran în Rusia. Potrivit WSJ, Statele Unite sunt la curent cu aceste informaţii. Washingtonul şi aliaţii săi au căutat modalităţi de a întrerupe transferurile de arme din Iran, care a fost şi un furnizor important de drone pentru armata rusă.

Wall Street Journal detaliază că Iranul a folosit în principal avioane cargo pentru a trimite arme în Rusia, ceea ce face aproape imposibilă intervenţia. Iar pentru a acţiona în Marea Caspică ar fi nevoie de ajutorul fostelor republici sovietice.

Pe acelaşi subiect

Surse au declarat pentru WSJ că cel mai recent transport de arme despre care se ştie că a traversat Marea Caspică către Rusia a părăsit Iranul la începutul lunii martie la bordul Rasul Gamzatov, o navă de marfă rusă. Nava transporta 1.000 de containere cu 2.000 de obuze de artilerie.

Rusia a apelat la Iran pentru ajutor militar vara trecută, după ce a înregistrat mai multe eşecuri pe frontul ucrainean, în contextul în care armata Kievului primise muniţii şi arme de la Statele Unite şi aliaţii lor. Iranul a furnizat iniţial Rusiei sute de drone încărcate cu explozibili pe care Moscova le-a folosit pentru a ataca ţinte civile şi militare ucrainene.

Pe lângă drone, potrivit surselor consultate de ziar, Teheranul a fost de acord să furnizeze Rusiei peste 300.000 de obuze de artilerie, care au jucat un rol cheie în conflictul din estul Ucrainei. În ultimele săptămâni, o echipă de iranieni a vizitat o fabrică din estul Rusiei care produce avioane de luptă avansate. Sursele WSJ au explicat că acesta "ar putea fi un semn că se pregăteşte un acord" între Moscova şi Teheran pe această temă. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Iranul trimite muniție de război în Rusia prin Marea Caspică. De ce nu pot acţiona SUA în regiune