Antena Meniu Search
x

Super Luna sângerie. Fenomenul spectaculos de pe cer este o premieră a ultimilor 150 de ani

Luna va fi mai mare decât de obicei. Mai mult, însă, de atât, va avea culoare sângerie. Două fenomene astronomice rare se suprapun astăzi.

Vezi și

Luna va fi mai mare decât de obicei. Mai mult, însă, de atât, va avea culoare sângerie. Două fenomene astronomice rare, luna albastră şi o eclipsă totală se suprapun astăzi, iar rezultatul va fi unul spectaculos pentru privitori. Fenomenul va putea fi văzut şi din România.

În această seară, Luna va fi cu 14% mai mare şi cu 30% mai strălucitoare decât în mod normal. Fenomenul astronomic este urmarea unui aliniament rar al trei cicluri astronomice, mai exact atunci când eclipsa totală de Lună, "Lună albastră" şi perigeul lunar se sincronizează. Cel din urmă are loc atunci când Luna se află la cea mai mica distanţă de Terra. Cel mai recent astfel de fenomen a avut loc a fost în... 1866.

Zhu Jin, directorul Planetariumului din Beijing:

Lumina Soarelui, printr-o refracţie în atmosfera Pământului, va avea o nuanţă roşiatică ce va străluci pe Lună. Aşa că, în mijlocul eclipsei totale de Lună, vom putea vedea o Lună sângerie. Aceasta va putea fi vizibilă în funcţie de vreme. 

Pe acelaşi subiect

Fenomenul va fi vizibil cu ochiul liber în nord-estul Europei, Asia, Australia, nord-estul Africii dar şi de pe continentul american. Specialiştii le recomandă curioşilor să folosească un telescop pentru a putea vedea detaliile Super Lunii.

Zhu Jin, directorul Planetariumului din Beijing:

Pentru un astfel de fenomen astronomic precum eclipsa totală de Lună, ochii noştri se pot adapta la observarea acesteia. Bineînţeles, cu ajutorul unui telescop putem vedea suprafaţa Lunii, mai detaliat. Este un moment foarte bun pentru fotografie, mai ales pentru cei care au lentilele obiectivului cu distanţă focală mare sau un aparat fotografic reflex.

Şi nu va fi singura eclipsă de anul acesta. Următoarea va putea fi vizibilă, în dimineaţa zilei de 28 iulie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Super Luna sângerie. Fenomenul spectaculos de pe cer este o premieră a ultimilor 150 de ani