Antena Meniu Search
x

Substanţe cancerigene, descoperite în deodorante şi antiperspirante din comerţ. Autorităţile au fost alertate, în SUA

Un laborator independent din Statele Unite ale Americii a descoperit niveluri îngrijorătoare de benzen în mai multe produse tip spray, în principiu antiperspirante şi deodorante. Specialiştii au alertat autorităţile americane, cu atât mai mult cu cât este vorba despre un compus chimic toxic, cu potenţial cancerigen.

de Redactia Observator

la 20.11.2021, 08:06

O femeie foloseşte un spray antiperspirant, în faţa oglinzii
Valisure: mai multe spray-uri de corp, antiperspirante și deodorante, conțin niveluri ridicate de benzen - o substanţă cancerigenă - Profimedia (scop ilustrativ)

Potrivit unei petiţii depuse, miercuri seară, de un laborator independent la Administrația americană a Alimentelor și Medicamentului (FDA), mai multe spray-uri de corp, antiperspirante și deodorante, conțin niveluri ridicate de benzen - o substanţă cancerigenă. Specialiştii solicită rechemarea loturilor de produse.

Citește și: Când trebuie să folosești deodorantul. Experții spun că nu e indicat să-l aplici imediat după duș

Descoperirea nu este prima de acest fel, în ultima perioadă fiind identificate substanţe chimice periculoase în mai multe produse de îngrijire, inclusiv creme de protecție solară și antifungice, relatează Bloomberg. La începutul acestui an, compania Johnson&Johnson a rechemat anumite spray-uri de protecție solară cu aerosoli, comercializate sub umbrela brandurilor Neutrogena și Aveeno. De asemenea, Beiersdorf AG a rechemat câteva spray-uri de protecție solară Coppertone în septembrie, iar luna următoare Bayer AG a scos de pe piaţă o serie de spray-uri Lotrimin și Tinactin, după ce testele au arătat că unele mostre conțineau niveluri ridicate de benzen.

Un laborator american a testat sute de mostre, pentru a depista nivelul de benzen

Totul a început după ce Valisure, un laborator independent de testare din New Haven, Connecticut, a alertat autorităţile americane cu privire la rezultatele testelor efectuate pe mai multe mostre de produs. David Light, directorul executiv Valisure, se declară îngrijorat de modul în care s-ar putea produce contaminarea, prin intermediul materiilor prime folosite de companii, de exemplu butanul și propanul, obţinute prin rafinarea țițeiului. "Butanul este un fluid mai ușor", spune Light. "Iar propanul îl folosiți pentru a aprinde grătarul. Aceste gaze ies din pământ, la fel ca și benzenul. Benzenul este un contaminant cunoscut al acestor produse.” Până în acest moment, FDA nu a stabilit un prag clar al conţinutului de benzen acceptat în produsele dermato-cosmetice. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Substanţe cancerigene, descoperite în deodorante şi antiperspirante din comerţ. Autorităţile au fost alertate, în SUA