Suma uriașă oferită de autorităţile dintr-o regiune a Italiei celor care aleg să se mute acolo. Condiția-cheie pentru cei interesați
Autorităţile locale din regiunea Calabria intenţionează să ofere până la 28.000 de euro pentru o perioadă de maxim trei ani persoanelor care doresc să se mute în satele subpopulată din zonă.
Locațiile incluse în proiect sunt poziţionate în zone de munte sau de lângă mare, iar banii pot fi acordaţi noilor rezidenţi care vor fi nevoiţi să se angajeze şi să demareze o mică afacere, fie după o idee proprie, fie prin preluarea ofertelor preexistente ale unor profesionişti, potrivit CNN.
Solicitanţii trebuie să îşi stabilească rezidenţa într-una dintre aceste localităţi şi să aibe vârsta maximă de 40 de ani. Termenul în care beneficiarii sunt nevoiţi să se mute în regiunea Calabria nu trebuie să depăşească 90 de zile de la aprobarea cu succes a proiectului.
Autorităţile speră ca proiectul să atragă mulţi doritori pentru a ajuta la creşterea populaţiei în regiune
Gianluca Gallo, consilier regional, a transmis că venitul lunar pentru cei care doresc să se mute aici ar putea fi cuprins între 800 şi 1.000 de euro pe parcursul a doi sau chiar trei ani. Alternativ, ar putea exista şi o finanţare prin care să sprijine lansarea unei noi activităţi comerciale precum restaurante, baruri, ferme sau magazine."Am avut până acum un interes imens venit din partea satelor și sperăm, dacă această primă schemă funcționează, că vor urma mai multe în următorii ani", a subliniat Gallo
Primarul localităţii Altomonte, Gianpietro Coppola spune că proiectul îşi propune să stimuleze atracţia oamenilor asupra zonei Calabria. „Vrem ca acesta să fie un experiment de incluziune socială. Atrage oamenii să locuiască în regiune, să se bucure de privelişte, să viziteze locații mai puţin văzute, cum ar fi sălile de conferințe și mănăstirile, cu internet de mare viteză. Turismul nesigur și casele din prezent nu sunt cele mai bune modalități de a relansa sudul Italiei", spune Coppola.
Proiectul şi procesul de aplicare ar putea fi lansate online săptămânile viitoare, iar regiunea a alocat deja 700.000 de euro pentru demararea proiectului. Regiunea Molise și orașul Candela, din Puglia, au adoptat scheme similare în anii trecuți ca o alternativă la vânzarea caselor care se prăbușeau, preţul unei case fiind atunci echivalentul pentru costul unui espresso. Peste 75% din orașele din Calabria au în prezent mai puțin de 5.000 de locuitori, ceea ce duce la temerea că unele comunități ar putea dispărea complet în câțiva ani dacă nu are loc un proces de repopulare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰