SUA şi Canada au închis frontiera comună
Preşedintele Donald Trump ar putea prelua controlul firmelor private din Statele Unite, dacă acest lucru va fi necesar pentru combaterea epidemiei provocate de coronavirus.
- A fost închisă graniţa dintre Canada şi Statele Unite.
- 3.000 de noi cazuri de contaminare în SUA.
Preşedintele Donald Trump ar putea prelua controlul firmelor private din Statele Unite, dacă acest lucru va fi necesar pentru combaterea epidemiei provocate de coronavirus.
În acelaşi scop, Statele Unite şi Canada au convenit să închidă frontiera lor comună, cu excepţia deplasărilor cu adevărat esenţiale.
Nici aceste măsuri şi nici planurile de sprijin financiar pentru economie nu par să poată opri căderea bursei din New York.
Aceasta, cu atât mai mult cu cât surse oficiale americane au făcut previziuni alarmante: pandemia ar putea dura 18 luni, iar rata şomajului ar putea ajunge la 20 la sută.
Donald Trump a anunţat că ar putea prelua controlul unor întreprinderi industriale pentru a spori producţia de aparatură medicală, măşti şi echipamente de protecţie, care încep să lipsească în condiţiile actualei epidemii. O asemenea acţiune s-ar întemeia pe o lege de pe vremea războiului din Coreea. Preşedintele consideră că Statele Unite se află şi acum într-un război pe care îl va câştiga.
Tot din cauza epidemiei a fost închisă graniţa dintre Canada şi Statele Unite, lungă de mii de kilometri. Decizia îi afectează serios pe numeroşi locuitori din zona de frontieră. Printre ei, doi tineri logodnici, un american şi o canadiancă.
Ei urmau să se căsătorească luna viitoare, dar când au aflat că graniţa va fi închisă, au hotărât să facă nunta imediat pentru ca şi părinţii fetei să poată fi prezenţi.
În ultimele 24 de ore, în Statele Unite s-au înregistrat aproape 3.000 de noi cazuri de contaminare. Deosebit de îngrijorătoare este situaţia de la New York, acolo unde numărul bolnavilor este tot mai mare, adică dublu faţă de ziua precedentă. În portul marelui oraş va acosta o navă-spital a marinei militare.
Printre noile cazuri se numără doi agenţi de la bursa de pe Wall Street. Din acest motiv, tranzacţiile se vor desfăşura, de acum înainte, NUMAI pe internet. Bursa de la New York are şi alte probleme: cursurile acţiunilor au scăzut din nou, cu peste 5 la sută, după ce, cu o zi înainte, păreau să îşi revină. Indicele Dow Jones a pierdut aproape tot ceea ce câştigase de la alegerea lui Donald Trump la Casa Albă.
Unul din experţii medicali ai Casei Albe a adus o veste îngrijorătoare: potrivit ultimelor studii, coronavirusul pare la fel de periculos şi pentru tineri, nu doar pentru oamenii în vârstă şi cu afecţiuni preexistente, cum se credea până acum.
Tinerii americani rămân, totuşi, optimişti. Au dovedit-o şi membrii unui cor şcolar din California. Deşi fiecare dintre ei este izolat acasă, ei s-au conectat prin Internet şi au cântat împreună, la fel de bine ca şi cum ar fi fost cu toţii pe aceeaşi scenă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰