Antena Meniu Search
x

Submarinul argentinian dispărut de un an cu 44 de oameni, găsit în Atlantic

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

Marinari pe submarinul ARA San Juan
Submarinul ARA San Juan într-o misiune pe mare - Marina Argentinei

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

Epava submarinului ARA San Juan a fost detectată în Oceanul Atlantic, la o adâncime de 800 de metri, în largul coastelor Peninsulei Valdes, din Patagonia.

Un an și două zile de la dispariție

A fost identificat cu ajutorul unui alt submersibil de pe nava americană Ocean Infinity, care a fost angajată de argentinieni pentru a participa la căutări.

Submarinul a fost găsit la 1 an și 2 zile de la dispariția sa. Pe 15 noiembrie, când s-a împlinit fix un an, rudele celor 44 de membri ai echipajului au ținut un moment solemn. Președintele Argentinei, Mauricio Macri, le-a spus atunci familiilor că nu trebuie s se simtă singure și s-a angajat să afle adevărul. Președintele a mai promis și o amplă investigație.

De altfel, poliția argentiniană a desfășurat raiduri la mai multe baze militare și alte sedii ale marinei. De asemenea, guvernul argentinian l-a demis pe șeful marinei după ce submarinul a dispărut.

Cum a dispărut submarinul

Incidentul cu  ARA San Juan a fost raportat în 15 noiembrie 2017. Căpitanul a anunțat atunci că o infiltrare a apei a provocat un scurtcircuit la o baterie a submerisibilului, dar problema a fost rezolvată.

Ulterior, s-a produs o explozie, iar submarinul a dispărut. Experții cred că tragedia s-a produs în urma unei explozii de hidrogen, acumulat după problema de la baterie.

ARA San Juan e un submarin de fabricație germană din clasa TR-1700. A intrat în serviciul marinei argentiniene la mijlocul anilor 80, iar între 2008 – 2014 a fost supus unor lucrări de modernizare, în valoare de 12 milioane de dolari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Submarinul argentinian dispărut de un an cu 44 de oameni, găsit în Atlantic