Antena Meniu Search
x

Suedia, va scoate banii din circulaţie până în 2023

Ştim cu toţii, ba unii am şi ţinut cont de asta, pe timp de pandemie, ni se recomandă să folosim mai puţin bancnotele şi mai mult cardul de credit.

de Redactia Observator

la 17.09.2020, 14:18

Vezi și
  • Suedia a fost prima ţară care a introdus bancnotele în secolul al 17-lea.
  • Până în martie 2023, va ajunge să fie prima ţară care va scoate banii din circulaţie

Chiar şi aşa, să recunoaştem, încă este greu de imaginat o societatea fără bani cash. Greu de imaginat dar dezirabil. Şi avem acum vestea interesantă. Asta se va întâmpla în Suedia în mai puţin de doi ani. Suedia va deveni prima ţară din lume care renunţă la bancnote şi monede.

Suedezii sunt să spunem ceva mai evoluaţi decât noi în multe privinţe. Le va fi uşor să facă asta pentru că în acest moment, în ţara scandinavă mai circula doar 1% din PIB-ul ţării în bani lichizi. Este şi cel mai mic procent din lume. În restul Uniunii Europene, de exemplu, media este de 10%.

Să vă explic şi cum a ajuns Suedia la această performanţă. Oamenii plătesc cel mai des cu cardul de credit pentru siguranţa sănătăţii. Şi asta dinainte de pandemie. Evident acum tendinţa s-a accentuat. Plăţile contactless au crescut cu 10%. Economiştii sunt de părere că mulţi tineri nici măcar nu mai ştiu cum arată coroanele suedeze.

Inedit este şi faptul că Suedia a fost prima ţară care a introdus bancnotele în secolul al 17-lea. Şi, cum spuneam, până în martie 2023, va ajunge să fie prima ţară care va scoate banii din circulaţie şi prima ţară cu o economie 100% digitală.

Asta mai implică ceva- spălarea banilor sau evaziunea fiscală devin mai dificile. Dar lipsa numerarului îi îngrijorează pe specialişti, inclusiv pe guvernatorul băncii suedeze.

Ei susţin că banii lichizi ar trebui păstraţi măcar ca un plan de rezervă, pentru situaţii neprevăzute precum prăbuşirea platformelor de tranzacţii digitale sau în cazul unor atacuri cibernetice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Suedia, va scoate banii din circulaţie până în 2023